ترکمن باشی

دانشنامه عمومی

ترکمن باشی (شهر). ترکمن باشی ( به ترکمنی: Türkmenbaşy، تۆرکمن باشیٛ ) یا شاه قدم که در گذشته قزل سو و بعد کِراسنُوُدسک نامیده می شد، شهری در کرانه خاوری دریای خزر در استان بلخان در ترکمنستان است. جمعیت آن در سال ۲۰۰۴ حدود ۸۶٬۸۰۰ نفر برآورد شده که بیشتر از قومیت روس و آذربایجانی هستند.
ترکمن باشی یا همان شاه قدم پیشین[ ۱] به عنوان تنها بندر ترکمنستان و ایستگاه نهایی راه آهن ماوراء خزر اهمیت تجاری زیادی دارد. بزرگترین پالایشگاه ترکمنستان در این شهر واقع است و خط کشتیرانی بندر ترکمن باشی با باکو در ارتباط است.
در سال ۱۷۱۷، شاهزادهٔ روس الکساندر بکوویچ - چرکسکی ( دولت گیری میرزا ) به شاه قدم رسید و در این محل یک پادگان مستحکم مخفی تأسیس کرد، جایی که بستر خشک رودخانه آمودریا زمانی به دریای خزر می ریخت. قصد او این بود که سپاه خود را از طریق این بستر خشک رودخانه به خانات خیوه برساند و آن را فتح کند. این لشکرکشی ناکام ماند و روس ها بیش از ۱۵۰ سال این شهرک را رها کردند.
بعدها، امپراتوری روسیه در سال ۱۸۶۹ با احداث یک پایگاه نظامی در محلّ کنونی این شهر آن را به مرکزی برای درگیری های نظامی با حکومت های خیوه، بخارا و کوچ نشینان ترکمن منطقه تبدیل کرد.
عکس ترکمن باشی (شهر)عکس ترکمن باشی (شهر)عکس ترکمن باشی (شهر)عکس ترکمن باشی (شهر)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تُرْکَمَن باشی
(نام سابق: کراسنوودسک از ۱۸۶۹ تا ۱۹۹۳) بندر بزرگ دریای خزر، در ترکمنستان، با ۶۵هزار نفر جمعیت (۱۹۹۵). پایانۀ راه آهن ماورای خزر و خط لوله از منطقۀ نفت خیز نبیت داغ است. خط کشتی رانی از این بندر به باکو، در آذربایجان دایر است. اقتصاد ترکمن باشی به نفت وابسته است؛ بزرگ ترین پالایشگاه کشور نیز در این شهر قرار دارد؛ این بندر، مرکز مهم بارگیری نفت به شمار می رود. آب شهر از کانال قرا قوم تأمین می شود. نظامیان روسیه، در ۱۸۶۹ ترکمن باشی را با نام کراسنوودسک بنا و از آن به منزلۀ پایگاهی برای تصرف خانات خیوه (← خوارزم) استفاده کردند. از زمان چنگیزخان به بعد رود آمودریا (اوکسوس) در ترکمن باشی به دریای خزر می ریخت، تا این که مسیر آن را در قرن ۱۷ به سوی دریای آرال تغییر دادند.

پیشنهاد کاربران

بپرس