بنی قریظه

/baniqorayze/

لغت نامه دهخدا

بنی قریظه. [ ب َ ق ُ رَظَ ] ( اِخ ) نام قومی از یهود نزدیک مدینةالرسول و غزوه بنی قریظه در سال پنجم از هجرت در اواخر ذی قعده و اوائل ذی حجه ، حضرت رسول با بنی قریظه جنگی کرد که پیغمبر ( ص ) به تن خویش حضور داشت. ( یادداشت مؤلف ).
- یوم بنی قریظه ؛ جنگی است در عصر اسلام. ( از مجمع الامثال میدانی ).

فرهنگ فارسی

نام قومی از یهود نزدیک مدینه الرسول و غزو. بنی قریظه در سال پنجم از هجرت. در اواخر ذی قعده و اوائل ذی حجه حضرت رسول با بنی قریظه جنگی کرد که پیغمبر ( ص ) به تن خویش حضور داشت ٠

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بنی قُریظه در دو معنا به کار رفته است:۱. قبیله یهودی ساکن مدینه (یَثْرِب) تا نخستین سال های هجرت.۲. نام یکی از غزوه های پیامبر اکرم (صلّی اللّه علیه وآله وسلّم).
«بنی قریظه» از دو کلمه تشکیل شده است:
← بنی (بنین)
در اصطلاح «قُریظ» نام گروهی از اعراب است و بنی قریظه یکی از سه طایفه مشهور یهود بودند که بر اثر پیمان شکنی در غزوه احزاب، پیامبر اسلام (صلّی اللّه علیه وآله وسلّم) با آنان برخورد کرد، نام یکی از غزوه های پیامبر (صلّی اللّه علیه وآله وسلّم) نیز، بنی قریظه می باشد.
نَسَب بنی قریظه
چند نظریه در نسب و یهودی شدن بنی قریظه عنوان شده است.
← نظریه اول
...

[ویکی شیعه] بنی قُریظه، قبیله یهودی ساکن مدینه (یَثْرِب) در نخستین سال های پس از هجرت پیامبر اکرم (ص). آخرین جنگ پیامبر (ص) با یهودیان مدینه، با این قبیله بود که غزوه بنی قریظه نام گرفت.
بنی قریظه، بنابر برخی نقل های شفاهی یهود، از نسل هارون برادر حضرت موسی (ع) بودند. برخی دیگر از منابع، این قبیله را از طایفة جُذام سکنة فلسطین می دانند که در عهد عادیابن سموئل (شموئل؛ حک ح۱۰۷۵ـ ۱۰۴۵ قم). به دین یهود گرویدند.
درباره پیشینه تاریخی و زمان مهاجرت بنی قریظه به مدینه گزارش های متفاوتی وجود دارد. گفته شده است آنان پیش از رویداد سیل عَرِم که به مهاجرت قبایل عربِاَوْس و خَزْرَجْ به یثرب انجامید، به مدینه مهاجرت کردند. بر اساس این نقل ها، به دنبال جنگ رومیان با یهود (۷۰ میلادی)، بنی قریظه به حجاز گریخته و در مَهزور از نواحی یثرب ساکن شده بودند. برخی دیگر از منابع، این قبیله را از طایفة جُذام سکنة فلسطین می دانند که در عهد عادیابن سموئل (شموئل؛ حک ح۱۰۷۵-۱۰۴۵ قم). به دین یهود گرویدند. بنی قریظه در کنار دیگر قبایل یهود توانستند اداره و حکومت شهر یثرب را به دست گیرند. فرمانروای آنان القیطوان یا فطیون خراجگزار مرزبان ایرانی الزاره (در بحرین) بود.

[ویکی اهل البیت] «بنی قریظه» از سه طایفه مشهور یهود و آخرینشان بودند که پیامبر صلی الله علیه و آله بر اثر پیمان شکنی در غزوه خندق، با آنان برخورد کرد. مفسران ذیل آیاتی از سوره بقره، سوره آل عمران، سوره مائده، سوره انفال و احزاب و برخی دیگر آیات از آنان یاد کرده و برخی را در شأن آنان دانسته یا بر ایشان تطبیق کرده اند.
گزارش ها درباره تبار و منشأ آنان همسانی ندارد. بیشتر منابع اسلامی، ایشان را بنی اسرائیلی و از فرزندان خزرج بن الصریح، از نسل هارون بن عمران علیه السلام دانسته اند که به «کاهنان» شهرت دارند.
در مقابل، برخی مورخان، بنی قریظه را در اصل عرب و تیره ای از قبیله جذام می دانند که در زمان عادیا بن سموئیل، به دین یهود درآمدند و چون در کنار کوهی به نام قریظه فرود آمدند بدان نام مشهور شدند. قول دیگر، نام نیای آنان را قریظه دانسته است. مستشرقان نیز درباره نسب این طایفه از یهود، نظر یکسانی ندارند؛ برخی بنی اسرائیلی بودن ایشان را تأیید و برخی مورد تردید قرار داده اند.
در زمان و علت هجرت یهود به یثرب که بنی قریظه را نیز دربرمی گیرد اخبار متفاوتی ارائه شده است. برپایه خبری، آنان در بازگشت از سفر حج که با حضور موسی علیه السلام انجام گرفت، در یثرب ساکن شدند.
گزارش دیگری حکایت از آن دارد که آن حضرت علیه السلام برای سرکوب عمالقه، سپاهی به حجاز فرستاد. در بازگشت، چون بنی اسرائیل متوجه نافرمانی سپاه از دستور آن حضرت شدند ایشان را از خود راندند و آنان به یثرب مهاجرت کردند.
برخی مورخان اسلامی در این خبر تردید کرده اند. به موجب گزارش دیگری، هجرت آنان بر اثر ترس از حمله های بخت النصر، فرمانروای بابل به فلسطین بوده است. از دیگر علل می توان به ازدیاد جمعیت یهود و امکانات محدود محل سکونت و آگاهی آنان از ظهور پیامبر آخرالزمان در حجاز اشاره کرد.
بنابر قول مشهور، هجرت یهود به یثرب، پس از حمله امپراتوری روم به فلسطین، کشتار یهود و ویرانی معبد ایشان صورت گرفت. گویند: این واقعه قبل از آمدن اوس و خزرج به یثرب بوده است.

[ویکی حج] بنی قُرَیْظَه از قبایل ثروتمند و توانگر یهودی ساکن در مدینه بودند.
بنابر گزارش های تاریخی، قبیله بنی قریظه، از نسل هارون بن عمران(ع)، برادر حضرت موسی(ع) بوده اند که قبل از ظهور اسلام به دلیل ترس از جنگ از فلسطین به یثرب مهاجرت کرده و در آنجا سکونت داشتند.
بعد از هجرت رسول خدا(ص) به مدینه حضرت با قبایل یهودی پیمان صلح بست، اما در سال پنجم هجری که جنگ احزاب اتفاق افتاد، بنی قریظه پیمان نامه را پاره کرده و از دشمنان حمایت کردند، بعد از پایان جنگ و فرار دشمنان، بنی قریظه تنها ماند. به دلیل خیانتی که بر مسلمانان کردند و خطری که از جانب آنها مسلمانان را تهدید می کرد، پیامبر بلافاصله بعد از پایان جنگ احزاب، دستور غزوه بنی قریظه را داده و آنان را محاصره کردند.

[ویکی فقه] بنی قریظه (قرآن). بنی قریظه ، (گروهی از یهودیان ساکن مدینه بودند) که در جنگ احزاب ، پیمان خود را با مسلمانان شکسته، به مشرکان پیوستند.
پس از جنگ احزاب و عقب نشینی خفت بار مشرکان قریش ، جبرئیل بر پیامبراکرم صلی الله علیه و آله وسلّم نازل شد و فرمان خداوند را مبنی بر یکسره کردن کار یهود بنی قریظه به وی ابلاغ کرد.
بنی قریظه در غزوه احزاب
۱. ↑ طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج ۸، ص۵۵۱.
...

پیشنهاد کاربران

بنی قُرَیْظه ( به عبری: שבט בני קוריט'ה ) یکی از قبایل یهودی ساکن در مدینه، به ریاست کعب بن اسد قرظی بود که تا قرن هفتم میلادی در شمال عربستان در حومهٔ یثرب ( مدینه ) زندگی می کردند. در مورد خاستگاه بنی قُریْظه ( همانند باقیماندگان یهودیانِ مدینه ) اطلاعات کافی در دست نیست؛ برخی گفته اند آن ها نوادگان قبایل یهودی مهاجر بودند یا اعرابی که به یهودیت گرویده و در عین پایبندی به یهودیت، با اعراب ازدواج کرده و از بسیاری از آداب آن ها تأثیر پذیرفته بودند. به نظر می آید که قبایل یهودی ( که اقلیتی از جمعیت مدینه را تشکیل می دادند ) در کشاورزی پیشرو و ممتاز بوده اند و در برهه هایی از تاریخ از نظر سیاسی نیز غالب بوده اند، ولی قدرت سیاسی و حکومتی آن ها بعدها رو به افول گزارده بود.
...
[مشاهده متن کامل]

حدود صد سال قبل از هجرت محمد از مکه به مدینه بین قبایل مختلف مدینه درگیری درگرفته و به تدریج تمامی اهالی مدینه وارد آن شده بودند. در این میان قبایل یهودی گهگاه در جبهه های مخالف هم می جنگیدند.
گفته می شود که قبایل یهودی در زمان جنگ های بین ساسانیان و رومیان به ناحیه حجاز در عربستان مهاجرت کردند. قبایل یهودی کشاورزی را به همراه خود آوردند و همین موضوع آن ها را از نظر فرهنگی، اقتصادی، و سیاسی بر ساکنان آنجا برتری می داد. اما با مهاجرت دو قبیله عرب بنی اوس و بنی خزرج از یمن، قبایل یهودی غلبه خود را از دست دادند. هنگامی که بین قبیله اوس و خزرج درگیری درگرفت، قبایل یهودی ( که حال موالی، یا متحدان اعراب شده بودند ) در جبهه های مخالف هم جنگیدند. در این میان بنی قُریْظه سمت قبیله اوس بود.
یکی از دلایل دعوت محمد به مدینه رفع اختلافات میان گروه های درگیر بود. وقتی محمد از مکه به مدینه هجرت نمود با تهیه میثاقی بین گروه های درگیر صلح ایجاد کرد. این میثاق حقوق و وظایف قبایل مدینه نسبت به یکدیگر را مشخص می کرد.
در سال پنجم هجرت، متعاقب جنگ های بدر و احد، ابوسفیان به کمک قبایل تبعید شده بنی نضیر و بنی قینقاع، شهر مدینه را با هدف تخریب جامعه مسلمانان محاصره کرد. مسلمانان به پیشنهاد سلمان فارسی برای مقابله با مهاجمان، خندقی در شمال و غرب مدینه کنده بودند. در طول دو هفته ای که مدینه تحت محاصره بود، لشکر احزاب با بنی قُریْظه که در جنوب مدینه ساکن بودند وارد مذاکره شدند و آنان برخلاف پیمانی که با محمد بسته بودند، جانب دشمنان او را گرفتند. محمد برخی از مسلمانان را برای صحبت با بنی قریظه فرستاد. محمد سعی کرد که از به نتیجه رسیدن مذاکرات بین بنی قُریْظه و احزاب جلوگیری کند. مذاکرات نهایتاً بی نتیجه ماند. در مورد میزان حمایت بنی قُریْظه از احزاب در هنگام جنگ اختلاف نظر وجود دارد.

بنی قریظه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/بنی‌قریظه
برای یادسپاری اسانتر بیاییم با کلمات بازی کنیم مثلا بنی قریظه در اثر جنگ با مسلمانان قراضه شد یعنی شکسته، فرسوده و لَتُپار شد.
بنام خدا
باسلام، طایفه بنی قریظه که از طوایف یهودی صدر اسلام در مکه بود و به شدت دشمن اسلام و مسلمین بوده، اکثر اسراییلیات و احادیث جعلی بنام معصومین ( ع ) را در کتبی نظیر تاریخ و تفسیر طبری که بدون تحقیق هر چه را که میشنید وارد کتبش میکرد داخل نموده اند و اکثر
...
[مشاهده متن کامل]

نویسندگان تفاسیر و تواریخ بعدی که کتب طبری را منبعی معتبر میدانستند این موارد جعلی را وارد کتابهای خود کردند.
با سپاس

بپرس