تب روماتیسمی

دانشنامه عمومی

تب روماتیسمی حاد ( به انگلیسی: Acute Rheumatic Fever ) یا ( RF ) ، عارضه التهابی عفونت باکتریایی استرپتوکوک گروه آ بتا همولیتیک است که ممکن است ۲ تا ۶ هفته بعد از عفونت ایجاد شده و اعضای مهم بدن از جمله مفاصل، قلب، پوست و مغز را درگیر می سازد. علت ایجاد این بیماری وجود واکنش متقاطع میان آنتی بادی ضد باکتری با بدن فرد است.
این بیماری گسترش جهانی دارد ولی از دهه ۶۰ به بعد به خصوص در کشورهای پیشرفته شیوع آن کاهش یافته است. به طوری که شیوع آن در آمریکا ۲ در ۱۰۰هزار نفر و در کشورهای در حال توسعه ۱۰۰ مورد در یکصد هزار نفر است. علت این کاهش، شیوع استفاده از آنتی بیوتیکها در درمان عفونتهای میکروبی است. سن شیوع این بیماری در۶ تا ۱۵ سالگی است که عفونت بااسترپتوکوک گروه آ متداول است. این بیماری در کودکان زیر ۴ سال و بزرگسال بالای ۴۰ سال نادر است. بیماری حدود ۲–۶ هفته بعد از عفونت گلو با استرپتوکوک شروع می شود ( در عفونت پوستی تب روماتیسمی ایجاد نمی شود ) . ضایعه مشخص این بیماری التهاب نزدیک عروقی گرانولوماتوز است. درگیری قلبی می تواند خود محدود شونده یا پیشرونده باشد. بیشتر دریچه میترال ( ۷۵–۸۰٪ ) و سپس دریچه آئورتی ( ۳۰٪ ) درگیر می شوند. دریچه های سه لتی و ریوی کمترین شیوع درگیری را در این بیماری دارند. التهاب مفصلی ( آرتریت ) با مشخصات درد شدید، تورم، گرمی، و گاهی قرمزی مفصل که می تواند از مفصلی به مفصل دیگر نقل مکان کند ( آرتریت مهاجر ) . شایعترین مفاصل درگیر عبارتند از مچ دست، آرنج، زانوها و مچ پا. التهاب مفصلی معمولاً در عرض ۱۴–۱۰ روز فروکش می کند ولی بدون درمان، سایر مفاصل نیز ممکن است درگیر شوند. بیماری توسط علایم ( کرایتریای ) جونز تشخیص داده می شود.
در تشخیص این بیماری از کرایتریای جونز که اولین بار در سال ۱۹۹۲ مطرح شد استفاده می شود. برای تشخیص وجود دو علامت ماژور یا یک ماژور و دو مینور به علاوه علائم عفونت استرپتوکوکی اخیر ( به جز در کره ) کافی است.
• کاردیت التهاب قلب بیشتر در کودکان و نوجوانان مبتلا دیده می شود و وجود هر یک از موارد پریکاردیت، نارسایی قلبی، کاردیومگالی، نارسایی دریچه میترال یا آئورت به معنی وجود کاردیت است.
اریتما مارژیناتوم: ماکول های صورتی رنگ بدون خارش بر روی تنه و پروگزیمال اندام که از مرکز بهبود پیدا می کنند.
• نودولهای زیرپوستی: یک سری ندول های سفت و بدون درد بر روی سطح اکستانسور آرنج، زانو، بند انگشتان و مچ پا یا بر روی پوست سر و مهره ها.
• کره سیدنهام ( درگیری سیستم عصبی مرکزی با ماهیت حرکات غیرارادی اندام های تحتانی و فوقانی )
پلی آرتریت مهاجر، که مفاصل بزرگ را درگیر می کند.
عکس تب روماتیسمی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تَب روماتیسمی (rheumatic fever)
(یا: روماتیسم حاد) نوعی بیماری حاد یا مزمن. با تب و تورم دردناک مفصل ها مشخص می شود. در برخی از بیماران، نوعی از داءالرقص، به شکل حرکات غیر ارادی سر و اندام ها، دیده می شود. این بیماری در کشورهای پیشرفته نادر است. تب روماتیسمی غالباً در کودکان و بالغان جوان، و پس از عفونت استرپتوکوکی، مثل مخملک یا گلودرد شدید، دیده می شود. علایم تب روماتیسمی حدود دو هفته بعد از عفونت ظاهر می شوند. درمان آن استراحت، تجویز پادزی ها، و مسکّن است. مهم ترین عارضۀ تب روماتیسمی آسیب قلب و دریچه های آن است که پس از سال ها به بیماری روماتیسمی قلب می انجامد و ممکن است در نهایت باعث ناتوانی و مرگ شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس