تریگا

دانشنامه عمومی

تریگا ( به انگلیسی: Triga ) یک رآکتور کوچک هسته ای آزمایشی است که سازنده آن شرکت آمریکایی جنرال اتمیکز بوده است که توسط فردریک دو هافمن ( به انگلیسی: Frederic de Hoffmann ) اداره می شد.
نخستین نمونه از این مدل تریگا مارک ۱ ( TRIGA Mark I ) در ۳ می۱۹۵۸ در سن دیه گو آمریکا ساخته شد. درابتدا هدف از آغاز پروژه ساخت رآکتوری بی خطر ( حتی در دست یک دانشجوی جوان[ ۱] ) بود. پروژه ساخت رآکتور تریگا را در تابستان سال ۱۹۵۶ ادوارد تلر ( پدر بمب هیدروژنی[ ۲] ) سرپرستی نمود و به همراه تنی چند از فیزیک دانان جوان طرح نخستین رآکتوری که مشکل گداخت هسته ای و بدنبال آن ذوب شدن هسته رآکتور را نداشته باشد را ارائه دادند. این طرح در اصل به پیشنهاد فریمن دایسون آغاز شد و در ۳ می۱۹۵۸ این رآکتور راه اندازی شد و تا خاموش شدن آن در سال ۱۹۹۷ مورد بهره برداری قرارگرفت و سپس از طرف انجمن هسته ای آمریکا ( به انگلیسی: American Nuclear Society ) به عنوان یک رآکتور هسته ای تاریخی برگزیده شد. اصطلاح تریگا ترکیبی از اصطلاحات انگلیس آموزش ( Training ) ، پژوهش ( Research ) ، ایزوتوپ ها ( Isotopes ) و جنرال اتمیکز ( General Atomics ) است. مدل ها و تیپ های گوناگونی از تریگا بعدها ساخته شدند که بنام هایی مانند تریگا مارک ۲[ ۳] ( TRIGA Mark II ) و تریگا مارک ۳ ( TRIGA Mark III ) نام گذاری شدند. هم اکنون تنها در ایالات متحده آمریکا ۳۵ رآکتور آزمایشی مدل تریگا موجود است.
راکتورهای تریگا را می توان بدون محفظه مهارکننده ساخت و به همین جهت نیز تنها کارکرد آموزشی و فعالیت های پژوهشی در دانشگاه ها و ارگان های علمی را داراست. از این رآکتورها برای تهیه ایزوتوپ ها و فعالیت های تجاری استفاده نمی شود. سوخت مصرفی این رآکتورها از هیدرید ارانیوم ( به انگلیسی: Uranium hydride ) ( UH3 ) یا هیدرید ارانیوم - زیرکونیوم ( UZrH ) است و همین سوخت هسته ای این رآکتورها به صورت خودکار قدرت رآکتور را تنظیم می کنند.
دولت وقت ایالات متحده آمریکا به ریاست جمهوری دوایت آیزنهاور در سال ۱۹۵۳ و بر پایه سیاست اتم برای صلح پس از سخنرانی آیزنهاور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۸ دسامبر ۱۹۵۳[ ۴] صادرات تکنولوژی رآکتورهای هسته ای را آغاز نمود و هدف از این صادرات را آسان سازی پیشبرد دانش در کشورهای در حال پیشرفت ( مخصوصا کشورهای دارای روابط دوستانه با آمریکا ) اعلام کرد. رآکتور تحقیقاتی تهران از رآکتورهایی است که بر پایه این برنامه ساخته شد.
عکس تریگا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس