بوتیمار

/butimAr/

مترادف بوتیمار: غم، خورک

معنی انگلیسی:
bittern

لغت نامه دهخدا

بوتیمار.( اِ ) نام مرغی است که او را غم خورک نیز گویند و او پیوسته در کنار آب نشیند و از غم آنکه مبادا آب کم شود با وجود تشنگی آب نخورد و او را بعربی یمام و بیونانی شفنین خوانند. گوشتش بیخوابی آورد و مقوی حافظه باشد و ذهن را تند و تیز کند. ( برهان ). مرغی است سفید که بهندی بکلا نامند و گویند مرغ مذکور بر لب آبهانشیند و از غم آنکه مبادا آب کم شود با وجود تشنگی آب نخورد. بهمین سبب بوتیمار گویند یعنی صاحب غم خواری. ( غیاث اللغات ) ( از آنندراج ) ( از انجمن آرا ) ( جهانگیری ). مرغی که پیوسته در کنار آب نشیند و آن را غم خورک و ماهیخوار و هوقار نیز گویند. ( ناظم الاطباء ). غم خورک. ( فرهنگ فارسی معین ). مالک الحزن. مالک الحزین. بلشون. مالک البحرین. طریقون. ماهی خورک. ( یادداشت بخطمؤلف ). پرنده ای است از خانواده پرندگان بلندپا که در آب و خشکی زندگی کنند، با نوکی بلند و گردنی دراز و باریک که در کنار آب زندگی می کند و حیوانات مختلف آبی را صید کند. درازی نوع خاکستری آن به یک مترو نیم می رسد و هنگام پرواز گردنش را بر روی شانه هایش پیچ و خم داده ، جمع می کند. ( از لاروس ) :
مانده بوتیمار از حسرت با درد و دریغ
درد او آنگه شود روزی او آب غدیر.
لامعی.
در هوای زمانه مرغی نیست
چمن عشق را چو بوتیمار.
سنایی.
بازتمکین تو هر جا که بپرواز آید
سر فرودزدد بدخواه تو چون بوتیمار.
انوری.
گفت ای انوری آخر چه فتاده ست ترا
که فرورفته ای و غمزده چون بوتیمار.
انوری.
کنون ز دوری ایشان دو جوی میرانم
ز آب دیده و من بر کنار بوتیمار.
جمال الدین عبدالرزاق.
بازرگان با هزار تیمار چون بوتیمار، پژمان و اندوهگن بخانه آمد. ( سندبادنامه ص 305 ).
مثل جام و پادشاهان هست
لب دریا و مرغ بوتیمار.
خاقانی.
پس درآمد زود بوتیمار پیش
گفت ای مرغان من و تیمار خویش.
عطار.
چون نمیداردشان کس تیمار
هر یکی هست چو بوتیماری.
کمال الدین اسماعیل.
از این درخت چو بلبل بر آن درخت نشین
بدام دل چه فرومانده ای چو بوتیمار.
سعدی.
تو همچون گل ز خندیدن لبت با هم نمیآید
روا داری که من بلبل چو بوتیمار بنشینم.
سعدی.
بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

( اسم ) غم خوراک

فرهنگ معین

( اِ. ) مرغی است ماهیخوار با منقار کشیده و گردن دراز و دم کوتاه و پرهایی به رنگ سبز و سفید و آبی ، در کنار رودخانه ها می نشیند و ماهی شکار می کند. می گویند با وجود تشنگی شدید، آب نمی خورد زیرا می ترسد که آب جهان تمام شود، از این رو غمخورک و غمخوارک هم نا

فرهنگ عمید

پرنده ای ماهی خوار با منقار کشیده، گردن دراز، دُم کوتاه، و پرهای سفید، سبز، و آبی که بیشتر در کنار رودخانه ها زیست کرده و ماهی صید می کند، ماهی خوارک، غم خورک، غم خوارک. &delta، می گویند با وجود تشنگی شدید آب نمی خورد تا مبادا آب کم شود. از این رو آدم بخیل و ممسک را به او تشبیه می کنند.

دانشنامه عمومی

بوتیمار یا غم خورک گونه ای پرندهٔ آبچر است از راسته پلیکان سانان، خانوادهٔ حواصیلان. ویژگی اصل این پرنده که آن را از دیگر اعضای تیره حواصیلان متمایز می کند، گردن کوتاه تر آن است.
دو زیرگونه از بوتیمار در ایران به همین نام شهره اند که در سیستان و سواحل خزر به میان نیزارها و باتلاق ها به فصول پرباران می زیند. این دو عبارت اند از بوتیمار و بوتیمار کوچک. بوتیمار آهسته و به دشواری و در ارتفاعی کم پرواز می کند و گردن خود را هنگام پرواز جمع می کند و به هنگام خطر بی حرکت می ایستد و منقار خویش را به شکلی ویژه عمودی نگاه می دارد و به شکلی گوژپشتانه حرکت می کند یک نوع از بوتیمار در منطقه چمچمال استان کرمانشاه زندگی می کند که در زبان محلی به آن 《 واق 》می گویند. وی رابطه نامأنوسی با انسان دارد و بیشتر از انسان دوری می جوید و صبح زود یا به هنگام غروب از نهانگاه خود بیرون می آید.
بوتیمار از جمله مرغان افسانه ای ادبیات پارسی است که به تنگ چشمی و بخیلی آوازه است. مشهور است که بوتیمار همیشه در تشنگی به سر می برده اما آن هنگام که به رودخانه و دریا می رسیده، چه غم بسیار می خورده که مبادا آب دریا تمام شود و او از تشنگی بمیرد، از این جهت آب نمی خورده. بوتیمار به معنای صاحب غم خواری است. [ ۱] [ نیازمند منبع]
از بوتیمار با نام هایی دیگر چون کیلان، غم خورک، ماهی خوار، هوقار و مرغ غصه نیز یاد می کنند. [ ۱]
و آن مرغی است که کنار شط از تشنگی هلاک می شود، از بیم آن که اگر بنوشد، آب شط تمام شود. ( تماماً مخصوص - عباس معروفی )
پرندگانی که به نام بوتیمار شناخته می شوند و عضو زیرخانوادهٔ Botaurinae به شمار می روند عبارت اند از:[ ۹]
• زیرخانوادهٔ Botaurinae
• سرده غمخورک ها
• بوتیمار کوچک، Ixobrychus minutus
بوتیمار کوچک استرالیایی، Ixobrychus dubius
• بوتیمار کوچک نیوزیلندی، Ixobrychus novaezelandiae ( منقرض )
• بوتیمار دارچینی، Ixobrychus cinnamomeus
• بوتیمار پشت راه راه، Ixobrychus involucris
• بوتیمار کمینه، Ixobrychus exilis
• بوتیمار زرد، Ixobrychus sinensis
• بوتیمار شرنک، Ixobrychus eurhythmus
• بوتیمار کوتوله، Ixobrychus sturmii
• بوتیمار سیاه، Ixobrychus flavicollis
• بوتیمار آمریکایی، Botaurus lentiginosa.
بوتیمار اوراسیایی یا بوتیمار بزرگ، Botaurus stellaris
• بوتیمار آمریکای جنوبی، Botaurus pinnatus
• بوتیمار استرالزی، Botaurus poiciloptilus
• Botaurus hibbardi ( فسیل )
عکس بوتیمار
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

هر کدام از چندین گونۀ حواصیل های کوچک، به خصوص حواصیل معمولی Botaurus stellaris در اروپا و آسیا. این جانور محتاط، تنومند، زردرنگ، دارای خال های سیاه و قهوه ای تیره، منقار بلند و صدای غریومانند و بلندی است. عادت این جانور در عمود نگه داشتن گردن و منقارش نسبت به بدن، موجب می شود درطی روز در میان نیزارها پنهان بماند. نزدیک غروب قورباغه ها، خزندگان، و ماهی ها را شکار می کند و ساکن مناطق باتلاقی است. در ایران بوتیمار Botaurus stellaris و بوتیمار کوچک Ixobrychus minutus یافت می شود. این دو پرنده با هفت گونه حواصیل، سه گونه اگرت و یک گونه گاو چرانک خانوادۀ حواصیل در ایران هستند. در فرهنگ و ادب ایرانی این پرنده به غمخورک، مالک الحَزین، پرندۀ آبچَر معروف بوده و نیمه افسانه ای است. بنا به افسانه ها، نزدیک چشمه ها و نهرها و مانند این ها می نشیند و چون آب فروکش کند یا خشک شود غمگین می شود و افسرده می ماند، لذا در ادب فارسی و عربی نماد کسانی است که پیوسته نگران و اندوهگین اند. به رغم اختلاف نظرها، پذیرفتنی ترین مصداق را برای این پرنده «بَلَشون»، گونه ای از مرغان آبچَر ماهی خوار به نام Cinerea Ardea دانسته اند.

مترادف ها

bittern (اسم)
بوتیمار، تلخابه

پیشنهاد کاربران

واژه بوتیمار ترکی است در اصل این واژه در ترکی هوقّار می باشد که به مرور زمان به بوتیمار بدل شده است. در زبان ترکی آدم های لاغر و نازک اندام را به هوقار تشبیه می کنند.
غمخوارک
بوتیمار به معنی عاشق بودن
بوتیمار به معنی. پرنده. عاشق
بوتیمار همان کنایه از آدم خسیس وفرومایه است که با وجود توانایی و بر خوردار بودن از نعمات در فرومایگی روزگار گذراند.
بوتیمار از جمله مرغان افسانه ای ادبیات فارسی است که به خسیسی و خست شهره است. مشهور است که بوتیمار یا غم خورک همیشه در تشنگی به سر می برده، اما آن هنگام که به رودخانه و دریا می رسیده، چه غم بسیار می خورده که مبادا آب دریا تمام شود و او از تشنگی بمیرد، زین جهت آب نمی خورده.
...
[مشاهده متن کامل]

مرا آید ز بوتیمار خنده
لب دریا نشسته سر فکنده
فرو افکنده سر در محنت خویش
نشسته تشنه و دریاش در پیش
همیشه با دل تشنه در آن غم
که گر آبی خورم دریا شود کم
عطار

بوتیمار ( بو تی مار ) هر کلمه ایی مار داشته باشد. تورکی است. مثل هامار ( هموار. متضادش به مار ( به مار قالاسان ( نفرین مادرها به بچه هایشان ) . یعنی کارهایت راست و درست نشود. درمانده بمانی که فارسی شده
...
[مشاهده متن کامل]
اش بیمار است. کسی که حالش خوب نیست ) . تیمار. سوسمار. مارمولک. میان مار. دامار. یامار. جومار. خومار. قومار. مارچوبه. ماردین. مارشال. سومار. یومار. کومار. شومار ( شوماریخ. فارسی شده اش شمردن. شمارش. شمار است ) . . . . . . . .

بپرس