بنیاد علوی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگنامه نهادهای انقلاب اسلامی است
یکی از بنیادهای فعال در دوره ی محمدرضا شاه پهلوی که ثروت سرشاری هم داشت، بنیاد پهلوی بود. (بختیاری، ۴۴ ـ ۴۵) پس از فرار شاه از کشور و به تبع آن پیروزی انقلاب اسلامی، آن بنیاد بدست انقلابیون افتاد. با استقرار دولت موقت، املاک و مستغلات آن بنیاد زیر نظر دولت قرار گرفت و نام آن را به «بنیاد علوی» تغییر داد. پس از تصویب قانون ملی شدن بانک ها و شرکت های بیمه و بازرگانی در خرداد ۱۳۵۸ سهام بنیاد پهلوی در بانک ها و شرکت های ملی نیز به تملک دولت درآمد. (ربیعی، ۴۲۶)
حضرت امام در فرمان مورخه ی ۹/۱۲/۱۳۵۷ مبنی بر ضبط و مصادره ی اموال پهلوی، تأکید کرده بود که این اموال باید زیر نظر شورای انقلاب و در بنیادی مجزا از دولت بکار گرفته شود. (صحیفه ی امام، ج۶، ۲۶۲) بنابراین کارخانه ها، هتل ها و سازمان های تابعه ی بنیاد پهلوی به بنیاد مستضعفان انتقال یافت؛ با این استثنا که املاک بنیاد پهلوی، همچنان در اختیار بنیاد علوی باقی ماند.
این بنیاد، سپس به عنوان یکی از ارگان های بنیاد مستضعفان به فعالیت های خدماتی خود ادامه داد تا این که طبق حکم دادگاه های ویژه و بر اساس اصل ۴۹ قانون اساسی، در بهمن ۱۳۷۴ کلیه ی اموال و املاک بنیاد علوی به مالکیت بنیاد مستضعفان و جانبازان درآمد و این حکم به سازمان ثبت اسناد و املاک نیز اعلام شد. از آن تاریخ، بنیاد علوی تنها با نام حقوقی «بنیاد علوی» باقی ماند و شرکت خدمات مهندسی و شهرسازی علوی از شرکت های تابعه ی بنیاد مستضعفان و با همکاری کارکنان بنیاد علوی، تصدی فروش املاک آن بنیاد را بر عهده گرفت. کار این شرکت، واگذاری و عرضه ی املاک است. (ربیعی، ۴۲۶)

[ویکی شیعه] بنیاد علوی (نیویورک). بنیاد عَلَوی یک سازمان عمومی شیعی غیر انتفاعی در ایالات متحده آمریکا است. ماموریت این بنیاد ترویج امور خیریه و بشردوستانه از طریق برنامه های آموزشی، فرهنگی و مذهبی برای سازمان های غیر انتفاعی در ایالات متحده است. ایجاد گفتگو و هماهنگی بین ادیان، ترویج فرهنگ اسلامی و زبان، ادبیات و تمدن ایرانی از جمله اهداف بنیاد علوی بیان شده است.
بنیاد علوی به عنوان یک سازمان غیر انتفاعی تحت قانون نیویورک در سال ۱۹۷۳ یعنی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تأسیس شد. این بنیاد که ابتدا با نام بنیاد پهلوی شناخته می شد، یکی از بنیادهای فعال در دوره محمدرضا شاه پهلوی بود که ثروت سرشاری هم داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، املاک و مستغلات بنیاد زیر نظر دولت قرار گرفت و نام آن به «بنیاد علوی» تغییر یافت.
پس از تصویب قانون ملی شدن بانک ها و شرکت های بیمه و بازرگانی در خرداد ۱۳۵۸ سهام بنیاد پهلوی در بانک ها و شرکت های ملی نیز به تملک دولت درآمد. امام خمینی در فرمان مورخه ۹/۱۲/۱۳۵۷ مبنی بر ضبط و مصادرۀ اموال پهلوی، تأکید کرده بود که این اموال باید زیر نظر شورای انقلاب و در بنیادی مجزا از دولت به کار گرفته شود؛ بنابراین کارخانه ها، هتل ها، و سازمان های تابعۀ بنیاد پهلوی به بنیاد مستضعفان انتقال یافت؛ با این استثنا که املاک بنیاد پهلوی، همچنان در اختیار بنیاد علوی باقی ماند. این بنیاد، سپس به عنوان یکی از ارگان های بنیاد مستضعفان به فعالیت های خدماتی خود ادامه داد تا اینکه طبق حکم دادگاه های ویژه و براساس اصل ۴۹ قانون اساسی، در بهمن ۱۳۷۴ کلیۀ اموال و املاک بنیاد علوی به مالکیت بنیاد مستضعفان و جانبازان درآمد و این حکم به سازمان ثبت اسناد و املاک نیز اعلام شد. از آن تاریخ، بنیاد علوی تنها با نام حقوقی «بنیاد علوی» باقی ماند و شرکت خدمات مهندسی و شهرسازی علوی از شرکت های تابعۀ بنیاد مستضعفان و با همکاری کارکنان بنیاد علوی، تصدی فروش املاک آن بنیاد را برعهده گرفت. کار این شرکت، واگذاری و عرضۀ املاک است.

پیشنهاد کاربران

بنیاد علوی ( ایران ) یک مؤسسه غیردولتی در ایران است که تحت نظر بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی فعالیت می کند. بنیاد علوی در تاریخ ۱۳۶۶/۰۹/۱۷ در اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری تهران به ثبت رسید. فعالیت این بنیاد تا سال ۱۳۸۴ عمدتاً در حوزه املاک و مستغلات بوده است. همزمان با تغییر مدیریت در سال ۱۳۸۴ بنیاد علوی به عنوان بازوی بنیاد مستضعفان، فعالیت خود را در امور خیریه و عام المنفعه آغاز نمود و این فعالیت تاکنون در حوزه های سلامت، توزیع البسه رایگان، برگزاری اردوهای دانش آموزی، ارتقاء تحصیلی دانش آموزان محروم، اعطای وام به دانشجویان محروم مستعد و سایر خدمات حمایتی و عام المنفعه ادامه داشته و دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

بنیاد علوی ( ایالات متحده ) یک سازمان غیرانتفاعی خصوصی در ایالات متحده است. این سازمان در سال ۱۳۵۱ ( ۱۹۷۳ میلادی ) با نام بنیاد پهلوی بنیانگذاری شد. در سال ۱۳۵۹ ( ۱۹۸۱ میلادی ) به نام بنیاد مستضعفان تغییر نام داد ولی در سال ۱۳۷۱ ( ۱۹۹۲ میلادی ) نام بنیاد علوی برای آن در نظر گرفته شد.
به گفته عباس میلانی جمهوری اسلامی با فشار بر جعفر شریف امامی که عملا در تمام طول حیات بنیاد پهلوی ریاستش آن را به عهده داشت و از حق امضا از طرف بنیاد برخوردار بود، رژیم اسلامی مالکیت خود را بر اموال بنیاد تحقق بخشید. شایع بود که رژیم جمهوری اسلامی همسر شریف امامی در ایران را گرو گرفته بود و تنها پس از امضای سند انتقال اموال به رژیم از طرف همسرش به او اجازه خروج از ایران داده شد.
برج ۶۵۰ خیابان پنجم، محله منهتن، یکی از آسمان خراش های شهر نیویورک مقر بنیاد علوی است. ۶۰ درصد این ساختمان متعلق به بنیاد علوی است که وابسته به بنیاد مستضعفان می باشد و ۴۰ درصد آن متعلق به شرکت آسا وابسته به بانک ملی ایران است. قیمت این ساختمان بیش از ۵ میلیارد دلار برآورد می شود.
بنیاد علوی علاوه بر برج منهتن ساختمان ها و اموالی نیز در ایالت های کوینز، تگزاس، کالیفرنیا، ویرجینیا و مریلند نیز می باشد.
بنیاد علوی هدف خود را تبلیغ فرهنگ اسلامی و زبان، ادبیات و تمدن فارسی از طریق کمک های مالی خیریه و انسان دوستانه در قالب برنامه های آموزشی، مذهبی و فرهنگی اعلام کرده است. این اهداف و برنامه ها شامل اعطای پژوهانه به دانشکده ها و دانشگاه ها، صدقه به مدارس فارسی زبان و سازمان های اسلامی، توزیع رایگان کتاب های اسلامی، صدقه به صندوق های اعانه، حمایت از فعالیت های هنری، تحقیقات دانشگاهی و بورس تحصیلی می شود. این بنیاد تحت عنوان یک سازمان خیریه، سازمان های مربوط به فرهنگ اسلامی شیعه و زبان فارسی در ایالت های مختلف آمریکا را تأمین مالی می کرد.

بنیاد علویبنیاد علوی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/بنیاد_علوی

بپرس