تبارزایی

دانشنامه عمومی

تبارزایی[ ۱] [ ۲] [ ۳] یا فیلوژنتیک ( به انگلیسی: Phylogenetics ) شاخه ای در علم زیست شناسی می باشد که به بررسی ارتباط تکاملی گروه های مختلف جاندران نظیر گونه ها یا جمعیت ها می پردازد، که از داده های توالی یابی مولکولی[ پانویس ۱] و ماتریس های داده های ریخت شناسی[ پانویس ۲] به دست می آید.
واژه فیلوژنتیک از ریشه یونانی فیل ( φυλή/φῦλον ) به معنی «تبار»، و ژنتیکوس ( γενετικός ) به معنی «مربوط به زایش» یا زایشی گرفته شده است. آرایه شناسی، طبقه بندی، شناسایی و نام گذاری جانداران بسیار از فیلوژنتیک کمک گرفته اند، ولی همچنان از نظر روش شناسی و منطقی از آن مجزا هستند. [ ۴]
تبارزایی با علم سامانه شناسی فیلوژنتیک[ پانویس ۳] ( اکثراً کلادگرایی یا شاخه بندی خوانده می شود ) وجوه اشتراک دارد، که در آن تنها درختان فیلوژنتیک برای محدود کردن آرایه و نمایش گروه های دودمانی وابسته استفاده می شوند. [ ۵] در سامانه شناسی زیستی، تحلیل فیلوژنتیک به ابزاری ضروری برای پژوهش روی درخت فرگشتی حیات مبدل شده است.
تکامل را می توان یک روند انشعاب دانست، روندی که به موجب آن جمعیت هایی از موجودات زنده با گذر زمان تغییر می کنند و در اثر تغییرات به شاخه های جداگانه ای گونه زایی می کنند، با هم درمی آمی زند ( ادغام می شوند ) ، یا به واسطه انقراض از میان می روند. این روند را می توان توسط یک درخت فیلوژنتیکی مجسم کرد.
مشکل اساسی در فیلوژنتیک این است که اطلاعات ژنتیکی فقط برای آرایه های امروزی موجد هستند، و سوابق فسیلی حاوی اطلاعات کم و شاخصه های ریخت شناختی مبهمتری هستند. یک درخت تبارشناسی نشان دهنده فرضیه ای است دربارهٔ روندی که طبق آن رویدادهای تکاملی فرض می شود که اتفاق افتاده اند.
کلاد بندی روش مرسوم برای استنباط درخت تبارشناسی است. معمول ترین روش های مورد استفاده برای استنباط فیلوژنی شامل پارسیمونی ( یا کمترین فرضیات ) ، درست نمایی حداکثری، و استنتاج بیزی مبتنی بر MCMC هستند. فنتیک، روشی محبوب در اواسط قرن بیستم که در حال حاضر تا حد زیادی منسوخ شده، از روش ماتریس فاصله استفاده می کند تا درختی ایجاد کند مبتنی بر تشابهات شکلی، که تصور می شود تقریب خوبی از روابط تبارشناختی باشد. همه این روش ها وابسته به مدل های ریاضی ضمنی یا صریحی هستند که تکامل شاخصه های مشاهده شده در گونه های مورد مطالعه را توضیح می دهند. این مدل ها معمولاً بر اساس داده های مولکولی ساخته می شوند، و شاخصه ها در این نوع مدل ها نوکلئوتیدها یا رشته های اسید آمینه برخط شده[ پانویس ۴] هستند.
عکس تبارزاییعکس تبارزایی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس