بریر بن خضیر همدانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بُرَیر بن خُضَیر همدانی مشرقی، منسوب به مِشرَق و شاخه ای از قبیله هَمْدانِ یمن است. وی از خاندان بنی مشرق از قبیله هَمْدان و ساکن کوفه بوده است.
سیره نویسان و مقتل نگاران از او با عنوان های گوناگون، بریر بن خضیر، بریر بن حضیر، بدیر بن حفیر، بریر بن حصین، یاد کرده اند.
پدر بریر
در برخی کتاب ها نام پدرش را حُصَین ثبت کرده اند که اشتباه است، زیرا در رَجَزی که بریر خوانده خُضَیْر آمده که با خَیْر قافیه شده است.در پاره ای دیگر از کتاب ها، مطالب راجع به او درباره کسی به نام یزید یا زید بن حصین آمده است.
خصوصیات بریر
بریر مردی زاهد، عابد و از بندگان صالح خدا بود. بریر در روزگار امامت علی علیه السلام از اصحاب آن حضرت به شمار می رفت، و از یاران نزدیک آن حضرت و از بزرگان کوفه به شمار می رفت. وی سرآمد قاریان روزگار خویش بود و در مسجد جامع کوفه به تدریس و تعلیم قرآن اشتغال داشت.
لقب بریر
...

[ویکی شیعه] بُرَیر بن خُضَیر هَمْدانی مِشْرَقی(شهادت ۶۱ق)، قاری سرشناس کوفه بود که در مسجد کوفه به تدریس قرآن اشتغال داشت. وی از شیعیان و ارادتمندان خاص اهل بیت پیامبر (ص) و ازتابعین، و یاران امیرالمؤمنین و از یاران امام حسین(ع) و از شهدای کربلا است. مجادلۀ او قبل از جنگ، با عمر سعد، ابوحرب، یزید بن معقل و کوفیان، نشان از شجاعت او در کلام و در دفاع از خاندان پیامبر(ص) دارد.
بُرَیر بن خُضَیر هَمْدانی مِشْرَقی، منسوب به مِشرَق، شاخه ای از قبیلة هَمْدانِ یمن است؛ وی از خاندان بنی مشرق از قبیله هَمْدانِ و ساکن کوفه بوده است. در برخی کتاب ها نام پدرش را حُصَین ثبت کرده اند که اشتباه است، زیرا در رَجَزی که بریر خوانده خُضَیر آمده که با خَیر قافیه شده است. سیره نویسان و مقتل ‏نگاران از او با عنوان‏ های گوناگون، بریر بن خضیر، بریر بن حضیر،، بدیر بن حفیر،، بریر بن حصین، یاد کرده‏ اند و در برخی دیگر از کتاب ها، مطالب راجع به او درباره کسی به نام یزید یا زیدبن حصین آمده است..
طبری و ابن اثیر از او با لقب سیدالقّراء و ابن بابویه و فتال نیشابوری با عنوان سرآمد قاریان مردم روزگار خویش یاد کرده اند.

پیشنهاد کاربران

بُرَیر بن خُضَیر حمْدانی مِشْرَقی دانشمند و قاری قرآن بود و کتابی به نام قضایا و احکام داشت که در آن روایاتی از علی بن ابی طالب و حسن مجتبی نقل کرده بود. در زیارت رجبیه از وی یاد شده است.
بریر ساکن کوفه بود و هنگامی که خبر قیام حسین را شنید، به کاروان او ملحق شد، تا روز عاشورا با حسین بود و پس از کشته شدن حر به میدان نبرد رفت و در۶۰ سالگی کشته شد.
...
[مشاهده متن کامل]

قبیله وی منسوب به مِشرَق، شاخه ای از قبیلة حمْدانِ یمن است؛ وی از خاندان بنی مشرق از قبیله حمْدانِ و ساکن کوفه بوده است.
در بدو ورود به کربلا، گفتگویی میان هر یک از یاران حسین بن علی شکل گرفت. بریر خطاب به حسین بن علی گفت: «به خدا قسم ای فرزند رسول خدا، پروردگار به برکت وجود شما بر ما منّت نهاد تا برای یاری شما کشته شویم و پیکر ما قطعه قطعه گردد، تا در قیامت از شفاعت جدّت برخوردار شویم، گروهی که فرزند پیامبر را تباه گرداند روی رستگاری را نخواهد دید. وای بر آن ها! هنگام رستاخیز خدای را چگونه دیدار می کنند؟ آنان در آتش جهنم فریاد هلاکت و مرگ سر می دهند»
در روز عاشورا بریر برای اثبات درستی اعتقاد خود به یزید بن معقل پیشنهاد مباهله داد و گفت:
بیا تا مباهله کنیم و آن گاه دست ها را به سوی آسمان بلند کردند و از خداوند خواستند که دروغگو را لعنت کند و آن را که راستگو و بر حق است بر باطل پیروز گرداند؛ و پس از آن به مبارزه پرداختند.
نخست یزید بن معقل ضربتی بر بریر زد که کارگر نیفتاد، این بار بریر حمله کرد و ضربه اش سر پسر معقل را شکافت و او را بر زمین زد.
وی به یزید بن معقل از سپاه دشمن، که با وی محاجّه می کرد، پیشنهاد مباهله داد و پس از کشتن وی و سی نفر دیگر، رجزخوان جنگید. رضی بن منقذّ عبدی به جنگ بریر آمد. بُریر او را بر زمین افکند و بر سینه اش نشست. منقّذ دیگران را به کمک طلبید. کعب بن جابر ازدی پشت نیزه را بر بریر فرود آورد بریر بینی منقذّ را کند. وی بر اثر نیزه به کنار افتاد و کعب با شمشیر او را کشت.

بریر بن خضیر همدانی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/بریر_بن_خضیر_همدانی

بپرس