به افرید

فرهنگ اسم ها

اسم: به آفرید (دختر) (فارسی) (تاریخی و کهن) (تلفظ: beh āfarid) (فارسی: بِه‌آفريد) (انگلیسی: beh afarid)
معنی: نیکو آفریده، آفریده ی خوب، زیبا، خوش سیما، ( اَعلام ) نام خواهر اسفندیار در روایات ملی، به ( بهتر، خوبتر ) + آفرید ( آفریده )، از شخصیتهای شاهنامه، نام دختر گشتاسپ پادشاه کیانی و خواهر اسفندیار
برچسب ها: اسم، اسم با ب، اسم دختر، اسم فارسی، اسم تاریخی و کهن

لغت نامه دهخدا

( به آفرید ) به آفرید. [ ب ه ْف َ ] ( ن مف مرکب ) نیکوآفریده. ( فرهنگ فارسی معین ).

به آفرید. [ ب ِه ْ ف َ ] ( اِخ ) ابن ماه فروردین. ایرانی ، خراسانی ( قرن اول و دوم هجری ). وی در زمان ابومسلم خراسانی آیینی جدید آورد و مبنای آن همان دیانت زردشتی بود که با تعلیمات اسلامی مزج شده بود. کتاب مذهبی او بفارسی بود. او دستور داد پیروانش خورشید را پرستش کنند و هنگام نماز بر سمتی که خورشید باشد،متوجه شوند و ثروتشان از چهارصد درهم نمی بایست تجاوز کند. آنان مکلف بودند که در آبادی راهها و پلها کوشش کنند و همیشه یک هفتم دارایی را در این راه صرف نمایند. پیروان او را به آفریدیه گویند. مؤبدان زردشتی با او مخالفت کردند و شکایت نزد ابومسلم بردند و گفتند وی نه مسلمان است و نه زردشتی و موجب اخلال هر دوآیین است. عبداﷲ شیعه او را در کوههای بادغیس بگرفت و نزد ابومسلم برد و او را کشتند. ( فرهنگ فارسی معین ). در ابتدای دولت عباسی پیش از ظهور ابی العباس ، مردی بنام به آفرید مجدی دینی آورد که نماز پنجگانه به تیاسر از قبله و بدون سجود کردی و نیز کهانت ورزیدی.تا آنکه ابومسلم شبیب بن دراح و عبداﷲبن سعید، به اومسلمانی عرضه کردند و او بپذیرفت. سپس او را به تهمت کهانت بکشتند و تا زمان ابراهیم بن عباس صولی جماعتی از پیروان او بخراسان بوده اند. ( ابن الندیم از کتاب الدولة العباسیه ابراهیم عباس صولی یادداشت بخط مولف ). رجوع به مزدیسنا و تأثیر آن بر ادب پارسی ص 19و یشتها ج 1 ص 391 و ج 2 ص 278 و سبک شناسی ج 1 ص 134 شود. و رجوع به بهافرید و دایرة المعارف فارسی شود.

به آفرید. [ ب ِه ْ ف َ ] ( اِخ ) به آفرین. نام خواهر اسفندیار. ( ناظم الاطباء ) ( از اشتینگاس ). نام خواهر اسفندیار، دختر گشتاسب :
چو پردخته شد از بزرگان سرای
برفتند به آفرید و همای.
فردوسی.
ابا خواهر خویش به آفرید
بخون مژه هر دو رخ ناپدید.
فردوسی.

فرهنگ فارسی

( به آفرید ) ابن ماه فروردین ایرانی خراسانی ( قر. اول ودوم ه. ). وی در زمان ابومسلم خراسانی آیینی جدید آورد ومبنای آن همان دیانت زردشتی بود که با تعلیمات اسلامی مزج شده بود کتاب مذهبی او به فارسی بود . او دستور داد پیروانش خورشید را پرستش کنند و هنگام نماز به هر سمتی که خورشید باشد متوجه شوند و ثروتشان از چهار صدر درهم نمی بایست تجاوز کند . آنان مکلف بودند که در آبادی راهها و پلها کوشش کنند و همیشه یک هفتم دارایی را درین راه صرف نمایند . پیروان او را [ به آفریدیه ] گویند . موبدان زردشتی با او مخالفت کردند و شکایت نزد ابومسلم بردند و گفتند وی نه مسلمان است و نه زردشتی و موجب اخلال هر دو آیین است . عبدالله شعبه او را در کوههای بادغیس بگرفت و نزد ابومسلم برد واو را کشتند.
به آفرین . نام خواهر اسفندیار .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] به آفرید. بِهْ آفَرید (مق ح ۱۳۱ق/۷۴۹م)، مدعی پیامبری و بنیان گذار فرقۀ به آفریدیه بود.
دربارۀ به آفرید و عقاید و فعالیت های او، احتمالاً دوگزارش در دست مؤلفان روزگارکهن بوده است: یکی گزارش ابراهیم بن عباس صولی (د۲۴۳ق/۸۵۷م) که کتابی دربارۀ عباسیان داشته، و در اختیار ابن ندیم و محمد عوفی بوده است و احتمالاً بیرونی، ابوحاتم رازی و دیگران هم به نحوی از آن نقل کرده اند، روایت دیگر ـ که عامیانه به نظر می رسدـ از آنِ ابوزکریایحیی بن اسماعیل حربی (د۳۹۴ق/۱۰۰۴م)، از شیوخ ادیب و اخباری نیشابور است و ثعالبی مرغنی روایت مربوط به به آفرید را از قول او نقل کرده است. این دو روایت، جز در چند مورد خاص، از هم جدا نیستند.
نام وی
در بیش تر منابع موجود، نام او به آفرید ونام پدرش ماه فروردین آمده است. نام به آفرید در ایران باستان نیز سابقه داشته است. شکل های دیگر نام او، مانند «ماه آفرین» در برخی نسخه های جوامع الحکایات یا «بهزاد»، به احتمال بسیار دگرگون شدۀ همان «به آفرید» است. در بیش تر مآخذ از زوزن ـ درجنوب غربی بخش خواف از شهرستان تربت حیدریه به عنوان زادگاه به آفرید یاد شده است.
زادگاه
مجدخوافی زادگاه او را زاوه یکی از دهستان های شهرستان تربت حیدریه دانسته است و می گوید که در عهد وی آن جا را «بهافریدی گویند».
آغاز فعالیت به آفرید
...

دانشنامه آزاد فارسی

به آفرید. به آفرید ( ـ۱۳۱ق)
زردشتی مدّعی نبوت، پسر ماه فروردین از اهالی زوزن، یکی از آبادی های خواف. در سیراوند نیشابور ظهور کرد. هفت سال در چین بود و پس از بازگشت دعوی پیامبری کرد. به آفرید زردشت را قبول داشت ولی با بیشتر آداب مذهبی زردشتیان مخالفت می ورزید. ازجمله دستورهای او برای پیروانش امر به پنج یا هفت نوبت نمازِ بدون سجده بود و نیز برای اصلاحات اجتماعی از پیروانش خواست تا یک هفتم دارایی خود را صرف امور عام المنفعه کنند. سعی می کرد تلفیقی بین آیین گذشتۀ ایرانیان و اسلام ایجاد کند. جنبش وی، که جنبۀ اجتماعی داشت، باعث شد تا قدرت معنوی و مادی روحانیان زردشتی در میان مردم تضعیف گردد. در ۱۳۱ق، هنگامی که ابومسلم از دعوی او آگاه شد به دو نفر از کسان خود دستور داد تا فتنۀ او را خاموش کنند و او را به اسلام تشویق نمایند. سرانجام وی را به فرمان ابومسلم در باب الجامع نیشابور به قتل رساندند. به آفرید کتابی به فارسی برای پیروان خود نوشت. خلاصه ای از تعالیم و عقاید وی در آثار 'الباقیۀ ابوریحان بیرونی آمده است. پس از وی پیروانش به نام به آفریدیه باقی ماندند.

پیشنهاد کاربران

به آفرید یک ایرانی خراسانی بود که در زمان ابومسلم خراسانی ( در سده یکم و دوم هجری ) آیینی نو آورد و جنبش به آفریدان را پدیدآورد.
به آفرید، فرزند ماه فرودین بود. به آفریدیان به عنوان نخستین شورشیان ایرانی ضد عرب و ضداسلام شناخته شده اند، که در «خواف» ناحیه میان نیشابور و هرات آغاز به کار کردند. مردم بسیاری به او گرویدند و کارش بالا گرفت.
...
[مشاهده متن کامل]

موبدان زرتشتی با او مخالفت کردند و شکایت نزد ابومسلم بردند و گفتند وی نه مسلمان است و نه زرتشتی و موجب اخلال هر دو آیین است. عبدالله، شعبه او را در کوه های بادغیس بگرفت و نزد ابومسلم برد و او را کشتند.
نویسندگان تا اوایل قرن پنجم هجری به وجود پیروانان به آفرید اشاره کرده اند.
مبنای آیین به آفرید، همان دین زرتشتی بود که با تعلیمات اسلامی مزج شده بود. همانند تحریم شراب، غسل جنابت و پنج نوبت نماز. وی دستور داد که پیروانش خورشید را پرستش کنند و هنگام نماز به هر سمتی که خورشید باشد متوجه شوند، و ثروتشان از چهارصد درهم نمی بایست تجاوز کند. آن ها به آبادی راه ها و پل ها پرداختند و یک هفتم دارائی خود را در این راه صرف می کردند. وی به رجعت اعتقاد داشت و برای اعداد خواصی قائل بود. مردم بسیاری به او گرویدند و کارش بالا گرفت. کتاب مذهبی او به زبان فارسی بود. پیروان او را «به آفریدیه» گویند.
کتاب او از نخستین آثار نثر فارسی دری است که به گفتهٔ ابوریحان بیرونی پیش از سال ۱۳۲ هـ. ق. تألیف شده است. بیرونی در کتاب آثار الباقیه اشاره نمی کند که به آفرید کتاب خود را به کدامین خط ( پهلوی، عربی یا غیره ) نگاشته است. این کتاب را به آفرید پسر ماه فروردین ( از مردم خواف خراسان ) در احکام آئین به آفریدان نگاشته بوده که تاریخ نگاشت آن پیش از سال ۱۳۲ هجری قمری است. از این کتاب اثری در دست نیست.
در نهایت پیشوایان زردشتی به ابومسلم خراسانی شکایت بردند و چون او به همراهی زردشتیان نیازمند بود، جنبش به آفرید را سرکوب کرد.
در زین الاخبار آمده است: «. . . به آفرید مُغ اندر ولایت خواف و بست نشابور بیرون آمد و این به آفرید از زوزن بود و اندر میان مغان دعوی پیغمبری کرد و بسیار مردم را از ایشان مخالف کرد و هفت نماز فریضه کرد سوی آفتاب، هر جای که باشد. ازین نمازها یکی اندر توحید خدای عزوجل. دیگر اندر آفریدن آسمان و زمین؛ و سوم اندر آفرینش جانوران و روزی های ایشان؛ و چهارم اندر مرگ؛ و پنجم اندر رستاخیز و شمار؛ و ششم اندر بهشت و دوزخ؛ و هفتم اندر تحمید و سپاسداری بهشتیان.

به افرید
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/به‌آفرید_(پیامبر)
به آفرید : به آفرید: دختر گشتاسپ، خواهر اسفندیار .
اسم دخترانه هست ومن هم اسمم به آفرید هست به معنای بهترین افریده خداوند
به آفرید نامی پسرانه هست یا دخترانه؟؟
نام زیبا و اصیل ایرانی

بپرس