بوهم

لغت نامه دهخدا

بوهم. [ب ُ هَِ ] ( اِخ ) ناحیه ای است در چکوسلواکی. شهر عمده آن پراگ است. بوهم شامل یک چهارضلعی متشکل از کوههای منطقه هرسی نین است. چسکی لس و شوماوا ، غربی. کروشنه و استردوهوری در شمال غربی. ارزگبیرگ ، کرکنوشه ( سودت ) در شمال شرقی.و ارتفاعات مراوی در مشرق. مرکز آن مرکب است از نجدهای ابتدایی ( طبقات آهن و زغال سنگ ). و بسوی شمال دشتهای رسوبی که پوشیده از گل و لای حاصلخیز است. بوهم در قرن پنجم میلادی توسط اسلاوها از دست ژرمنها گرفته شد و در قرن نهم به مسیحیت گرایید و تا سال 1545 م. حکومتی تابع امپراتوری ژرمانی داشت. سپس با سلطنت اتریش متحد گردید ( تا سال 1919 م. ) معاهده سن ژرمن آنرابخشی از چکوسلواکی قرار داد. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

ناحیه ای در چکوسلواکی شهر عمده آن پراگ . جغرافی - بوهم شامل یک چهار ضلعی مشکل از کوههای منطقه هر سینی است : چسکی لس و شوماوا در جنوب غربی کروشنه و استر دوهوری در شمال غربی ( ارزگبیرگ ) کرکنوشه ( سودت ) در شمال شرقی و ارتفاعات نجدهای مراوی در مشرق . مرکز آن مرکب است ازابتدایی ( طبقات آهن و زغال سنگ ) . و بهسوی شمال دشتهای رسوبی که پوشیده از گل ولای حاصلخیز است. تاریخ - بوهم در قرن پنجم م .توسط اسلاوها و از دست ژرمنها گرفته شد و در قرن نهم به مسیحیت گرایید و تا سال ۱۵۴۵ م . حکومتی تابع امپراتوری ژرمانی داشت . سپس با سلطنت اتریش متحد گردید ( تا سال ۱۹۱۹ ). معاهده سن ژرمن آنرا بخشی از چکوسلواکی قرار داد .

دانشنامه عمومی

بوهم ( در زبان چک: Čechy، به آلمانی: Böhmen، به لهستانی: Czechy، به لاتین: Bohemia؛ به فرانسوی: Bohême ) سرزمینی تاریخی در اروپای مرکزی است که امروزه در بخش غربی جمهوری چک جای گرفته است. این سرزمین به صورت یک پادشاهی در قلمرو امپراتوری مقدس روم اداره می شد و بعدها به عنوان استانی در امپراتوری اتریش ادغام شد. بوهم از جنوب با اتریش، از غرب با باواریا، از شمال با ساکسونی و لاسوتیا، از شمال شرق با سیلسیا و از شرق با موراویا هم مرز بود. از سال ۱۹۱۸ تا ۱۹۳۹ میلادی و دوباره از سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۹۲، این سرزمین جزئی از خاک کشور چکسلواکی محسوب می شد و از ۱۹۹۳ به بعد بیشتر خاک کشور چک را دربر گرفته است.
بوهم به معنی خانهٔ بویر ( Boierheim ) است. این نام، ریشه در قوم سلتی «بویر» دارد که شصت سال پیش از میلاد از اقوام ژرمن فاصله گرفته و منشأ ایجاد بوهم شدند. بوهم را کوه های پوشیده از جنگل های انبوه، مانند: جنگل بوهم در جنوب غربی، فیشتل گبیرگه و ارتس گبیرگه در شمال غربی، زودتن در شمال شرقی، و ارتفاعات بوهم - مهر در جنوب شرقی محصور کرده است.
این منطقه به وسیله رودخانه های البه و مولداو و رودهای جنبی آن مشروب می شود. جمعیت اصلی آن را چک ها تشکیل داده اند ولی در بعضی مناطق مرزی و داخلی، اقلیت های آلمانی معروف به زودتن دویچه که از قرون وسطی در آن جا ساکن بوده اند، زندگی می کردند. آلمانی های زودت در سال ۱۹۴۵/۱۹۴۶ از طرف جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی به آلمان رانده شدند. بسیاری از رانده شدگان کسانی بودند که پس از اشغال کشور چکسلواکی توسط ارتش نازی، به آنجا کوچیده بودند. بوهم از نظر کشاورزی بسیار غنی است. علاوه بر تولید گندم و چغندر قند و میوه های گوناگون، تولیدات صنعتی آن نیز فراوان اند. مرکز بوهم شهر پراگ است.
به استناد قرارداد مونیخ، مورخ ( ۲۹ سپتامبر ۱۹۳۸ ) ، مناطق آلمانی زبان بوهم به استان های حکومتی و تشکیلاتی رایش سوم تقسیم و به خاک آلمان ملحق شد. این تقسیمات مانند تقسیمات کشوری در خاک آلمان، به شهر و بخش تجزیه شدند به طوری که در منطقه زودتنلاند تعداد ۵ شهر و ۵۲ بخش وجود داشت.
بوهم به عنوان بخشی از اروپا، کانون برخورد تضادهای مذهبی و قومی بوده و این خود عاملی مؤثر در توسعه فرهنگی این سرزمین است. عوامل تعیین کننده در فرهنگ بوهم، نفوذ چندجانبهٔ بخش هایی از فرهنگ آلمانی، فرهنگ چکی و فرهنگ یهودی است.
عکس بوهمعکس بوهمعکس بوهمعکس بوهمعکس بوهمعکس بوهم

بوهم (نیدرزاکسن). بوهم ( به آلمانی: Böhme ) یک شهر در آلمان است که در Rethem/Aller واقع شده است. [ ۱]
عکس بوهم (نیدرزاکسن)عکس بوهم (نیدرزاکسن)عکس بوهم (نیدرزاکسن)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

بوهِم (Bohemia)
(به زبان چک، چِخی؛ به آلمانی، بومِن) ناحیه ای در جمهوری چک. فلاتی حاصل خیز که دو رود الب و ولتاوا آن را آبیاری می کنند. ازنظر ذخایر معدنی، نظیر اورانیوم، زغال سنگ، لیگنیت، سنگ آهن، نقره و گرافیت، بسیار غنی است. شهرهای اصلی آن عبارت اند از پراگ و پِلزِن. نام بوهم برگرفته از قوم سلتی «بوئیئی» است که نخستین ساکنان این منطقه بودند. بوهم پس از آن که شارلمانی قبایل سلت، ژرمن، و اسلاو این ناحیه را تحت الحمایۀ خویش کرد، جزو امپراتوری مقدس روم شد. مسیحیت در قرن ۹م به این ناحیه رسید، اسقف نشین پراگ در ۹۷۵ تأسیس شد و اوتوکار اول، پادشاه بوهم، (۱۱۹۷ـ۱۲۳۰م) نظام فئودالی را بر این ناحیه حاکم کرد. از قرن ۱۲م به بعد استخراج معدن سبب جذب شمار کثیری از ژرمن ها به این ناحیه شد، که درنتیجه فرهنگ و جامعه بوهم از آنان بسیار تأثیر پذیرفت. در ۱۳۱۰م یوهان لوکزامبورگی، ( ـ۱۳۴۶م) سلسله ای ژرمن ـ چک بنیاد نهاد که تا ۱۴۳۷م دوام آورد. پسرش، شارل چهارم، در ۱۳۵۵م فرمانروای امپراتوری مقدس روم شد که در دوران سلطنتش اسقف نشین پراگ به سراسقف نشین تبدیل شد و در آن جا دانشگاهی بنا شد. در قرن ۱۵، اختلاف میان اشراف و درگیری های مذهبی به جنگ های هوسی (۱۴۲۰ـ۱۴۳۶م) منجر شد. بوهم از ۱۵۲۶ تحت سلطۀ خاندان هابسبورگ بود تا ۱۹۱۸ که جزو کشور چکسلوواکی شد.

پیشنهاد کاربران

Boheme : واژه بوهم به معنای کولی و قلندر اوایل قرن 19 در فرانسه ظاهر شد.
( فروند ژیزل, جامعه شناسی عکاسی . مریم وحدتی. انتشارات کتاب آبان 1400. صفحه 54 پانویس )

بپرس