تفسیر سوره حمد امام خمینی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] تفسیر سوره حمد امام خمینی(ره). کتابی است حاوی تالیف و تقریرات امام خمینی پیرامون سوره حمد.
با توجه به جایگاه و اهمیت آثار امام در زمینه قرآن، در قدم اول مجموعه آثار ایشان در تفسیر «سوره حمد» در این رساله گردآوری شده است و همچنین به این دلیل که آنچه تاکنون به عنوان تفسیر حمد از حضرت امام انتشار یافته و شهرت گرفته است، فقط دروس تفسیر ایشان است که در سال 58 افاضه فرموده اند و این دروس فقط بحث «بسم الله الرحمن الرحیم» و الحمد را آن هم نه به کمال دربردارد لذا بسیاری از افراد گمان کرده اند که تمامی اثر امام در پیرامون «سوره حمد» به همین اندازه است.
کتاب حاضر در جهت اصلاح چنین برداشتی، در چهار بخش تنظیم یافته است تا مجموعه کاملی از آثار امام در پیرامون حمد در اختیار جویندگان معارف قرآنی قرار گرفته باشد.
بخش اول: تفسیر موجزی است از سوره حمد که در کتاب گرانسنگ «سرالصلاة» به مناسبت بحث قرائت آمده است، این اثر در سال 1358 هـ.ق (1318) نگاشته شده است.
بخش دوم: تفسیری است که می توان آن را تفصیل و تبیین تفسیر حمد «کتاب سرالصلاة» دانست که در سال 1361 هـ.ق (1321 هـ.ش) به مناسبت بحث قرائت در کتاب «آداب الصلاة» نگاشته اند.
بخش سوم: مجموعه پنج جلسه درس تفسیر ایشان است که در سال 1358 شمسی از تلویزیون جمهوری اسلامی ایران پخش گردید و با بیماری حضرت امام و مخالفت های برخی از مقدسین که مخالف طرح این نوع سخنان بودند برای همیشه تعطیل گردید و طالبان و تشنگان معارف را از آن محروم کرد. این بخش با نهایت، وسواس ویرایش شده تا تغییری در کلام ایشان بوجود نیاید و به همین دلیل از تغییر لحن گفتاری به نوشتاری نیز استفاده نکرده ایم، فقط در جهت فهم بهتر عبارات ایشان برخی تغییرات و اضافات را انجام داده ایم که از آن گریزی نبود.
بخش چهارم: فرازهای پراکنده ای است که در معنی «بسم الله» و دیگر فقرات سوره حمد در آثار مکتوب و شفاهی ایشان وجود داشته است . لازم است اشاره شود پاره ای از مطالب این قسمت از آثار مکتوب امام به زبان عربی انتخاب شده است که به لحاظ حفظ امانت، عین متن عربی آن با حروف سیاه آورده شده و ترجمه فارسی که ذیل آن با حروف نازک آمده توسط تنظیم کنندگان این مجموعه صورت گرفته است.
ناگفته نماند برخی از موارد این قسمت جنبه تطبیق و یادآوری و پند و موعظه را دارد «و از تفسیر» به معنای مرسوم آن خارج است ولی درج آن، به جامعیت مورد نظر کمک می نماید.

پیشنهاد کاربران

بپرس