لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی
۱- خنکی خوردن سردی خوردن .۲-( مصدر ) سردکردن خنکی آوردن خنک کردن . ۳- ( اسم ) خنکی . جمع : تبریدات .
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
دانشنامه عمومی
سردسازی یا تبرید ( به انگلیسی: Refrigeration ) به فرایند انتقال گرما از مخزنی دما - پایین به مخزنی با دمای بالاتر گفته می شود. [ ۱]
برداشت فصلی از یخ و برف یک عمل قدیمی بوده است که به ۱۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بر می گردد. [ ۲] نام ایران در بین کشورهای پیشرو در زمینه فناوری دنیای کهن می درخشد. اگرچه در آن زمان خبری از موشک یا الکتریسیته نبود؛ ولی مهندسان ایرانی در ۲۴۰۰ سال قبل برای حفظ یخ در تابستان روشی را یافته بودند که در بخش های کویری و گرم ایران به خوبی وظیفه خود را که ذخیره یخ و حفظ و نگهداری موادغذایی بود انجام می داد؛ بنابراین برای ایرانیان با استفاده از نخستین انواع سیستم تبرید آن دوران خوردن دسرهای سنتی خنک در فصل گرما نه تنها عجیب نبود بلکه تفریح رایجی بود و این چنین تاریخچه سرمایش سر از کشورمان درمی آورد. [ ۳]
قبل از ۱۸۳۰، با توجه به عدم وجود جعبه یخ و انبار یخ چند آمریکایی از یخ برای سردسازی غذاها استفاده می کردند. وقتی جعبه و انبار گسترش یافت افراد از اره برای بریدن یخ استفاده کردند. قطعاً این روش سخت و خطرناک بود و قابل تجاری سازی نبود. [ ۴]
تاریخچهٔ سردسازی مصنوعی از وقتی که پروفسور اسکاتلندی، ویلیام کولین در سال ۱۷۵۵ یک وسیله سردسازی کوچک طراحی کرد شروع شد. کولین از یک پمپ برای ایجاد خلأ در ظرفی که از دی اتیل اتر پر شده بود استفاده کرد که با جذب هوای اطراف می جوشید. [ ۵] آزمایش ها با یک تکه یخ انجام می شد.
در روش غیر چرخه ای، سردسازی با ذوب یخ یا تصعید یخ خشک انجام می شود.
در روش چرخه ای، گرما از محیط سرد گرفته می شود و به کمک یک کمپرسور به محیط گرم داده می شود.
انواع سردخانه های صنعتی
۱: سردخانه بالای صفر درجه
۲: سردخانه زیر صفر درجه
بیشتر مواد لبنیاتی در سردخانه های بالای صفر درجه قرار می گیرند مانند شیر،
مهم ترین نکته برای ساخت یک سردخانه مکان آن است.
دور از شهر باشد، در محل های ساختمانی نباشد، طراح سردخانه از تجهیزات بروز استفاده کند.
سردخانه ها به طور کلی خودشان هم به ۳ دسته تقسیم می شود: بزرگ، کوچک، متوسط.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفبرداشت فصلی از یخ و برف یک عمل قدیمی بوده است که به ۱۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بر می گردد. [ ۲] نام ایران در بین کشورهای پیشرو در زمینه فناوری دنیای کهن می درخشد. اگرچه در آن زمان خبری از موشک یا الکتریسیته نبود؛ ولی مهندسان ایرانی در ۲۴۰۰ سال قبل برای حفظ یخ در تابستان روشی را یافته بودند که در بخش های کویری و گرم ایران به خوبی وظیفه خود را که ذخیره یخ و حفظ و نگهداری موادغذایی بود انجام می داد؛ بنابراین برای ایرانیان با استفاده از نخستین انواع سیستم تبرید آن دوران خوردن دسرهای سنتی خنک در فصل گرما نه تنها عجیب نبود بلکه تفریح رایجی بود و این چنین تاریخچه سرمایش سر از کشورمان درمی آورد. [ ۳]
قبل از ۱۸۳۰، با توجه به عدم وجود جعبه یخ و انبار یخ چند آمریکایی از یخ برای سردسازی غذاها استفاده می کردند. وقتی جعبه و انبار گسترش یافت افراد از اره برای بریدن یخ استفاده کردند. قطعاً این روش سخت و خطرناک بود و قابل تجاری سازی نبود. [ ۴]
تاریخچهٔ سردسازی مصنوعی از وقتی که پروفسور اسکاتلندی، ویلیام کولین در سال ۱۷۵۵ یک وسیله سردسازی کوچک طراحی کرد شروع شد. کولین از یک پمپ برای ایجاد خلأ در ظرفی که از دی اتیل اتر پر شده بود استفاده کرد که با جذب هوای اطراف می جوشید. [ ۵] آزمایش ها با یک تکه یخ انجام می شد.
در روش غیر چرخه ای، سردسازی با ذوب یخ یا تصعید یخ خشک انجام می شود.
در روش چرخه ای، گرما از محیط سرد گرفته می شود و به کمک یک کمپرسور به محیط گرم داده می شود.
انواع سردخانه های صنعتی
۱: سردخانه بالای صفر درجه
۲: سردخانه زیر صفر درجه
بیشتر مواد لبنیاتی در سردخانه های بالای صفر درجه قرار می گیرند مانند شیر،
مهم ترین نکته برای ساخت یک سردخانه مکان آن است.
دور از شهر باشد، در محل های ساختمانی نباشد، طراح سردخانه از تجهیزات بروز استفاده کند.
سردخانه ها به طور کلی خودشان هم به ۳ دسته تقسیم می شود: بزرگ، کوچک، متوسط.
wiki: تبرید
دانشنامه آزاد فارسی
رجوع شود به:سردسازی
wikijoo: تبرید
پیشنهاد کاربران
سردسازی
تغییر حالت فیزیکی بخار ( گاز ) به جامد؛ مثل برفک.