بروکسل

/boruksel/

معنی انگلیسی:
brussels, brusels

لغت نامه دهخدا

بروکسل. [ بْرو / ب ُ س ِ ] ( اِخ ) پایتخت کشور بلژیک و کرسی برابان در ساحل سن که به دیل ریزد. این شهر 185هزار تن سکنه دارد که با نواحی منضمه آن در حدود 972هزار تن میگردد. بروکسل دارای صنایع فعال و متنوع از قبیل مصنوعات مکانیکی و الکتریکی ، برودری ( قلاب دوزی )، توری ، انواع لباس ، صنایع غذایی ، محصولات شیمیایی و اشیاء سفالین است. نام این شهر در مرآت البلدان ( ج 1 ضمیمه ص 120 ) برسیل آمده است. ( از فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

پایتخت بلژیک و کرسی برابان در ساحل سن که به دیل ریزد ۱۵۲۹٠٠ سکنه ( قریب ۱٠۴۲٠٠٠ با نواحی منضمه ) . کلیسای سن میشل - ا - گودول ( قر . ۱۳ - قر . ۱۵ م . ) شهرداری ( قر . ۱۵ ) دارای صنایع فعال و متنوع : مصنوعات مکانیکی و الکتریکی برودری توری انواع لباس صنایع غذایی محصولات شیمیایی اشیائ سفالین .
پایتخت کشور بلژیک و کرسی برابان در ساحل سن که به دیل ریزد .

دانشنامه عمومی

بروکسِل ( Brussel در هلندی، Bruxelles در فرانسوی، Brussels در انگلیسی ) پایتخت کشور بلژیک است. بروکسل مقر اصلی بیشتر نهادهای اتحادیه اروپا است همچنین این شهر مقر ناتو نیز هست. نام بروکسل از واژه هلندی Broekzele مشتق شده که به معنی «کلبهٔ مرداب» است.
شهر بروکسل ۱۴۰۰۰۰ نفر جمعیت دارد در حالیکه جمعیت منطقهٔ کلانشهری آن بین ۲٬۱۰۰٬۰۰۰ تا ۲٬۷۰۰٬۰۰۰ نفر تخمین زده می شود. [ نیازمند منبع]
منطقهٔ پایتخت بروکسل سه ناحیهٔ فدرال بلژیک، والونی و فلاندر تشکیل شده است. این نواحی هر یک جزئی از مجموعهٔ بلژیک هستند و ساکنین بروکسل با جامعهٔ فرانسوی زبانان بلژیک و جامعهٔ فلاندرزها، تبادل فرهنگی و تحصیلاتی دارند.
بروکسل، مرکز جامعهٔ فرانسویان بلژیک ( Communauté française Wallonie - Bruxelles در فرانسوی ) و فلاندرز ( ( Vlaanderen ) ) است و تمامی موسسات فلاندرز در آن ساخته شده اند: پارلمان فلاندرز، دولت فلاندرز و تقسیمات مدیریتی آن، دو نهاد اصلی اتحادیهٔ اروپا و مجمع اتحادیهٔ اروپا – در بروکسل واقع شده اند: کمیسیون در ساختمان برلایمونت و مجمع در ساختمان جاستوس لیپسیوس. مؤسسه سوم، پارلمان اروپا است که در بروکسل واقع است و برخی جلسات عمومی اعضاء در این شهر ( برخی دیگر در استراسبورگ ) تشکیل می شود و مدیریت مرکزی آن در لوکزامبورگ است.
بروکسل محل نشست سیاسی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، اتحادیهٔ غرب اروپا ( WEU ) و سازمان اروپایی امنیت و ناوبری هوایی یوروکنترول ( EUROCONTROL ) است.
از لحاظ زبان، بلژیک به مناطق شمالی هلندی زبان ( گویش فلاندری ) و منطقه جنوبی فرانسوی زبان تقسیم شده است. هرچند زبان رسمی این دو منطقه عمدتاً یکسان است، در هر دو سمت، دو زبان استفاده می شود. منطقهٔ بروکسل رسماً دو زبانه است هرچند اکثریت با فرانسوی هاست.
واژه بروکسل از زبان هلندی قدیم از واژه «بروگسلاً یا» برکزله «به معنی» مرداب «یا خانه ای که یک اتاق در مرداب دارد، گرفته شده است. » بروکزله «به زبان فرانسوی» بروکسلسل «تلفظ می شود. در تلفظ بلژیکی فرانسوی گاهی»k «تلفظ نمی شود و»z «به»s «تبدیل می شود. نام تمامی شهرهای دیگر درمنطقهٔ پایتخت بروکسل ریشهٔ هلندی دارد، به غیر از»Evere " که ریشهٔ سلتیک دارد.
در سال ۹۷۷ پس از میلاد، امپراتور آلمانی، اتوی دوم، قلمرو دوک نشین لوتارینگیا در مرزهای غربی امپراتوری را به چارلز، دوک لوتارینگیا، پسر تبعیدی شاه لویی چهارم فرانسه، بخشید. بروکسل از آن زمان مورد توجه قرار گرفت: اسقف سنت گری، کلیسای کوچکی را روی جزیرهٔ کوچکی ساخت ( ۶۹۵ ) . یک سده بعد: سنت ویندیسیانوس در آن جزیره زندگی می کرد. هرچند گفته می شود که بروکسل با ساخت یک قلعهٔ کوچک توسط چارلز در سال ۹۷۹ درجزیرهٔ سنت گری، بنا نهاده شده است. وقف امپراتور کبیر اتوی دوم ثبت شده است. دوک چارلز، زیارتگاه کوچکی را در کلیسای سنت گری ساخت تا از آثار مقدس سنت گودولا حفاظت شود.
عکس بروکسلعکس بروکسلعکس بروکسلعکس بروکسلعکس بروکسلعکس بروکسل
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

بروکْسِل (Brussels)
کلیسای سن گودول
(به زبان فلاندری: بروسل) شهر و پایتخت بلژیک و مرکز استان برابانت. تقریباً در مرکز کشور و در درّۀ رود سِن واقع شده است. جمعیت آن ۹۸۱,۲۰۰ نفر (۲۰۰۳) و جمعیت کلان شهر آن ۱,۷۵۰,۶۰۰ نفر است (۲۰۰۳). صنایع آن عبارت اند از توربافی، نساجی، تولید ماشین آلات، و مواد شیمیایی. مقر اتحادیۀ اروپا، و از ۱۹۶۷، محل دبیرخانۀ بین المللی ناتو است. مقر خانواده سلطنتی، دیوان عالی، اتاق بازرگانی و مرکز بانکداری کشور نیز در آن قرار دارد. بروکسل در حدود ۵۸۰م بر جزیره ای در رود سن تأسیس و در ۱۳۱۲م به شهر تبدیل شد. در ۱۵۳۰ پایتخت هلند اسپانیا و در ۱۸۳۰ پایتخت بلژیک شد. بروکسل بناهای باشکوه بسیاری دارد که برخی از آن ها عبارت اند از کلیسای سن گودول متعلق به قرن ۱۳م، ساختمان شهرداری (هتل دو ویل)، و میسون دو رُی در گران پِلاس، و کاخ سلطنتی. موزۀ سلطنتی هنرهای زیبای بلژیک مجموعۀ هنری ارزشمندی را در خود جا داده است. همچنین بزرگ ترین مجتمع سینمایی جهان، با ۲۴ سالن نمایش، در شهر مزبور قرار دارد. بروکسل با آبراهی بزرگ در رود روپِلْ، ریزابۀ اسکلت (اسخلده)، به آنتورپ متصل شده و کشتی ها می توانند از این آبراه عبور کنند. شهر مزبور همچنین محل تقاطع خطوط راه آهن و خطوط هوایی بین المللی نیز به شمار می رود. از ۱۹۹۴، راه آهن سریع السیر به لندن از طریق تونل مانش احداث شده است. بروکسل احتمالاً قرارگاه نظامی رومی ها بوده است. نخستین بار از آن در قرن ۱۰م با نام بروکسِلا (به معنای روستای باتلاقی) یاد شده است. دوک های برابان مدت زیادی در این جا می زیستند و قلعۀ خود را در محل کنونی کاخ سلطنتی برپا کرده بودند. طی جنگ جانشینی پروتستان در ۱۶۹۵ فرانسوی ها بروکسل را به شدت بمباران کردند و خسارت های زیادی به این شهر وارد شد. طی انقلاب فرانسه، در بروکسل جمهوری اعلام شد و پس از انقلاب ۱۸۳۰، پایتخت بلژیک شد. در خلال جنگ جهانی اول، ارتش آلمان در ۲۰ اوت ۱۹۱۴ وارد بروکسل شد و آن را اشغال کرد و در این مدت مقاومت زیرزمینی بلژیکی ها نیز به رغم تلافی جویی های آلمان ادامه داشت. طی جنگ جهانی دوم نیز، از ۱۷ مه ۱۹۴۰ تا ۳ سپتامبر ۱۹۴۴، بروکسل تحت اشغال آلمان ها بود. ارتش آلمان به هنگام عقب نشینی، کاخ دادگستری و سقف گنبدی آن را، که بر سراسر شهر مشرف بود، کاملاً سوزاند.

پیشنهاد کاربران

بپرس