تراکیه

لغت نامه دهخدا

تراکیه. [ ت َ ی َ ] ( اِخ ) تراکی. تراکیا. ثراقیه. تراس. رجوع به تراکیا و تراس شود.

فرهنگ فارسی

ناحیهای در شمال یونان قدیم که یک بخش آن امروز جنوب بلغارستان را تشکیل میدهد . قسمت یونانی تراکیه بلغارستان را از دریای اژه جدا میکند دارای ۳۳۶۷٠٠ سکنه است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تَراکیه، یا تراکی، تراس، سرزمینی کهن در جنوب شرقی شبه جزیرۀ بالکان قرار دارد. نام این سرزمین برگرفته از نام قوم باستانی تراک است که در هزارۀ ۲ ق م در سرزمین های واقع میان رودخانۀ دانوب، دریای سیاه و دریای اژه استقرار یافته بودند و مدت های مدیدی به صورت چادرنشینی زندگی می کردند و همسایگان شان آن ها را به عنوان برده یا سربازان مزدور به کار می گرفتند.
حدود مرزهای این سرزمین در ادوار مختلف متفاوت بوده است. در دورۀ یونان باستان، تراکیه از شمال به جنوب، اراضی جنوبی رودخانۀ دانوب تا کرانه های دریای اژه، و از شرق به غرب، کرانه های دریای سیاه و دریای مرمره تا رشته کوه های واقع در کرانه های شرقی رودخانۀ واردار را در بر می گرفته است.
Britannica.
در هزارۀ ۲ ق م مسکن تراکیان از جانب غرب تا دریای آدریاتیک گسترش داشت. ایلیریان در حدود سال ۲۳۰۰ ق م و مقدونی ها در سدۀ ۵ ق م آنان را به سوی شرق راندند.
The Columbia Encyclopedia، ج۱، ص۵.
رومی ها پس از چیرگی بر تراکیه دو مستعمرۀ رومی در آن جا برپا ساختند. سپس کلودیوس، و پس از وی تراژان شهرهای دیگری احداث کردند و برای توسعۀ اقتصادی آن شهرها تلاش بسیار کردند. هادریانوس، امپراتور روم هنگام بازدید از آن ناحیـه در ۱۲۳-۱۲۴م بـه شهر اروستیا حقـوق شهری اعطا کرد و نام خـود را بر این شهر نهاد و آن را هادریا نوپـولیس (آدریانوپل) نامید،
YA، ج۴، ص۲۳۶۷.
...

دانشنامه عمومی

تراکیه یا تراس سرزمینی جغرافیایی و تاریخی در جنوب شرقی اروپا است که امروزه بین بلغارستان، ترکیه و یونان تقسیم شده است.
تراکیه از کشورهای باستانی ناحیهٔ بالکان و در قسمت جنوب شرقی بالکان واقع است، و در آغاز حدود شمالی آن به طوفه منتهی می شد ولی بعد رشته کوه بالکان حدود آن شناخته شد. سرزمینی که در شمال تراکیا، روبروی صربستان قرار داشت «مسیا» نامیده می شد. از مشرق به دریای سیاه، از جنوب به تنگه بسفر و داردانل و مرمره، از مغرب به مقدونیه محدود بوده است. در زمان فیلیپ و اسکندر قسمت غربی تراکیا به مقدونیه پیوسته شد. یونانیان قدیم زمانی تمام سرزمین اروپا را که در شمال یونان واقع بود تراس می گفتند.
اهالی باستانی آن از اقوام «پلاسج» بودند و با سایر اقوام پلاسجی که در نواحی غربی آناتولی ساکن بودند مناسبات و خویشاوندی داشتند. مردمی شجاع بودند و از راه چوپانی زندگی می کردند، با این همه تمدن آنان قدیمی تر از یونانیان به نظر می رسد؛ زیرا یونانیان خود معتقدند که شعر و موسیقی و بعض چیزهای دیگر در آغاز در تراکیا به وجود آمده است. عقاید ایشان مانند عقاید سایر پلاسجیان و یونانیان بوده، و بزرگ ترین معبود آنان بندیس ( کنایه از قمر ) و قوتینو بوده است و رب النوعی نیز به نام ساباز که رب النوع جنگ بوده، داشتند. در سواحل تراکیا قصبه ها و اسکله های بسیاری توسط یونانیان بنا شده بود که بعضی از آن ها از مستعمره های یونانیان بود و بعضی به طور مستقل اداره می شد. تراکیا به نواحی کوچک بسیار تقسیم شده بود و همچنین در زمان قدیم بین قبایل مستقل بسیاری منقسم گردیده بود.
در قرن پنجم پ. م توسط هخامنشیان اداره می شد؛ حکمرانان ایرانی بسیاری که تابع ایران بودند به ظهور رسیده بودند. در عهد فیلیپ و اسکندر تراکیا به منزلهٔ ایالتی تابع دولت مقدونیه به شمار می آمد و پس از مرگ اسکندر جزء قلمرو لوسیماخوس گردید. وی در ۳۰۷ پ. م عنوان حاکم تراکیا را گرفت و پس از آن در ۲۷۲ پ. م به دست سلفقوس شکست دهنده لوسیماخوس و در ۲۸۱ پ. م به دست بطلمیوس کراونوس افتاد، و مدتی نیز گروهی از حکمرانان بر آن‍جا تسلط داشتند تا در ۴۶ م. به تصرف رومیان درآمد و یکی از ایالات روم محسوب گردید و در تقسیم دولت روم جزو امپراتوری روم شرقی قرار گرفت و بعد جزء امپراتوری عثمانی شد. از این پس نام «تراکیا» متروک شده و قسمت شرقی روم ایلی را تشکیل می داد و از زمان قدیم یونانیان که به سواحل تراکیا نزدیک شده اند و پس از ایشان رومیان و بلغارها و اسلاوها که از شمال شرقی به این ناحیه آمده اند به تدریج اهالی قدیمی تراکیا از میان رفته اند. باشندگان امروزی تراکیه را ترک ها، بلغاری ها، رومیان و جز آنان تشکیل می دهند.
عکس تراکیهعکس تراکیهعکس تراکیهعکس تراکیه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:تراس، سرزمین های

پیشنهاد کاربران

تراکیه یا تراس، قسمت شمالی یونان باستان که امروزه در قسمت جنوب بلغارستان، شمال شرق یونان و قسمتی از ترکیه قرار دارد.
محتویات [نمایش]
مقدمه [ویرایش]
تراکیه از کشورهای باستانی ناحیهٔ بالکان و در قسمت جنوب شرقی بالکان واقع است، و در آغاز حدود شمالی آن به طوفه منتهی می شد ولی بعد رشته کوه بالکان حدود آن شناخته شد. سرزمینی که در شمال تراکیا، روبروی صربستان قرار داشت «مسیا» نامیده می شد. از مشرق به دریای سیاه، از جنوب به تنگه بسفر و داردانل و مرمره، از مغرب به مقدونیه محدود بوده است. در زمان فیلیپ و اسکندر قسمت غربی تراکیا به مقدونیه پیوسته شد. یونانیان قدیم زمانی تمام سرزمین اروپا را که در شمال یونان واقع بود تراس می گفتند.
...
[مشاهده متن کامل]

اهالی تراکیه [ویرایش]
اهالی باستانی آن از اقوام «پلاسج» بودند و با سایر اقوام پلاسجی که در نواحی غربی آناتولی ساکن بودند مناسبات و خویشاوندی داشتند. مردمی شجاع بودند و از راه چوپانی زندگی می کردند، با این همه تمدن آنان از یونانیان قدیمتر به نظر می رسد زیرا یونانیان خود معتقدند که شعر و موسیقی و بعض چیزهای دیگر در آغاز در تراکیا بوجود آمده است. عقاید ایشان مانند عقاید سایر پلاسجیان و یونانیان بوده، و بزرگ ترین معبود آنان بندیس ( کنایه از قمر ) و قوتینو بوده است و رب النوعی نیز بنام ساباز که رب النوع جنگ بوده، داشتند. در سواحل تراکیا قصبه ها و اسکله های بسیاری توسط یونانیان بنا شده بود که بعضی از آنها از مستعمره های یونانیان بود و بعضی بطور مستقل اداره می شد. تراکیا بنواحی کوچک بسیار تقسیم شده بود و همچنین در زمان قدیم بین قبایل مستقل بسیاری منقسم گردیده بود.
تراکیه باستان روی نقشه در کنار مقدونیه، ایلیریا، مسیا و داکیا، از الکساندر فندلی، نقشه جغرافی باستان، نیویورک، ۱۸۴۹
حکم رانان [ویرایش]
در قرن پنجم ق. م. توسط هخامنشیان اداره می شد، حکمرانان ایرانی بسیاری که تابع ایران بودند بظهور رسیده بودند. در عهد فیلیپ و اسکندر تراکیا بمنزلهٔ ایالتی تابع دولت مقدونیه بشمار می آمد و پس از مرگ اسکندر جزء قلمرو لیسیماخوس گردید. وی در ۳۰۷ ق. م. عنوان حکمدار تراکیا را گرفت و پس از آن در ۲۷۲ ق. م. بدست سلفقوس شکست دهندهٔ لیسیماخوس و در ۲۸۱ ق. م. بدست بطلمیوس کراونوس افتاد، و مدتی نیز گروهی از حکمرانان بر آنجا تسلط داشتند تا در ۴۶ م. بتصرف رومیان درآمد و یکی از ایالات روم محسوب گردید و در تقسیم دولت روم جزو امپراتوری روم شرقی قرار گرفت و بعد جزء امپراتوری عثمانی شد. از این پس نام «تراکیا» متروک شده و قسمت شرقی روم ایلی را تشکیل می داد و از زمان قدیم یونانیان که بسواحل تراکیا نزدیک شده اند و پس از ایشان رومیان و بلغارها و اسلاوها که از شمال شرقی به این ناحیه آمده اند بتدریج اهالی قدیمی تراکیا از میان رفته اند. باشندگان امروزی تراکیه را ترکها، بلغاریها، رومیان و جز آنان تشکیل می دهند.
جغرافیا [ویرایش]
تراکیه ناحیه ای از سه طرف محصور در میان دریای سیاه، دریای تراکیه و دریای اژه واقع در خاور شبه جزیره بالکان می باشد و بگاه باستان شمال شرق یونان امروزی، شمال غرب ترکیه، جنوب و مرکز بلغارستان و شرق یوگوسلاوی تا سرحد دانوب را تشکیل می داد. امروزه ۷۸٪ تراکیه ( برابر با ۱۱۰۹۱۲ کیلومتر مربع ) در بلغارستان، ۱۶٪ ( ۲۳۳۴۸ کیلومتر مربع ) در ترکیه و ۶٪ آن ( ۸۵۸۶ کیلومتر مربع ) در یونان واقع شده است. کرانه های جنوبی تراکیه از سده هشتم پ. م. توسط مهاجرین ایونی که از میلت بدانجا رهسپار شده بودند، مسکونی شد. پیش از آن مهاجران آریایی از اوایل هزاره دو پ. م. به تراکیه کوچیده و در آنجا سکنی گزیده بودند. تراکیه ایها خود از اسکیت ها یعنی از اقوام هند و اروپائی بوده و زبانی را صحبت می کردند که امروزه از آن بجز چند نام و چند واژه چیزی باقی نمانده است . ابن گروه حدود هزاره دوم پیش از میلاد به سرزمین تراکیه آمده و در آنجا ماوا گزیده بودند. مذهب یونان باستان شدیدا متاثر از باورهای تراکی بود. تراکیها در نزد یونانیان باستان بعنوان سوارکارانی خشن شناخته می شدند. نام ایزد تراکیه سالموکسیس بود که به زبان سکائی پادشاه سرزمین چرم معنی می داد و این بخاطر چرمها و تسمه های مرغوب ساخت این منطقه بوده است. بیشتر آثار و گنجهای یافته شده از تراکیها در بلغارستان امروز بوده است.
منبع [ویرایش]
تعلیقات تمدن قدیم ترجمهٔ نصرالله فلسفی
قاموس الاعلام ترکی
ویکی پدیای انگلیسی
این یک نوشتار خُرد پیرامون یک مکان جغرافیایی است. با گسترش آن به ویکی پدیا کمک کنید.
[نمایش]
ن • ب • و
ساتراپی های هخامنشیان
در ویکی انبار پرونده هایی دربارهٔ تراکیه موجود است.
رده ها: استان های روم تاریخ بلغارستان تاریخ ترکیه تاریخ یونان جغرافیای ترکیه جغرافیای یونان ساتراپی های هخامنشیان مناطق تقسیم شده
قس عربی
تراقیا هی منطقة تاریخیة وجغرافیة فی جنوب شرق البلقان تضم شمال شرق الیونان وجنوب بلغاریا وترکیا الأوروبیة. تطل تراقیا على ثلاث بحار: البحر الأسود، وبحر إیجة، وبحر مرمرة، وهناک تداخل فی حدود تراقیا التاریخیة وحدود مقدونیا التاریخیة. الإقلیم مقسم سیاسیاً بین بلغاریا وترکیا والیونان منذ عام 1923. وتراقیا محاطة من الشرق بالبحر الأسود ومضیق البوسفور، ومن الجنوب ببحر مرمرة ومضیق الدردنیل وبحر إیجة، ومن الغرب جبال منطقة صوفیا، ومن الشمال وادی نهر الدانوب، وقد تقلصت مساحة الإقلیم فی زمن الرومان بتراجع الحدود البریة فی الغرب والشمال إلى قمم جبال صوفیة وجبال ستارا بلانینا، حیث انطبقت معها الحدود الإداریة على حدود الإقلیم الجغرافی الذی تقدر مساحته الیوم بنحو 94, 515 کم2 65. 7٪ منها فی بلغاریة و25٪ منها فی ترکیة، وتُعرف بتراقیة الشرقیة، والباقی یدخل فی أراضی الیونان الشمالیة الشرقیة.
محتویات [اعرض]
[عدل]التاریخ
إقلیم تراقیا ضمن الإمبراطوریة البیزنطیة عام 1045
عاش التراقیون فی قرى . . .

بپرس