تئوری موسیقی

دانشنامه عمومی

تئوری موسیقی ( به انگلیسی: music theory، به فرانسوی: théorie de la musique ) نظریه ای دربارهٔ قواعد، اصطلاحات و نحوهٔ اجرای موسیقی است. تئوری موسیقی از قرن های گذشته ابداع شده و به تدریج تکامل یافته است. تئوری موسیقی شاخه ای تخصصی از رشتهٔ موسیقی است که شامل شناخت کلیهٔ قواعد، علامت ها و آشنایی با انواع صدای نُت ها، فاصله، ترکیب میزان ها، ضرب آهنگ ( ریتم ) ، گام، و پرده های موسیقی است. اهمیت «تئوری موسیقی» به قدری است که از نظریه دانان این رشته به عنوان «نظریه پرداز موسیقی» ( تئوریسین موسیقی ) نام می برند.
گروه موسیقی دانشگاه آکسفورد سه کاربرد مرتبط با اصطلاح «تئوری موسیقی» را شرح می دهد. ابتدا اولین مورد را عناصر موسیقی می داند که برای درک نمادهای موسیقی ( میزان بندی، کلید، نت نویسی ریتمیک ) لازم است، معرفی می کند. دومین موضوع، مطالعهٔ نظراتِ دانشمندان دربارهٔ موسیقی از دوران باستان تا به امروز است. سومین موضوع موسیقی شناسی را مطالعه می کند که «به دنبال تعریف فرایندها و اصول کلی در موسیقی است. » و اینکه رویکرد به موسیقی شناسی با تئوری یا تحلیل موسیقی تفاوت دارد و بدین معنی است که «تئوری موسیقی نه تنها کار یا اجرای موسیقی است، بلکه اصول بنیادی که موسیقی از آن ساخته شده است را آغازگر این تئوری ارزیابی می کند. »[ ۱]
تئوری موسیقی به دلیل تصور روزافزون از آنچه موسیقی را تشکیل می دهد، اغلب به توضیح و توصیف نحوهٔ کار موسیقی دانان در اجرای موسیقی و آهنگسازی همراه با موضوع های مرتبط می پردازد، اما تعریف جامع تری وجود دارد که می گوید تئوری موسیقی هر پدیدهٔ صوتی از جمله سکوت را نیز در بر می گیرد. [ ۲] به عنوان مثال علوم اربعه که در برنامهٔ درسی دانشگاه هنرهای لیبرال اروپای قرون وسطی متداول بود، یک سیستم انتزاعی از تناسبات بود که در فاصله ای، قواعد واقعی موسیقی به دقت مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. پس از آن این رشتهٔ قرون وسطایی مبنایی برای شناخت این نظریه در قرون بعدی شد و عموماً به دانش مدرن دربارهٔ تاریخ تئوری موسیقی افزوده شد. [ ۳]
در دانشگاه های مدرن، تئوری موسیقی زیر شاخه ای از موسیقی شناسی برای مطالعه وسیعتر فرهنگ ها و تاریخ موسیقی است. از نظر ریشه شناسی، تئوری موسیقی عملی از تفکر در موسیقی است و برگرفته از واژه ای یونانی ( θεωρία ) به معنی توجه به یک نگاه. یک تفکر، حدس و گمان، نظریه، یک دیدگاه و یک طیف است. [ ۴] بدین ترتیب، تئوری موسیقی اغلب به جنبه های انتزاعی موسیقی مانند کوک و سیستم های تنال، گام ها، مطبوعیت و روابط ریتمیک توجه دارد. علاوه بر این، مجموعه ای از تئوری هایی در مورد جنبه های عملی مانند: آهنگسازی و اجرای موسیقی، ارکستراسیون، تزئینات، بداهه نوازی و تولید صدای الکترونیکی وجود دارد. [ ۵]
عکس تئوری موسیقیعکس تئوری موسیقیعکس تئوری موسیقیعکس تئوری موسیقیعکس تئوری موسیقیعکس تئوری موسیقی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

تئوری موسیقی ( که در نسخه های اولیه موسیقی نظری نام داشت ) کتابی است اثرِ موسیقیدان ایرانی، علینقی وزیری. این کتاب نخستین بار در آبان سال ۱۳۱۳ ه‍. خ چاپ و با حمایت وزارت معارف منتشر شد و در سال ۱۳۷۱ توسط «انتشارات صفی علیشاه» به چاپ مجدد رسید. از این کتاب به عنوان نخستین کتاب «تئوری موسیقی ایرانی و غربی» در ایران یاد می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

علینقی وزیری در سال ۱۳۰۱ نخستین کتاب خود را با عنوان دستور تار در برلین منتشر نمود. در آن کتاب وزیری مقدماتی دربارهٔ تئوری موسیقی نوشت اما به دلیل مختصر بودن مباحث، تصمیم گرفت کتابی کامل تر و متمرکز در این موضوع بنویسد. او در سال ۱۳۱۳ کتاب «موسیقی نظری» که بعدها بیشتر با نام «تئوری موسیقی» شناخته شد، به رشتهٔ تحریر درآورد. این کتاب در چاپ نخست ۴۷۸ صفحه داشت که دارای ۳ بخش و در قطع کوچک و چاپ سنگی با کمک وزارت معارف به چاپ رسید.
انتشارات صفی علیشاه در سال ۱۳۷۱ و چند نوبت در سال های بعد این کتاب را منتشر نمود. عنوان کتاب «تئوری موسیقی» در ۳۹۳ صفحه ( چاپ دوم ۱۳۷۹ ) و شامل این موارد است: مقدمه، بخش اول با عنوان «تئوری موسیقی راجع به قواعد نت» ( شامل ۲۴ درس ) ، بخش دوم با عنوان «تئوری موسیقی ایرانی» ( شامل ۱۷ مبحث ) و بخش سوم با عنوان «تئوری موسیقی غربی» ( شامل یک مقدمه و ۱۶ گفتار ) .
علینقی وزیری ( زادهٔ ۱۲۶۶ – درگذشتهٔ ۱۳۵۸ ) موسیقی دان ایرانی و از پیشگامان آهنگسازی برای اجرای موسیقی سنتی ایرانی با ارکستر بود. وی به جهت تأثیرات عمده ای که بر موسیقی سنتی ایران گذاشت، از جمله ایجاد روشی برای نت نویسی و شیوهٔ تدوین ردیف شهرت دارد. علینقی وزیری در تهران متولد شد. نواختن تار را از ۱۵ سالگی نزد دایی اش حسین علی خان آغاز کرد. در نوجوانی وارد ارتش شد و از همین طریق با موسیقی نظامی آشنایی پیدا کرد. وی به سبب عضویت در انجمن اخوت با درویش خان و آقا حسینقلی آشنا شد و به پیشنهاد آقا حسینقلی در مدت یک سال ونیم ردیف میرزاعبدالله را نزد وی به نُت درآورد که تنها دستگاه چهارگاه آن باقی مانده است. وزیری در ۳۱ سالگی به مدت ۵ سال در پاریس و برلین، به تحصیل علوم مختلف موسیقی غرب پرداخت. او پس از بازگشت به ایران، در سال ۱۳۰۲ مدرسه عالی موسیقی را تأسیس کرد و به چاپ کتاب های متعدد و کنسرت ها و ضبط صفحات گرامافون پرداخت. او همچنین به تحقیق در زمینه موسیقی ادامه داد و هیئت علمی دانشگاه تهران پس از مدتی وی را به عنوان استاد کرسی هنر و زیباشناسی به تدریس در دانشگاه مأمور کرد. او پس از شهریور سال ۱۳۲۰ به ریاست اداره موسیقی کشور و مجله موسیقی و اداره رادیو مشغول شد. وزیری نخستین پایه گذار موسیقی جدید ایران پس از انقلاب مشروطه است و او را «پدر موسیقی نوین ایران» می دانند. علینقی وزیری در ۱۸ شهریور سال ۱۳۵۸، در ۹۲ سالگی درگذشت.

تئوری موسیقی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تئوری_موسیقی_(کتاب_وزیری)
تئوری موسیقی عنوان کتابی اثر موسیقیدان ایرانی «مصطفی کمال پورتراب» است. طبق آنچه که نویسنده کتاب در پیشگفتار آن آورده است، این کتاب اولین بار در سال ۱۳۴۵ نوشته و به صورت جزوه در اختیار هنرجویان هنرستان عالی موسیقی ملی قرار گرفت. در سال ۱۳۵۸ توسط نگارنده تکمیل شد و اصطلاحات موسیقی به زبان های انگلیسی، فرانسه، آلمانی و ایتالیایی به آن افزوده شد و در سال ۱۳۵۹ توسط «انتشارات چنگ» در «قطع جیبی» منتشر شد. در سال ۱۳۶۳ چندین بار در «قطع رُقعی» به چاپ رسید. در سال ۱۳۶۸ با ویرایش و حروف چینی مجدد توسط «انتشارات چشمه» منتشر شد. این کتاب تا کنون ۶۱ بار به چاپ رسیده است.
...
[مشاهده متن کامل]

«مصطفی کمال پورتراب» آهنگ ساز و تئوریسین سرشناس موسیقی ایران بود. او از اعضای هیئت مؤسس و نایب رئیس شورای عالی خانهٔ موسیقی ایران بود. او چندین کتاب در زمینه موسیقی تألیف و ترجمه کرده است که از آن میان کتاب «تئوری موسیقی» شهرت بسیاری دارد.
کتاب «تئوری موسیقی» قواعد و اصطلاحات موسیقی کلاسیک را در ۲۰۷ صفحه و در قالب ۷ فصل بیان می کند. در انتهای هر فصل تمرین و پرسش هایی به جهت یادگیری بهتر هنرجویان گنجانده شده است.
برخی معتقدند که کتاب «تئوری موسیقی پورتراب» بهترین و کامل ترین کتاب آموزش نت یا الفبای موسیقی و یکی از مهمترین آثار در زمینه تئوری موسیقی است.

تئوری موسیقی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تئوری_موسیقی_(کتاب_پورتراب)

بپرس