بغراجق

لغت نامه دهخدا

بغراجق. [ ب ُ ج ُ ] ( اِخ ) بغراجوگ ، عم سلطان محمود غزنوی است که از جانب وی حکومت هرات و فوشنج داشت و در جنگی که میان او و طاهر پسر خلف روی داد بر دست طاهر کشته شد و طاهر سرش برداشت و بقهستان برد. رجوع به تاریخ سیستان و تاریخ عتبی و حبیب السیر و تاریخ گزیده و ترجمه تاریخ یمینی شود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بُغْراجُق ( مق ح ۳۹۰ق /۱۰۰۰م )، برادر سبکتکین مؤسس سلسله غزنوی و والی هرات و پوشنگ بوده است.
از بغراجق در دو لشکرکشی مربوط به عهد نوح دوم سامانی (حک ۳۶۶-۳۸۷۷ق ) یاد شده ، و در هر دوبار، وی همراه محمود غزنوی از سوی سبکتکین در سپاه حضور داشته است : نخست در حدود سال ۳۸۵ق /۹۹۵م در جنگ با جیپال که گفته اند: پادشاه هند بوده ، و قصد تسخیر کابل را داشته است . و دیگری در حدود سال ۳۸۶ق که سبکتکین برای به رخ کشیدن قدرت خود، سپاه عظیمی به بخارا، تختگاه سامانیان فرستاد. پس از آن در سال های حکمرانی سبکتکین ، بغراجق به همراه محمود برای سرکوب ابوالقاسم سیمجور (ه م ) که در نیشابور علم طغیان برافراشته بود، به آن سامان فرستاده شد.
مرگ سبکتکین
پس از مرگ سبکتکین در ۳۸۷ق که میان فرزندانش اسماعیل و محمود بر سر جانشینی اختلاف افتاد، محمود از عموی خود بغراجق برای سرکوب برادر یاری خواست و او پذیرفت . احتمالاً سبکتکین پیش از مرگ نواحی هرات و پوشنگ را به بغراجق داده بود. و آن گاه که محمود سرگرم نبرد با دشمنان بود، خلف بن احمد صفاری فرصت را غنیمت شمرد و به دست فرزند خود، طاهر، قهستان و پوشنگ را تصرف کرد.
حمله به پوشنگ
بغراجق پس از جلوس محمود بر تخت از او اجازه خواست تا این سرزمین ها را بازپس گیرد. آن گاه به پوشنگ حمله برد و در آغاز بر سپاه طاهر پیروز شد و غنایم بسیاری نیز به چنگ آورد، اما ظاهراً از وجود دشمن غفلت کرد و به شادخواری و عیش و نوش پرداخت . در این میان طاهر حیله ای به کار بست و بر بغراجق حمله آورد و او را به یک ضربت از اسب به زمین افکند و سرش را از تن جدا کرد. از آن جا که محمود غزنوی در جمادی الآخر ۳۹۰/مه ۱۰۰۰ به انتقام خون عموی خود به سیستان لشکرکشید. می توان حدس زد که قتل بغراجق میان سال های ۳۸۸ تا ۳۹۰ق روی داده باشد.

دانشنامه آزاد فارسی

بُغراجُق ( ـ۳۸۸ق)
برادر سبکتکین و از فرماندهان سپاه غزنویان آل ناصر. بغراجق در دورۀ فرمانروایی سبکتکین حکومت قُهستان و پوشنگ را داشت . در ۳۸۷ق، که سبکتکین درگذشت خلف بن احمد صفاری از فرصت کشاکش میان پسران سبکتکین ، محمود و اسماعیل ، بر سر جانشینی پدر بهره جُست و پسرش طاهر را به گرفتن قهستان و هرات فرستاد. طاهر، پوشنگ و قهستان را از دست بغراجق بیرون کرد (۳۸۷ق) و او را به غزنه هزیمت داد. اما محمود پس از آن که موقعیت خود را در غزنه استوار کرد، سپاهی به عم خود داد و او را به دفع طاهر فرستاد. طاهر این بار با این که در جنگ و گریزهایش بغراجق را کشت ، سرانجام کاری از پیش نبرد و به سیستان بازگشت .

پیشنهاد کاربران

بپرس