تبادل یونی

دانشنامه عمومی

تبادل یونی تبادل یون ها بین دو الکترولیت یا بین یک محلول الکترولیت و یک ترکیب است. در بیشتر موارد این اصطلاح به فرایندهای تصفیه، جداسازی و ضدعفونی محلول های آبی و دیگر محلول های حاوی یون با پلیمر جامد یا کانی مبدل یون گفته می شود.
تبادل کننده های معمولی یونی رزین های تبادل کننده یون، زئولیت، مونتموریونیت، رس وگیاخاک هستند.
تبادل یونی که یکی از اشکال پدیده جذب سطحی است، فرایندی ست که در آن یون های معینی در مواد جامد و غیر محلول با یون های گوناگون موجود در یک محلول، جایگزین می شوند.
در این فرایند محور اصلی واکنش، تبادل یون است. اما چه یونی و چگونه؟
در این فرایند، یون غیرمطلوب از آب، توسط یک ماده تبادلگر یون ( که می تواند رزین های متخلخل یا بعضی از نانومواد باشد ) با یونی دلخواه تبادل می شود.
عکس تبادل یونیعکس تبادل یونیعکس تبادل یونی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تبادل یونی (ion exchange)
فرآیند مبادلۀ یون یک ترکیب با یون دیگری با بار مشابه، ولی از ترکیبی دیگر. این تبادل مبنای نوعی کروماتوگرافی است که در آن، اجزای سازندۀ مخلوط یون ها در محلول از هم جدا می شوند. این عمل براساس سهولت جایگزینی یون ها روی بَسپارِ زمینه ای صورت می گیرد که محلول از روی آن می گذرد. به تبادل یون های مثبت تبادل کاتیونی و به تبادل یون های منفی تبادل آنیونی می گویند. تبادل های یونی در نرم کننده های صنعتی آب کاربرد دارند. به این منظور، یون های محلول در آب، که باعث سختی آن می شوند، با یون های دیگری که فاقد این اثرند، جایگزین می شوند. مثلاً هنگامی که آب سخت از روی رزین تبادل یونی عبور می کند، یون های کلسیم و منیزیوم محلول با یون های هیدروژن سدیم جایگزین می شوند و سختی آب ازبین می رود. افزودن سودای شست وشو (کربنات سدیم بلوری) به آب سخت نیز مثال خوب تبادل یونی است:
(Na۲CO۳ (aq) + CaSO۴(aq)→ CaCO۲ (s) + Na۲SO۴ (aq

پیشنهاد کاربران

بپرس