تاریخ نگاری انقلاب اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] با پیروزی انقلاب اسلامی و سقوط حکومت پهلوی، تاریخ نگاری در ایران از لحاظ کمّی وسعت یافت و از لحاظ کیفی تحولی عمیق پیدا کرد.تاریخ نگاری به اعتبار رابطه ای که همواره میان سیاست و تاریخ و بالاخص تاریخ معاصر وجود دارد، در این تحول سیاسی سخت مورد توجه قرار گرفت.با منقرض شدن سلطنت پهلوی، دوران پنجاه و هفت ساله این سلسله به صورت دوره ای تاریخی در آمد و در دستور کار مورخان قرار گرفت.
برای تسهیل در آگاهی از ویژگی های تاریخ نگاری در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی، این بررسی را به سه بخش تقسیم می کنیم. در بخش اول تحولات ناشی از گشوده شدن عرصه های ممنوع به روی تاریخ نگاران را که در اثر آزادی حاصل از پیروزی انقلاب اسلامی پدید آمده بررسی می کنیم. در بخش دوم به ذکر مباحث و عناوینی می پردازیم که اساساً به علت وقوع انقلاب اسلامی در ایران واقعیت پیدا کرده و موضوعیت تاریخی یافته و مورد علاقه و توجه مورخان و خوانندگان کتب تاریخی و سیاسی قرار گرفته است. در بخش سوم به منابع و شیوه ها و امکانات جدیدی که با انقلاب و پس از آن در اختیار محققان و مورخان قرار گرفته اشاره خواهیم کرد.
گشوده شدن عرصه های ممنوع
در دوره سلطنت پهلوی ابواب بسیاری از مباحث تاریخ معاصر ایران به روی پژوهش گران بسته بود و انتشار تحقیقات تاریخی در آن ها مجاز دانسته نمی شد. از جمله مهم ترین این مباحث، نحوه انتقال سلطنت از خاندان قاجار به رضا شاه بود که چون با دخالت دولت انگلستان صورت گرفته بود ورود در آن جایز نبود.
← اسناد چاپ شده
پیروزی انقلاب اسلامی منشأ تحقق وقایعی در ایران گردید که آن وقایع در فهرست مطالعات تاریخی جای گرفت.
← بررسی انقلاب اسلامی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس