تخته چیها

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تخته چیها (یا تخته جیها)، گروهی قومی، احتمالاً ترکمن تبار، با رسم ازدواجِ عمدتاً درون قبیله ای می باشند.
تخته چیها از فرقه های علوی به شمار می آیند و در روستاها یا شهرهای کوچک مناطق جنگلی جنوب و جنوب غربی آناطولی زندگی می کنند. شمار جمعیت آنان را بین صدهزار تا چهارصد هزار تن تخمین می زنند. مراکز اصلی تخته چیها، مناطق ادنه، آلانیه، انطالیه، آیدین، بالیکسیر، فینیکه، ایچل، اسپارتا، ازمیر، ملطیه، مرعش، مغله و سلفکه است. بویژه جنوب غربی آناطولی را محل سکونت چندین قبیله ترکمن دانسته اند که سربازان شاه اسماعیل بوده اند. جالب توجه این که تخته چیها در اواخر دوره عثمانی، اتباع ایرانی به شمار می آمدند و ازاین رو تا پایان قرن سیزدهم/ نوزدهم از سربازی معاف می شدند.

امرار معاش
تخته چیها همانطور که از نامشان پیداست، سنّتاً از راه جنگلداری و تجارت چوب و الوار امرار معاش می کردند. در دوره جمهوری، هنگامی که جنگل ها تحت نظارت و مدیریت دولت قرار گرفتند و حفاظت از آن ها به قانون تبدیل شد، معدودی تخته چی به امرار معاش از طریق جنگلداری ادامه دادند. در واقع، بسیاری از آنان در زمینه های گوناگون اقتصادی به فعالیت پرداختند و شیوه سنّتی زندگی خود را تغییر دادند.

شیوه زندگی
امروزه بیش تر تخته چیها در مکان ثابتی استقرار دارند و فقط تعداد اندکی از آنان شیوه زندگی عشایری (کوچ نشینی) را که تا اوایل قرن چهاردهم/ بیستم وجه غالب زندگی ایشان بود، حفظ کرده اند (کهل، ۱۹۸۸).

پیشینه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس