تاریخ گیلان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاریخ گیلان، کتابی درباره وقایع گیلان از ۹۲۳ تا ۱۰۳۸، به فارسی، تألیف عبدالفتاح فومنی در قرن یازدهم است.
مؤلف، حوادث بیش از یک قرن گیلان را در دوران شاهان صفوی، از اواخر سلطنت شاه اسماعیل اول (۹۰۵ـ۹۳۰) تا جلوس شاه صفی (۱۰۳۸)، در یک مقدمه و دو فصل شرح داده است.
وی در مقدمه انگیزه نگارش این تاریخ محلی را ذکر کرده و بر ثبت رویدادهای مهم گیلان ــ که در کتابهای تاریخی نیامده ــ تأکید کرده است.
← موضوعات این کتاب
(۱) محمدتقی پوراحمد جکتاجی، «بقاع متبرکه و اماکن مذهبی گیلان»، در کتاب گیلان، تهران: گروه پژوهشگران ایران، ۱۳۷۴ش.
(۲) یاسنت لویی رابینو، ولایات دارالمرز ایران: گیلان، ترجمه جعفر خمامی زاده، تهران ۱۳۵۷ش.
(۳) عبدالفتاح فومنی، تاریخ گیلان: در وقایع سال های ۹۲۳ـ ۱۰۳۸ هجری قمری، چاپ منوچهر ستوده، تهران ۱۳۴۹ش.


[ویکی نور] تاریخ گیلان، اثر ملا عبدالفتاح فومنی درباره تاریخ محلی ایران که به زبان فارسی نوشته شده است.
نویسنده تاریخ گیلان با این که با حکم شاه عباس صفوی، مأمور تنقیح محاسبات چهارده ساله گیلان بیه پس شده و در این زمینه دقت و امعان نظر داشته است، اهل قلم و نویسنده خوبی نیست. عبارات کتاب سلاست و روانی ندارد و گاهی معنی صحیح و اصلی جمله ها، زیر عبارات پیچیده و نارسا پوشیده و پنهان می ماند. عبدالفتاح مردی گوشه نشین بود و پاره ای از سوانح و اتفاقات عجیب گیلان، او را وادار به نوشتن این کتاب کرد. از مردی گوشه نشین که بعدا گرفتاری های اداری و دیوانی نیز پیدا کرده است، بیش از این توقع داشتن، از انصاف دور است.
چون این تألیف در تاریخ حالات و حکایات گیلان بوده، به «تاریخ گیلان» موسوم شده و مرتب بر دو فصل و چهار مقاله می باشد.
فصل اول - در حالات ادبار و انکسار دولت مظفر سلطان مرحوم والی گیلان بیه پس رشت و انقراض دولت سلاطین اسحاقیه که از آن زمان الی الآن مدت ممتد یک صد و چهل و دو سال مصروف شده است.
فصل دوم- در احوال جلای مغفوری خان احمدخان حاکم و والی ولایت بیه پیش لاهیجان و ابتلای پسران شاه جمشیدخان و به قتل رسیدن امیر سیاوش خان حاکم گسکر و عصیان امیر حمزه خان طالش - حاکم آستارا - و به قتل آمدن او در ولایت شیروان و استیصال ملوک مازندران و تصرف نمودن سلاطین صفویه در ممالک گیلان و مازندران و غیر آن.

دانشنامه عمومی

تاریخ گیلان (کتاب). تاریخ گیلان کتابی ست تألیف ملاعبدالفتاح فومنی گیلانی، که تاریخ گیلان در سالهای ۹۲۳ تا ۱۰۳۸ قمری/حدود ۸۹۶ تا ۱۰۰۷ خورشیدی یعنی از اواسط پادشاهی شاه اسماعیل یکم تا پایان حکومت شاه عباس یکم صفوی را بازگو می کند. [ ۱]
این کتاب در سدهٔ یازدهم هجری نگاشته است. متن کتاب بر پایه سبک نگارشی سده های دهم تا دوازدهم هجری نوشته شده است. عبدالفتاح از مردمان غرب گیلان ( گیلان بیه پس ) است، دیاری که اسحاقیه بر آن فرمان می راندند. از آن روست که نوشته اش پر از دلبستگی به امیران اسحاقی و ناخرسندی از خاندان کیایی ( متعلق به گیلان بیه پیش ) است. او در این کتاب به شرح رویدادهایی مانند قیامهای علی خان، طالش کولی، بهزاد بیگ، کارکیا فتحی، خیزش جانباز سلطان، آشوب برپا شده از سوی ملک جهانگیر، عصیان شاه ملک، قیام عادلشاه و مراسم سیر پنجک در کنار دریا در رودسر پرداخته است.
ملاعبدالفتاح فومنی گیلانی از کارکنان دیوانی زمان شاه عباس اول بوده است و مسئول امور دارائی و حسابداری بوده است از این رو در کتاب به مسائل دیوانی و دارائی نیز توجه شده و کتاب پر از اصطلاحات حسابداری و دیوانی زمان صفوی است.
این متن بر اساس نسخه ای که برنهارد دارن بر پایه آخرین تصحیح ملامحمدجعفر اهری در چاپخانه آکادمی سلطنتی پترزبورگ در سال ۱۲۷۴ هجری به چاپ رسانده و نمونه ای از آن در کتابخانه موزه اشمولین آکسفورد انگلستان وجود دارد، تصحیح و تحشیه شده است. در سال ۱۳۴۹ تاریخ گیلان توسط منوچهر ستوده در بنیاد فرهنگ ایران تصحیح و چاپ شده است.
عکس تاریخ گیلان (کتاب)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تألیف عبدُالْفَتّاح فُومَنی، کتابی به فارسی، نوشته شده در قرن ۱۱ق، در تاریخ. در این کتاب حوادث بیش از یک قرن تاریخ گیلان، از اواخر سلطنت شاه اسماعیل اول تا جلوس شاه صَفی آمده است. کتاب به لحاظ ثبت اصطلاحات فراوان اداری، مالی و ارضی رایج در دورۀ صفوی اهمیت بسیار دارد. نخستین بار این کتاب را برنارد دورن در ۱۸۵۴م در سن پترزبورگ به چاپ رساند.

پیشنهاد کاربران

گیلان منطقه ای تاریخی در حدود دلتای رود سفیدرود است که میهن مردم گیلک در دوران باستان بود. به ساکنان ایرانی کنونی آن که به زبان گیلکی تکلم می کنند گیلک گفته می شود. سرزمین گیلان از نظر داشتن کتاب های تاریخی در وضعیت خوبی است و وقایع این خطه از سال ۸۸۰ قمری تاکنون به صورت نسبتاً مشروح و منظمی ثبت شده است. ساکنین این سرزمین خصوصاً دیلمیان تأثیرگذاری زیادی بر تاریخ همسایگانشان و حتی بر خلافت داشتند.
...
[مشاهده متن کامل]

یافته های باستانشناسی در گیلان نشان دهنده وجود تمدن هایی سه هزار ساله چون مارلیک و املش است که آثار باستانی خبر از خبرگی سازندگان و ثروتمندی مردمان این سرزمین می دهد. تا قرن هفتم پس از میلاد گیلان در دورانی که امپراطوری های پی در پی هخامنشی، سلوکی، پارتی و ساسانی که بر ایران حکم می راندند، گیلان بیشتر اوقات مستقل یا نیمه مستقل بود.
در هجوم عرب ها دیلمیان مقاومت شدیدی در برابر اشغالگران عرب نشان دادند و گیلان به اشغال آنان در نیامد. دیلمیان پذیرش اسلام را با مذهب تشیع آغاز کردند و از فرق شیعه، مذهب زیدیه، اولین و پرطرفدارترین آنان در گیلان بود. و سپس گیلانیان مذهب شیعه دوازده امامی انتخاب کردند.
گیلان به دو بخش دو سوی سفیدرود به نام های بیه پیش و بیه پس تقسیم شده است. مناطق عمده حاکمان خودشان را داشتند که اغلب در حال جنگ با همدیگر بودند اما با هم همکاری می کردند تا از نزدیکی به قدرت های خارجی دوری کنند. کوه های بلند با گذرگاه های باریک پرپیچ و خم، جنگل های غیرقابل تسخیر، باران های فراوان، و اقلیم نامناسب آن، فاتحان قدرتمند را به اعمال خراج قانع می کرد و از فکر حمله بازمی داشت؛ بنابراین گیلان تا زمانی که می توانست حکومتی خودمختار بماند، منطقه ای مطلوب پناهندگان سیاسی بود. در قرون ۱۵ و ۱۶ میلادی، دو سلسله کیایی و اسحاقوندی بر دو بخش گیلان حکومت می کردند که با حمله صفویان برچیده شدند.
در قرن هیجدهم گیلان به مدت دوازده سال توسط روسیه اشغال شد. در قرن نوزدهم افزایش تجارت خارجی و توسعه سریع حمل و نقل در خزر و سیل مسافر و بار در راه ترانزیتی تهران - انزلی گیلان را به مدار اقتصاد نوظهور جهانی و قدرت مرکزی آورد و گیلان با تبدیل شدن به مرکز تماس سیاسی اقتصادی و اجتماعی با غرب در واپسین دهه های قرن نوزده، تبدیل به میدانی برای شماری از جنبش های شورشی مهم رادیکال در دوره ۱۹۰۵ تا ۱۹۲۱ تبدیل شد. گیلانیان نقشی اساسی در پیروزی انقلاب مشروطیت و اعاده مشروطیت پس از استبداد صغیر داشتند و با فتح تهران، محمد علی شاه را برکنار کردند. نهضت جنگل گیلان منجر به تأسیس جمهوری شورایی گیلان، به رهبری میرزا کوچک خان جنگلی شد که اولین و تنها حکومت سوسیالیستی در ایران بوده است.

تاریخ گیلانتاریخ گیلانتاریخ گیلانتاریخ گیلانتاریخ گیلانتاریخ گیلان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تاریخ_گیلان

بپرس