تاریخ هیجده ساله اذربایجان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاریخ هیجده ساله آذربایجان (کتاب). «تاریخ هجده ساله آذربایجان» تالیف احمد کسروی به زبان فارسی است. این اثر روایت تاریخی مستند از رویدادها و حوادث بعد از انقلاب مشروطیت ایران از آغاز قیام رهاییبخش تبریز به رهبری ستارخان و باقرخان و دیگر مجاهدین آذری و گیلانی و بختیاری در برابر استبداد صغیر محمدعلی شاهی و ذکر این وقایع و مبارزات و رشادتها به تفصیل و کسب مجدد آزادی و فتح تهران تا قیام شیخ محمد خیابانی می باشد.
کتاب مشتمل بر یک پیشگفتار از ناشر و چهار بخش است که هر یک از بخشها از گفتارهای متعددی تشکیل شده که عناوین آنها در فهرست کتاب قابل مشاهده است.
گزارش محتوا
کتاب حاضر در واقع ذیل و دنباله کتاب دیگر کسروی با نام « تاریخ مشروطه » است که باهم شامل شش بخش می شوند. همانگونه که در کتاب آمده، این مقطع از تاریخ ایران، دارای ویژگیها و خواصی است که قبل از آن تاریخ ایران فاقد آن بوده و کمتر اتفاق افتاده که مردم در صحنه آمده و ابراز وجودی کرده باشند. این فصل پرفراز و نشیب، که ناشی از پیروزی انقلاب مشروطه و تحول در بنیانهای سنتی ملت و کشور ایران است، بعد از بمباران مجلس و تعطیلی موقت مشروطیت آغاز و تا کودتای رضاخان ادامه مییابد. کسروی با محور قرار دادن حوادث آذربایجان ، سیر تاریخی هجده ساله مشروطه را گزارش می کند. او که نگاهی طرفدارانه به مشروطیت و تغییر نظامی سیاسی با شیوه های انقلابی دارد، در این کتاب بنا دارد، به عنوان نماینده روبه رشد طبقه متوسط ایران از حوادث تاریخی سخن بگوید و از این زمینه تاریخی و نیز ضروریات و مقتضیات اجتماعی برای تغییر اندیشه ها و مغزها و خردها و تغییر مناسبات اجتماعی کمال استفاده را ببرد. این پندار کسروی، نوعی سوسیالیسم تخیلی و دمساز شدن با شرایط اجتماعی بود که می خواست خود را با اصلاحات رضاخان و کوشش وی در پیدایش طبقه جدید همراه کند.
← شیوه نگارش
فهرست مطالب پس از پیشگفتار کتاب و فهرست نامها به ترتیب حروف الفبا در انتها آمده است.
منبع
...

پیشنهاد کاربران

تاریخ هجده سالهٔ آذربایجان یا سرنوشت گردان و دلیران نوشته احمد کسروی دنبالهٔ کتاب تاریخ مشروطه ایران است. در این کتاب تحولات ایران با محوریت آذربایجان پس از فتح تهران و شکست استبداد صغیر ( ۱۲۸۸ خورشیدی ) تا مرگ شیخ محمد خیابانی در ۱۲۹۹ بررسی می گردد. کسروی در کتاب تاریخ مشروطه ایران به طور مفصل وقایع پیش از شروع جنبش مشروطه از ۱۲۸۴ تا ۱۲۸۸ خورشیدی را به رشته تحریر درآورده است.
...
[مشاهده متن کامل]

کسروی مطالب تاریخ انقلاب مشروطه ایران و تاریخ هیجده ساله را به صورت مقاله های دوره ای در مجله پیمان منتشر می کرد و در سال ۱۳۱۹ آنها را به صورت کتاب عرضه نمود. او در تاریخ هجده ساله آذربایجان وقایع این منطقه را محور قرار داده و سیر تاریخی ۱۸ ساله مشروطه را دنبال نموده و با همان روش نگارش تاریخ انقلاب مشروطه ایران بر روایت مستند تاریخی پس از فتح تهران پرداخته است.
از نظر برخی، بررسی تاریخ مشروطه، سرآغاز بروز و ظهور عینی تقابل کسروی با شیعه و قشر روحانیت است.
بابا صفری در کتاب اردبیل در گذرگاه تاریخ جلد دوم می نویسد  :
احمد کسروی جز دو - سه فصل کتاب تاریخ مشروطه ایران و تاریخ هیجده ساله آذربایجان بصورت مجمل و نارسا به وقایع اردبیل در دوران مشروطیت که از ملتهب ترین شهرهای ایران در این دوره بود نپرداخته است و اردبیلیان از این حیث از وی همواره گله مند هستند. زیرا در زمانیکه او دست به تالیف آن کتابها زد ، طرفداران وی در اردبیل هر چه یادداشت و نوشته و عکس و مدرکی راجع به وقایع اردبیل بود جمع آوری کرده برای او بردند . لیکن او از آنهمه مدارک ، جز صفحات معدودی راجع به اردبیل در کتابهای خود مطلبی نیاورده است و چون وی به قتل رسید استرداد مدارک یاد شده به صاحبان آنها نیز میسر نگردید از اینرو متاسفانه تاریخ اردبیل ، مدارک و اسناد لازم را هم از دست داده است.

تاریخ هیجده ساله اذربایجانتاریخ هیجده ساله اذربایجان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تاریخ_هیجده‌ساله_آذربایجان

بپرس