برغش

لغت نامه دهخدا

برغش. [ ب َ غ َ ] ( ع اِ ) پشه. ( منتهی الارب ) ( مهذب الاسماء ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ).

برغش. [ ب َ غ َ ] ( اِخ ) شهری به وادی الرمل در اسپانیا. و رجوع به الحلل السندسیه شود.

فرهنگ فارسی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] برغش (ابهام زدایی).
...

[ویکی فقه] برغش (پادشاه زنگبار). بَرْغَش بن سعید بن سلطان، (سل ۱۲۸۷- ۱۳۰۵ق /۱۸۷۰- ۱۸۸۸م ) سلطان زنگبار، که در ۱۰ رجب ۱۲۸۷ تا زمان وفاتش (۱۲ شعبان ۱۳۰۵) سلطنت کرد، که به دلیل نداشتن اقتدار دولت های بریتانیا و آلمان در سلطنت او دخالت می کردند؛ او در این ۱۸ سال خدمات قابل توجهی را انجام داد.
بَرْغَش بن سعید بن سلطان، سلطان زنگبار، که در ۱۰ رجب ۱۲۸۷ جانشین برادر خود مجید شد، و تا زمان وفاتش (۱۲ شعبان ۱۳۰۵) سلطنت کرد. وی پنجمین پسر سعید سلطان اباضی مذهب عمان و زنگبار است (آل بوسعید) که پس از مرگ پدرش در ۱۲۷۳/۱۸۵۶ کوشید تا حکومت زنگبار را به دست آورد، اما در آغاز موفق نشد و ناچار به ولیعهدی برادر بزرگ ترش ، ماجد اکتفا کرد. او همواره با برادر خود مخالفت می کرد و حتی یک بار نزدیک بود با همراهی رؤسای شماری از قبایل و برخی از نزدیکانش قدرت را از چنگ برادر بیرون آورد که با مداخله انگلیسی ها ناکام ماند و در نتیجه دو سال را به حالت تبعید در بمبئی گذراند
سلطنت برغش بن سعید
هنگام جلوس به تخت سلطنت، انگلیسیان از او پشتیبانی کردند. حکومت برغش هنگامی آغاز شد که زنگبار به یکی از دوران های دشوار تاریخ خود نزدیک می گشت و هر چند به باور برخی از نویسندگان ، اگر حمایت های دولت انگلیس نمی بود، شاید حکومت زنگبار در برابر تلاطم های ناشی از رقابت قدرت های اروپایی از میان می رفت .
فروپاشی و وابستگی کامل به انگلیس
اما در حقیقت فروپاشی دولت زنگبار از مدتها پیش ، پس از مرگ سعید در ۱۲۷۳ق /۱۸۵۶م ، آغاز شده بود. سعید پدر برغش که از دوستان وفادار دولت انگلیس به شمار می رفت ، در پایان عمر، خود را قربانی توطئه و بدعهدی دولت انگلیس می دانست . با مرگ سعید ابتدا نزاع میان برادران بر سر قدرت موجب جدایی کامل مسقط و زنگبار و فروپاشی کامل اتحاد ۷۰ ساله این دو قلمرو گردید. و پس از آن مداخلات مستقیم دولت انگلیس و رقابت دیگر قدرت های اروپایی به ویژه آلمان و فرانسه موجبات تضعیف هر چه بیشتر حکومت زنگبار شد و سرانجام وابستگی کامل آن را به انگلیس به بار آورد. برخی برآنند که تقسیم متصرفات سعید میان فرزندانش ، خواست خود وی بوده است و گماردن دو فرزندش بر مسقط و زنگبار در غیاب خود، دلیل این تصمیم است . (آل بوسعید).
منع تجارت برده
...

[ویکی فقه] برغش (پایتخت). بُرغُش، مرکز ایالتی به همین نام در شمال اسپانیا است؛ در دوره اسلامی که اسپانیا تحت حکومت فرمانروایی امویان بود، به این شهر توسط عبدالرحمان سوم حمله و به تصرف درآمده و خراج از آن دریافت می شده است.
بُرْغُش ، پایتخت ناحیه قشتاله۱ کهن در دوران اسلامی است. بُرغُش (به اسپانیایی: بورگُس)، مرکز ایالتی به همین نام در شمال اسپانیا، واقع در دره ای بر حاشیه رودِ آرلانزون، در ۲۱۲ کیلومتری شمال مادرید. این شهر با ۰۰۰، ۸۰ نفر جمعیت (در ۱۹۷۰، با ۹۱۵، ۱۱۹نفر، در ۱۹۸۲، ۹۰۹، ۱۵۰ نفر ) یکی از دیدنی ترین شهرهای اسپانیاست؛ زیرا آثار تاریخیِ باقیمانده در آن از اهمیت این شهر در دوران قدیم، یعنی زمانی که کاپوت کاستلی خوانده می شد، حکایت می کند.این شهر امروزه مرکز ایالت بورگس در شمال اسپانیا، و در دره ای در دو سوی رود آرلانزون قرار دارد. این نام را به صورت بُرغوش نیز ضبط کرده اند. جغرافی نویسان مسلمان برغش را از اقلیم ششم در منطقه جلیقیه ۲، در غرب بنبلونه ۳ دانسته اند.
پیشینه تاریخی
پیشینه تاریخی برغش را از سال های ۲۶۸/۸۸۲ به بعد بررسی می کنیم.
← شکل گیری شهر
به گفته ادریسی در سده ۶ق برغش شهری بسیار بزرگ و مستحکم بوده است که به لحاظ داشتن بازارهای متعدد و تجارتی فعّال، پر رونق و شکوفا بوده است. و رود (آرلانزون) این شهر را به دو قسمت تقسیم می کرد، و باروهایی دو بخش شهر را در بر می گرفته است . بیشتر ساکنان یکی از دو بخش یهودی بوده اند. همچنین برغش ناحیه ای آبادان ، پر آب و حاصل خیز و دارای تاکستان های فراوان و کشتزارهای وسیع بوده ، و از مراکز مهم بازرگانی به شمار می رفته است . در برغش کارگاه های اسلحه سازی نیز وجود داشته است .
آثار باستانی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس