تارتو

لغت نامه دهخدا

تارتو. ( اِخ ) پسر «توقان » و نوه «باتو»: پسر اول «توقان »، «تارتو»، او را خواتین و قومایان بوده اند اما نام ایشان معلوم نشده و دو پسر داشته است ، «تولابوقا» فرزند او معلوم نشد، «کونچاک » پسری داشته بوزبوقا نام. ( جامع التواریخ رشیدی ج 2 چ بلوشه ص 110 ). و رجوع به همان کتاب ص 108 و 109 و بخش فرانسه ص 30 شود.

دانشنامه عمومی

تارتو ( به استونیایی: Tartu ) دومین شهر پرجمعیت و دومین شهر مهم سیاسی کشور استونی بعد از تالین است.
جمعیت این شهر ۹۳٬۶۸۷ نفر و مساحت آن ۳۸٫۸ کیلومتر مربع است. تارتو که قدیمی ترین شهر استونی و منطقه بالتیک است[ ۲] [ ۳] بیشتر به خاطر وجود دانشگاه تارتو شناخته می شود و اغلب به عنوان مرکز فکری کشور در نظر گرفته می شود، [ ۴] [ ۵] [ ۶] براساس شواهد باستان شناسی اولین استقرار دائمی انسان ها در شهر تارتو مربوط به اوایل قرن ۵ میلادی است.
دیوان عالی استونی، وزارت آموزش و تحقیقات استونی و موزه ملی استونی و همچنین وانموینه قدیمی ترین تئاتر استونیایی زبان در شهر تارتو قرار دارند.
از سال ۱۹۱۸، نام استونیایی تارتو استفاده می شود، اما از آنجا که این شهر در طول تاریخ خود تحت کنترل حاکمان مختلف قرار گرفته است، نام های مختلفی برای آن به زبان های مختلف وجود داشته است. در زبان های آلمانی، سوئدی و لهستانی از نام دورپات ( Dorpat ) استفاده می کردند. همچنین در زبان روسیه از کلمه یوریف ( Юрьев ) و درپت ( Дерпт ) و در زبان لتونیایی از ترباتا ( Tērbata ) و در زبان فنلاندی از تارتو ( Tartto ) استفاده می کردند.
شهرهای خواهرخوانده تارتو به شرح زیر است:[ ۷]
عکس تارتوعکس تارتوعکس تارتوعکس تارتوعکس تارتوعکس تارتو
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تارْتو (Tartu)
تارْتو
(به آلمانی: دورپات؛ به روسی: یورف) شهری در استونی، در ۱۵۰کیلومتری جنوب شرقی تالین و ۵۰کیلومتری غرب دریاچۀ پیپوس. ۱۰۰,۱۰۰ نفر جمعیت دارد (۲۰۰۳). دارای صنایع سبک و فرآوری مواد غذایی و الوار است. روس ها آن را در ۱۰۳۰م تأسیس کردند و از ۱۲۲۴م به پایگاه شهسواران توتونی تبدیل شد. در ۱۵۵۸ به اشغال روسیه، سپس به تصرّف سوئد و لهستان درآمد، اما در ۱۷۰۴ به روسیه بازگردانده شد. سربازان آلمانی در هر دو جنگ جهانی آن را اشغال کردند. تارتو مرکز فرهنگی استونی است؛ دانشگاه آن را پادشاه سوئد در ۱۶۳۲ تأسیس کرد و کتابخانۀ بزرگ آن در ۱۸۰۲ گشایش یافت. باغ گیاه شناسی (۱۸۰۳) و رصدخانه (۱۸۰۹) نیز دارد.

پیشنهاد کاربران

بپرس