بهائیان دوران پهلوی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بهائیت و رژیم پهلوی، که هر دو با حمایت های دولت های سلطه گر شکل گرفته بودند و خود را مدیون ایشان می دانستند، با شکل گیری حکومت پهلوی در ایران، برای نوکری هرچه بیش تر دولت های استعمار و برای وطن فروشی با یک دیگر همکاری نمودند. در این موقعیت حساس، علمای شیعه بنا بر وظیفه ملی و دینی خود به مقابله با ایشان پرداختند.
بهائیان در دوران عباس افندی رسماً جهان وطنی را پیشه خود ساختند و آغاز رهبری شوقی افندی که مقارن با سلطنت پهلوی بود، آنان روابط سازمانی و در حقیقت حزبی خود را با گروه های صهیونیستی تحکیم بخشیدند، این جهان وطنی به آن ها این اجازه را می داد که به راحتی منافع کشوری را که در آن زندگی می کنند، نادیده گرفته، فقط به منافع فرقه خود بیندیشند. در دوران رضاخان به موازات کمرنگ کردن نقش روحانیت، بهائیان قدرت گرفتند و به صورت نمایان و بارز در عرصه های مختلف اجتماعی و سیاسی ایران به ایفای نقش پرداختند. رضاخان شخصاً به بهائیان اعتماد فراوانی داشت، تا جایی که یک افسر بهایی به نام "ستوان اسدالله صنیعی" ـ وزیر جنگ دولت هویدا ـ را به عنوان پیشکار و آجودان ولی عهد انتخاب کرده بود و حتی قصد داشت یکی از بهائیان معروف به نام "مجید آهی "را نخست وزیر کند، آری یکی از عوامل مؤثر در صعود رضاخان و رجال پهلوی، نوه میرزا مجید منشی سفیر روسیه و شوهر خواهر حسین علی بها بود. از بهائیان سرشناس که در کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ نقش کلیدی داشت، "میرزا محمدخان موقرالسلطنه" است که "افنان"؛ یعنی خویشاوند مادری "علی محمدباب" محسوب می شد، پس از کودتا به عنوان وزیر عامه و تجارت و فلاحت در کابینه سید ضیاءالدین طباطبایی انتخاب شد. بهائیان در دوران پهلوی اول در پناه دولت، خود را حفظ کرده و بر پیروان خود می افزایید، در این دوران ایران به پناهگاه امنی برای ایشان تبدیل می شود، سران بهائیت در خارج کشور (عمدتاً اروپا و آمریکا) به سر می برند و امور بهائیان ایران را شوقی افندی و بعدها "بیت العدل اعظم" که مرکزیت آن در اسرائیل است، از مجاری داخل کشور هدایت می کنند، سیاست دین زدایی رضاشاه او مطابق میل و هدف بهائیان است، بنابراین مقابله آن ها با دولت از بین می رود.
کشف حجاب
در سال ۱۳۱۴ زمانی که رضاخان تصمیم خود را برای کشف حجاب عملی کرد و با زور و سر نیزه و قدرت نیروهای قزاق و پاسبان های نظمیه چادر از سر زنان برداشت، اداره فرهنگ جبهه فرهنگی، این کار را به عهده فرخ دین پارسایی از بهائیان معروف گذاشت تا پیرامون مزایا و محسنات بی حجابی تبلیغ کنند؛ به همین سبب با حمایت مستقیم بهائیان، مجله ویژه زنان به نام "جهان زنان" که مدتی بود به دلایل نامعلومی منتشر نمی شد، مجدداً انتشار یافت. ضمناً روز هفدهم دی روز کشف حجاب روز جهانی جوانان بهایی است.
بسته شدن مدرسه بنات
در سال ۱۳۱۲ یک گزارش مخفی به رضاشاه رسید، که بهائیان تشکیلات وسیعی در میان کارمندان دولت و سازمان ارتش داده اند و در مدرسه بنات، تعلیمات خاصی به کودکان می دهند. با جمع آوری پول از مردم قصد دارند یک ساختمان بزرگ در نزدیک کالج آمریکایی ها برپا کنند. این گزارش شاه را مجبور کرد تا مدرسه بنات را بسته، تحویل دانشکده افسری بدهد و حضیره القدس را از دست بهائیان خارج کند؛ در نتیجه اتمام گنبد آن ناتمام ماند، عده ای از افسران بهایی نیز اخراج شده یا به نقاط مختلف اعزام شدند. به این ترتیب فعالیت علنی بهائیان در ایران متوقف شد.
توقیف سال نامه پارس
...

پیشنهاد کاربران

بپرس