تاریخ فرشته

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کتاب تاریخ فرشته درباره تاریخ عمومی هندوستان و به زبان فارسی است.
تاریخ فرشته، کتابی به فارسی در تاریخ عمومی هندوستان از آغاز تا اوایل سده یازدهم تألیف محمدقاسم هندوشاه استرابادی معروف به فرشته، مورخ و پزشک و کارگزار سلاطین احمدنگر و بیجاپور هند.
محمدقاسم فرشته (ح ۹۶۰ـ پس از ۱۰۳۳) این کتاب را به نام عادلشاه ابراهیم دوم نوشت و آن ر ا گلشن ابراهیمی و سپس نورس نامه نامید، اما کتاب به تاریخ فرشته شهرت یافته است.
تألیف نخستین متن آن با عنوان گلشن ابراهیمی در ۱۰۱۵ به پایان رسید (که نویسنده از تاریخ ۱۰۱۸ یاد کرده و ج۲، ص ۲۹۱ که به مرگ آخرین سلطان فاروقی در ۱۰۳۳ اشاره کرده است).
ظاهراً فرشته پس از این نسخه، متن دیگری با عنوان نورس نامه نوشته که مشتمل بر وقایع سالهای بیشتری است.
← مندرجات کتاب فرشته
(۱) چارلز آمبروز استوری، ادبیات فارسی بر مبنای تألیف استوری، ترجمه یو ا برگل (به روسی)، مترجمان یحیی آرین پور، سیروس ایزدی، و کریم کشاورز، چاپ احمد منزوی، تهران ۱۳۶۲ ش.
(۲) محمدحسین تسبیحی، فهرست نسخه های خطی کتابخانه گنج بخش، ج ۱ و ۲، راولپندی ۱۳۵۰ـ۱۳۵۳ش، ج ۳، اسلام آباد ۱۳۵۵ش.
(۳) ابوالفضل شکوری، «تاریخ فرشته»، آینه پژوهش، سال ۲، ش ۱ (خرداد ـ تیر ۱۳۷۰).
(۴) محمدمظفر حسین بن محمد یوسفعلی صبا، تذکرة روز روشن، چاپ محمدحسین رکن زاده آدمیت، تهران ۱۳۴۳ ش.
(۵) ذبیح الله صفا، تاریخ ادبیات در ایران، ج ۵، بخش ۳، تهران ۱۳۷۰ش.
(۶) محمدقاسم بن غلامعلی فرشته، تاریخ فرشته، لکهنو ۱۸۶۳.
(۷) احمد گلچین معانی، تاریخ تذکره های فارسی، تهران ۱۳۶۳ش.
(۸) احمد منزوی، فهرست مشترک نسخه های خطی فارسی پاکستان، اسلام آباد ۱۳۶۲ـ۱۳۷۰ش.
(۹) عارف نوشاهی، فهرست کتابهای فارسی چاپ سنگی و کمیاب کتابخانه گنج بخش، اسلام آباد ۱۳۶۵ش ـ.

دانشنامه آزاد فارسی

تاریخ فِرِشْته
(یا: گلشن ابراهیمی) کتابی به فارسی در تاریخ عمومی هند، در ۱۰۱۵ق، تألیف محمدقاسم بن غلام علی هندوشاه استرآبادی، معروف به «فرشته»،. مؤلف این اثر را گویا در ابتدا به نام مرتضی نظام شاه تألیف کرده و سپس به نام ابراهیم عادل شاه دوم، گلشن ابراهیمی نامیده است. مؤلف در این کتابِ تذکره ای به شرح احوال سلاطین لاهور، پادشاهان دهلی، شاهان دکن، شاهان گجرات، سلاطین مالوه، شاهان خاندیس، شاهان بنگال، شاهان مولتان، شاهان سند، شاهان کشمیر، حاکمان ملیسبار (مالابار) و مشایخ هندوستان پرداخته است. تحریری دیگر از آن با نام تاریخ نورس نامه به تاریخ ۱۰۱۸ق در دست است. تاریخ فرشته به انگلیسی ترجمه و منتشر (در لندن ۱۸۲۹م) و نخستین بار در بمبئی (در ۱۸۳۲ـ۱۸۳۱م) چاپ سنگی شده است.

پیشنهاد کاربران

هو
در خصوص تاریخ هند است و در چهار مجلد نفیس در دهه هشتاد خورشیدی در تهران به چاپ رسیده است نام دیگر ان نورسنامه ابراهیمی می باشد.

بپرس