بردار پوئینتینگ

دانشنامه عمومی

بردار پوینتینگ، نامِ برداری در فیزیک است. اندازهٔ این بردار، چگالیِ انرژیِ الکترومغناطیسی را نشان می دهد که از واحدِ سطح در واحدِ زمان عبور می کند و واحدِ آن وات بر مترِ مربع ( W/m2 ) است. این بردار، به نامِ کسی که آن را به دست آورد، فیزیک دان انگلیسی جان پوینتینگ، نام گذاری شده است. این بردار از طریقِ رابطهٔ زیر، با میدانِ الکتریکی و میدانِ مغناطیسی، پیوند می یابد:
که در آن:
• S   {\displaystyle \mathbf {S} \ } نشان دهندهٔ بردارِ پوینتینگ است.
• E   {\displaystyle \mathbf {E} \ } نشان دهندهٔ بردارِ میدانِ الکتریکی است.
• B   {\displaystyle \mathbf {B} \ } نشان دهندهٔ بردارِ میدانِ مغناطیسی است.
چگالیِ انرژیِ الکتریکی و چگالیِ انرژیِ مغناطیسی که در یک سیستم ذخیره شده است، هر کدام به ترتیب از رابطه هایِ زیر به دست می آیند:
در نتیجه چگالیِ انرژیِ کلِ ذخیره شده در فضا، عبارت است از:
موجِ الکترومغناطیسی در خلاء با سرعتِ نور منتشر می شود که آن را با c نمایش می دهیم. در بازه یِ زمانیِ Δ t ، این موج به اندازهٔ c Δ t به جلو رفته است. اگر یک میدانِ پیوستهٔ الکترومغناطیسی را در نظر بگیریم که در یک بازهٔ زمانیِ معین به سطحی با مساحتِ A می تابد، آن گاه از هر واحدِ سطح، طولِ c Δ t از میدانِ الکترومغناطیسی عبور کرده است. اگر انرژی هر واحد از طولِ عبور کرده برابر با u که همان چگالیِ انرژی است باشد آن گاه انرژیِ کلِ عبور کرده در واحدِ سطح در یک بازهٔ زمانیِ برابر خواهد بود: u ( c Δ t ) با تقسیم کردنِ انرژیِ کلِ عبوری بر زمانی که این انرژی عبور کرده است، انرژیِ کلِ عبور کرده از واحدِ سطح، در واحدِ زمان، به دست می آید:
حال با توجه به اینکه c 2 = 1 μ 0 ε 0 به راحتی می توان نشان داد که  : u m و u e با هم برابر هستند. به علاوه، از آن جایی که موجِ الکترومغناطیسی، موجی عرضی است، میدان هایِ الکتریکی و مغناطیسیِ آن برهم عمود هستند و می توان نشان داد که | E | = c | B | در نتیجه با جایگذاریِ این دو رابطه در رابطهٔ بالا، رابطهٔ نهایی برایِ اندازه یِ بردارِ پوینتینگ این گونه به دست می آید:
بردارِ پوینتینگ، که از تعمیمِ این رابطه به بردارها ساخته شده است، برداری است که جهتِ آن، جهتِ سطحِ عبوری را نشان می دهد - با توجه به عمود بودنِ میدانِ الکتریکی و مغناطیسی برهم و عرضی بودنِ موج. - و اندازهٔ آن، اندازهٔ انرژیِ عبوری از واحدِ سطح را در واحدِ زمان نشان می دهد. با توجه به آن که B = μ 0 H ، این بردار، آن طور که خودِ جان پوینتینگ، آن را نمایش می داد و به فرمِ آبراهام معروف است، خواهد بود:
عکس بردار پوئینتینگعکس بردار پوئینتینگ
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس