بنارویه

دانشنامه عمومی

بِنارویه شهری است در بخش بنارویه شهرستان لارستان استان فارس در جنوب ایران. بنارویه در ۸۵ کیلومتری شهر لار واقع شده است. مردم آن اغلب کشاورز هستند و عده ای در کشورهای حاشیه خلیج فارس کار می کنند. بنارویه یکی از شهرهای مهم استان فارس می باشد. بخش بنارویه شامل شهر بنارویه و ۱۰ روستا است. روستاهای تابعه شامل بختیارویه، شرفویه، مارمه، حسن آباد مرگماری، مسیح آباد، حسن آباد کریمی، دامچه، دهفیش، جلال آباد و لاغران است.
جمعیت بنارویه برابر با ۱۷۳۲۷تن است ( سرشماری ۹۵ ) ، درآمد مردم اکثراً از کشاورزی دادوستد و سفر به کشورهای حوزه خلیج فارس می باشد. بخش بنارویه در حال حاضر مستقل بوده و شامل شهر بنارویه و دهستان ده فیش که شامل ۶ روستای شرفویه؛ مارمه؛ بختیارویه؛ حسن آباد مرگماری؛ دهفیش؛ لاغران است، می باشد.
معروف ترین اثر باستانی بنارویه شاه نشین می باشد که به دوره ساسانیان برمیگردد و تنگ حور که با شواهد آثاری همچون آسمان لو که مربوط به دوره زندیه هست پناهگاه خوانین لار در ان زمان بوده است. خندق یا ( شارستان ) معروف که با دیوارهایی به ارتفاع ۱۲ متر و با خشت و گل ساخته شده است عمر آن به دوران قبل از اسلام برمی گردد. از دیگر آثار باستانی بنارویه: شاه نشین " نقاره خانه که بر بالای کوه شاه نشین که با ارتفاعی در حدود ۲۰۰۰متر ساخته شده است، و همچنین چاه معروف دولاب که بر بلندای ضلع جنوبی کوه شاه نشین حفرشده و معروف به دولو می باشند، از جمله این آثار دست کند دو چاه عمیق و مخوف که به قبل از اسلام برمیگردد که طی پیمایشی که از سوی باشگاه غارنوردی و غارشناسی شیرازجوان در شهریور سال ۱۳۹۶ به عمل آمد، عمق چاه اول ۷۴/۶۰ متر و چاه دوم ۶۳ متر برآورد شد.
کاروانسرای زیبا و تاریخی شاه عباسی بنارویه نمونه ای از شاهکار مهندسی و یک اثر بی نظیر و ماندگار در کشور است. به گفته نویسنده کتاب دانشنامه تمدن و فرهنگ بنارویه در ۵۰۰ سال گذشته: این کاروانسرا بازمانده عصر صفوی و توسط یک معمار و هنرمند هندی شیعه که اصالتاً اهل همدان بوده و به دلیل ارتباطات گسترده ای که در عصر شاه عباس صفوی با دربار سلسله شیعی قطب شاهیان هندوستان داشت این معمار ماهر و زبردست نیز به فارس و نهایتا بنارویه اعزام شد و عملیات ساخت این بنای تاریخی را با کمک سایر معماران بومی منطقه شروع زدند.
این کاروانسرا در حدود ۴۵۰ سال پیش در بنارویه ساخته شده است و جزء چهار کاروانسرای منحصربفرد هشت ضلعی در بین ۹۹۹ کاروانسرای ساخته شده در ایران عصر صفوی می باشد.
عکس بنارویه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

در اسم این شهر شبهاتی وجود دارد
1 بَنارویه :یعنی بناهای روی هم یا تو درتو
2بِنارِ ( به گویش محلی ) :میگویند شاهی که نامش بِنار بوده در شاهنشینِ بنارویه که در قله کوه واقع شده زندگی میکرده
3بِنار:یعنی دامنه کوهی که رو به دشت باشد
...
[مشاهده متن کامل]

البته این مورد به زبان کردی ست ولی واقعی تر به نظر می رسد چرا که شهر بنارویه ی قدیم در دامنه کوه بوده و پایین تر از دامنه کوه تنگ حور واقع بوده و زبان کردی و زبان اچمی هر دو بازماندگانِ زبان پهلوی باستان هستند و شباهات بسیاری دارند

بناروبه. همانطور که از اسمش پیداست شهری باستانی با بناهای تاریخی و قدمتی چندهزارساله. بنارویه تا سال۱۳۸۳جزوبخش جویم بود و زین پس شهرستانی مستقل برپای خود ایستاد. مردمانی خون گرم، مهمان نواز، شهر بنارویه
...
[مشاهده متن کامل]
دارای آثارهای تاریخی زیادی امثال ( کاروانسرای شاه عباسی که یکی از مهدودترین کاروانسراهای شگفت انگیز استان فارس با ساختمانی شش گوش می باشد ) ( قلعه ی بزرگ اسماعیلیه ( به زبان محلی اسمالده ) ( دو دولاب دست ساز در دل کوه و سخره که هر دویشان به دوران ساسانیان بر میگردد ) ( خانه هایی با ساختار جالب همچون ماسوله در کنار این دولاب ها که به همان زمان بر میگردد ) ( کوه شاه نشین کهدر بالای خود قلعه ی کوچکی به نام شاه نشین داراست ) ( در چندین متری این قلعه بنایی عظیم نام اوست نقاره خانه ) ( قلعه ای بسیار بزرگ با عزمت تر از ارگ کریمخان زندکه در پایین کوه شاه نشین خود نمایی میکندکه د یواره های آن به ارتفاع ۶متر تخمین زده شده است که یکی از جاذبه های شهرستان بنارویه می باشد ) ( قلعه ی فتح آباد که یکی از جالبترین های این شهر واقع در زمین های زراعی به نام کلایی می باشد ) ( چندین برجک در کوه شاه نشین ) ( شهر قدیم با بافتی بسیار جذاب و دیدنی واقع دردامنه های کوه شاه نشین در شهر بنارویه که به محله ی بالا معروفیت دارد ) ( امام زادگان بسیار که یکی از انها شاه بهلول که در بالای تپه ای با ویوی بسیار جالب که به آن بام بنارویه گفته میشود ) ( شاه غذائیل و شاه فیروز که در دارالرحمه جوار پاک انها هست ) ( مرقد بی بی سید و بی بی دختر که هر دو در دل کوه در دو طرف شهر محله بالا قرار دارند ) این چند تن از امام زاده ها چندی از چندین امامزاده در شهرستان بنارویه هست. و چندین آثار تاریخی دیگر که در سالهای گذشته تخریب شدند دروازه محله بالا، دو حمام خزینه بسیار قدیمی، کاروان سرای زیر در وازه، برکه های بسیار زیادی برکه سبزکوه ( سوزکی ) برکه خیرات خان، برکه چهارتا، و و و

بَنارویه. شهری در لارستان فارس در جنوب ایران در ۸۵ کیلومتری شهر لار که تا سال ۱۳۸۳ جزو بخش جویم بود و زان پس مستقل و تبدیل به شهرستان شد. جمعیت آن حدود ۱۵۰۰۰ تن و درآمد مردم بیشتر از کشاورزی، دادوستد و سفر به کشورهای حوزه خلیج فارس است. بنارویه در حال
...
[مشاهده متن کامل]

حاضر شهرستانی مستقل و مشتمل است بر شهرستان بنارویه و دهستان ده فیش متشکل از ۶ روستای شرفویه؛ مارمه؛ بختیارویه؛ حسن آباد مارمه؛ دهفیش؛ لاغران.

بپرس