بوژگان

پیشنهاد کاربران

نام پارسی و قدیم بوزجان است.
بوژگان آبادی و قلعه ای در خراسان بوده است که به علت تفوق زبان عربی به بوزجان تغییر نام یافته و معروف شد. این شهر یا آبادی با وجود عارفی بزرگ به نام ابوالوفاء بوژگانی یا همان بوزجانی از شهرت و منزلتی علمی برخوردار بوده است.
...
[مشاهده متن کامل]

این شهر در حدود ده کیلومتری شهر تربت جام کنونی بوده است و تا پیش از شکل گیری تربت جام از مرکزیتی علمی و اجتماعی در منطقه برخوردار بوده است. بنا بر نظر مردم منطقه، شیخ احمد جام پس از کسب مراتب معرفتی و علمی تصمیم به سکونت در اطراف بوژگان می گیرد و در روستایی به نام معدآباد سکونت می کند. سپس وی مدرسه ای علمی را در این روستا بنا می نهد که این مدرسه هنوز پابرجاست. رفته رفته این مدرسه و روستا رونق گرفته و به اعتبار همین مرکزیت علمی، معدآباد مرکزیت اجتماعی و اقتصادی نیز به دست می آورد. همزمان و به مرور زمان مردم بوژگان به سوی معدآباد کوچ می کنند و این شهر بر خلاف معدآباد کوچک تر می شود. از سوی دیگر پس از وفات شیخ احمد جام، به احترام آن عارف بزرگ نام تربت جام را بر آن دیار یعنی معدآباد گزیده و رواج می یابد.
گفته می شود به مرور نام نیل آباد نیز جایگزین بوژگان یا بوزجان می شود تا اینکه نیل آباد هم طی چند دهه گذشته خالی از سکنه شده است. امروزه از قله بوژگان جز نشانه هایی بیش چیزی بر جا نمانده است. این نشانه ها عبارتند از: خرابه هایی از دیوارهای قلعه و مدفن شیخ ابوذر بوژگانی که بنابر نظر برخی کارشناسان، وی استاد و مرشد شیخ ابوالوفای بوژگانی بوده است.

بپرس