تزکیه نفس


برابر پارسی: درون پالایی، روان پالایی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] تزکیه در اصل از ماده “زکو” و به معنای تطهیر نفس و مال، صلاح، تقوا، زمین پاک، مدح و ستایش و تنزیه خویش می باشد. در اصطلاح اخلاق و عرفان، عبارت است از تطهیر و پاک سازی نفس از اخلاق ناپسند و آلودگی های اخلاقی به منظور گام برداشتن در جهت فضائل اخلاقی که در نهایت موجب کمال و سعادت واقعی در دنیا و آخرت می شود.
از جمله مباحث مهمی که بسیار مورد تأکید قرآن قرار گرفته است، تزکیه و تهذیب نفس می باشد. از دیدگاه قرآن، نفس انسانی در ابتدا مانند لوحی سفید و خالی است که هم قابلیت تزکیه و دریافت کمالات و هم قابلیت آلوده گشتن به تیرگی ها را دارد که هر دو با اختیار و انتخاب خود انسان صورت می گیرد.
در اهمیت تزکیه نفس، همین بس که قرآن پس از یازده مرتبه قسم در سوره شمس، تزکیه نفس را تنها عامل رستگاری و وصول به سعادت فردی معرفی می نماید و فساد اخلاقی را منشأ بدبختی و مایه زیان می شناسد. و از همین جهت است که خداوند به واسطه رحمتش، انبیاء علیهم السلام را مبعوث فرموده تا مردم را از اعمال بد و عواقب سوء آن آگاه کنند.
در روایات، آلودگی و طهارت نفس به عنوان مانعی برای انسان در راه رسیدن به کمال و جلب برکات الهی و معنوی و مادی ذکر شده است و از طرفی دیگر تزکیه و طهارت نفس، شرط ورود و جلب نظر و رحمت و قرار گرفتن در عرش الهی دانسته شده است.
امام سجاد علیه السلام در حدیثی فرمودند: «حضرت موسی علیه السلام از خداوند پرسید: آن ها که در قیامت در سایه عرش تو به سر می برند چه کسانی اند؟ فرمود: پاکدلان در سایه عرش من بسر می برند. آنان که غیر حق را نمی نگرند و نمی خواهند و از هیچ اطاعتی دریغ نمی ورزند».
از جمله آثار و فوایدی که بر تزکیه نفس مترتب است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
نقش و کارکرد تزکیه را نمی توان در حوزه فردی خلاصه کرد، بلکه آثار اجتماعی تزکیه که به اشکال مختلف و متنوع بروز و ظهور می کند نشان می دهد که تزکیه دارای چه اهمیت و ارزشی در حوزه مسایل اجتماعی جوامع بشری دارد. در آیه ۱۵۱ سوره بقره و نیز آیه ۱۶۴ سوره آل عمران به جایگاه رفیع و ارزشمند تزکیه در مسایل اجتماعی جامعه توجه داده شده است و بیان می شود که چگونه خداوند بر امت اسلام منت نهاده و آنان را به کمک پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله تزکیه نموده و از ناپاکی ها، رهایی بخشیده و امتی سالم و مسلم ایجاد کرده است.

[ویکی فقه] تزکیه نفس (قران). در این مقاله آثار، ویژگی ها و عوامل تزکیه نفس با توجه به آیات قرآن معرفی می شوند.
انفاق همرا به تزکیه نفس
← فراگیری معارف دینی
...

پیشنهاد کاربران

تزکیه نفس: همتای پارسی این دو واژه ی عربی، این است:
اویسن انگر avisan - angr ( سغدی: avisanay و اوستایی انگره angra )
روان پالایی ، خویش پالایی
soul purification تزکیه نفس
تزکیه به معنای پاکسازی هس
نفس به ۲ معنی میتونه باشه 1: نفس دورنی که مربوط به لوامه و نفس اماره هس .
2: نفس بیرونی میشه گفت شیطان و. . .
و حالا ترکیب این دو کلمه یعنی تزکیه نفس به معنای پاکسازی نفس درونی یا بهتر بگیم پاکسازی روح .
...
[مشاهده متن کامل]

تزکیه نفس زمانی اتفاق میافتد که نفس ما از آلودگی ها پاک شود. میشه با توبه نفس را پاکسازی کردی از الودگی ها و. . . .

پاکسازی روح که در قران کریم هم به منزله رستگاری به ان اشاره شده است پاکسازی روح رستگاری نفس است
تزکیه نفس. ( اسم مصدر ) پاکسازی روح و روان. رجوع شود به «تزکیة» و «نفس».
مثال:
"تزکیۀ نفس و تطهیر آن از آلودگیها آثار و فوائد فراوانی برای فرد و جامعه ای که فرد در آن زندگی می کند دارد که در درجۀ اوّل این فوائد به خود تزکیه کننده باز می گردد. " ( منبع: پایگاه حوزه )

بپرس