تشحیذ الاذهان بسیره بلاد العرب و السودان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تشحیذ الأذهان بسیرة بلاد العرب و السودان (کتاب). «تشحیذ الاذهان بسیرة بلاد العرب و السودان»، تالیف محمد بن عمر تونسی به زبان عربی است.
این کتاب از مهم ترین مصادر برای شناخت «دارفور» است و مقصود از بلاد عرب و سودان نزد مؤلف بخشی از سرزمین سودان است که در آن قبایل عربی ساکن هستند و به طور خاص دارفور است. این اثر مهم خواننده را بر تاریخ و میراث دارفور مطلع می کند و همزیستی بین عرب و سودانی ها از اهالی اصلی دارفور را آشکار می کند.

[ویکی نور] «تشحیذ الأذهان بسیرة بلاد العرب و السودان»، تألیف محمد بن عمر تونسی به زبان عربی است. این کتاب از مهم ترین مصادر برای شناخت «دارفور» است و مقصود از بلاد عرب و سودان نزد مؤلف بخشی از سرزمین سودان است که در آن قبایل عربی ساکن هستند و به طور خاص دارفور است. این اثر مهم خواننده را بر تاریخ و میراث دارفور مطلع می کند و همزیستی بین عرب و سودانی ها از اهالی اصلی دارفور را آشکار می کند.
نویسنده، در تألیف کتاب از شیوهای خاص استفاده کرده است. او کتاب را در سه بخش تنظیم نموده: مقدمه، مقصد و ملحقات. بخش اول با عنوان مقدمه 130 صفحه از کتاب را به خود اختصاص داده و در سه باب تنظیم شده است. مقصد نیز مشتمل بر سه باب است که هر یک مشتمل بر فصولی است. در بخش ملحقات نیز ابتدا مقاله ای به قلم دکتر پیرون در شرح حال ابومدین سلطان دارفور به نقل از خود و سپس مطلب دیگری از نعوم شقیر با موضوع تاریخ سلاطین دارفور است.
این اثر از بهترین سفرنامه هایی است که درباره دارفور به دست ما رسیده است و تطورات سیاسی، اوضاع اجتماعی، اقتصادی، اداری، جنگی و ارتباطات سودان و «دارفور» با کشورهای همسایه اش را برای ما روشن می کند. نویسنده در سفرش به سرزمین سودان اهمیت این منطقه و عادات و آداب مردم آن و صناعات و زراعات آنها و همچنین بسیاری از شئون تجاری و عادات دیگر این مردم سخن می گوید. به طور مثال در بخشی از کتاب می خوانیم: «از جبل در سال 1220ق دیدن کردم و هنگامی که اهل آن مرا دیدند از قرمزی پوست من بر من اجتماع کرده و فوج فوج به سوی من آمدند، مثل این که پیش از من هیچ عربی ندیده بودند».
مطالبی که در بخش های مختلف کتاب آمده، به طور خلاصه بدین شرح است:
مقدمه: در این باب از کتاب ابتدا دلائل سفر تونسی به سرزمین سودان تشریح شده است. سپس سفر او از فسطاس به سمت دارفور منزل به منزل ذکر شده است. توصیفات مناطق مختلف و بیان حکایات سفر خواننده را به دنبال کردن آن ترغیب می کند. بیشتر مباحث این بخش را نقل سفرها و جنگ های سلاطین؛ مانند سلطان محمد تیراب تشکیل می دهد. در آخرین بخش مقدمه نیز شیوه حکمرانی سلطان عبدالرحمن ملقب به رشید که فردی عالم و حافظ قرآن بوده، تشکیل داده است. در اواسط این بخش تصویری از «سفروک» که قطعه ای از عصا بوده و تمامی نیروهای سلطان عبدالرحمن با خود داشته اند، توجه خواننده را به خود جلب می کند.

[ویکی فقه] تشحیذ الاذهان بسیره بلاد العرب و السودان (کتاب). «تشحیذ الاذهان بسیرة بلاد العرب و السودان»، تالیف محمد بن عمر تونسی به زبان عربی است.
این کتاب از مهم ترین مصادر برای شناخت «دارفور» است و مقصود از بلاد عرب و سودان نزد مؤلف بخشی از سرزمین سودان است که در آن قبایل عربی ساکن هستند و به طور خاص دارفور است. این اثر مهم خواننده را بر تاریخ و میراث دارفور مطلع می کند و همزیستی بین عرب و سودانی ها از اهالی اصلی دارفور را آشکار می کند.
ساختار
نویسنده، در تالیف کتاب از شیوهای خاص استفاده کرده است. او کتاب را در سه بخش تنظیم نموده: مقدمه، مقصد و ملحقات. بخش اول با عنوان مقدمه ۱۳۰ صفحه از کتاب را به خود اختصاص داده و در سه باب تنظیم شده است. مقصد نیز مشتمل بر سه باب است که هر یک مشتمل بر فصولی است. در بخش ملحقات نیز ابتدا مقاله ای به قلم دکتر پیرون در شرح حال ابومدین سلطان دارفور به نقل از خود و سپس مطلب دیگری از نعوم شقیر با موضوع تاریخ سلاطین دارفور است.
گزارش محتوا
این اثر از بهترین سفرنامه هایی است که درباره دارفور به دست ما رسیده است و تطورات سیاسی، اوضاع اجتماعی، اقتصادی، اداری، جنگی و ارتباطات سودان و «دارفور» با کشورهای همسایه اش را برای ما روشن می کند. نویسنده در سفرش به سرزمین سودان اهمیت این منطقه و عادات و آداب مردم آن و صناعات و زراعات آنها و همچنین بسیاری از شئون تجاری و عادات دیگر این مردم سخن می گوید. به طور مثال در بخشی از کتاب می خوانیم: «از جبل در سال ۱۲۲۰ ق دیدن کردم و هنگامی که اهل آن مرا دیدند از قرمزی پوست من بر من اجتماع کرده و فوج فوج به سوی من آمدند، مثل این که پیش از من هیچ عربی ندیده بودند».مطالبی که در بخش های مختلف کتاب آمده، به طور خلاصه بدین شرح است:
← مقدمه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس