برجام

دانشنامه آزاد فارسی

برنامه ی جامع اقدام مشترک (برجام) نام توافقی است که در 23 تیرماه 1394 بین ایران، اتحادیه ی اروپا و گروه 5+1 (آلمان، آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه، فرانسه) منعقد شد. این توافق 159 صفحه ای، بعد از بیست ماه مذاکره و رایزنی به دست آمد و همه ی طرف های حاضر در مذاکره، آن را موفقیتی بزرگ ارزیابی کردند. با این حال، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در 18 اردیبهشت 1397 رسماً اعلام کرد که کشورش از این توافق خارج می شود.
بر اساس این توافق، ایران متعهد شد تا فعالیت دو سوم از سانتری فیوژهای خود را متوقف کند و همچنین، دخیره سازی اورانیوم با غنای کم را تا 98 درصد قطع کند. همچنین ایران پذیرفت تاسیسات جدیدی برای غنی سازی اورانیوم یا رآکتور آب_سنگین احداث نکند. علاوه بر این، دسترسی و نظارت منظم آژانس بین المللی انرژی اتمی به تاسیسات ایران، برای تایید متعهد ماندن ایران به قرارداد ضروری اعلام شد. از طرف دیگر، توافق شد که تعهد ایران نسبت به قراداد، موجب لغو تحریم های موجود علیه ایران در شورای امنیت ملل متحد، اتحادیه اروپا و ایالات متحده (تحریم های ثانویه) گردد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، از ابتدای شروع به کار خود در مقام یک سیاست مدار، نسبت به این توافق که در دولت قبل از اوحاصل شده بود، انتقاد کرد و در نطق های انتخاباتی خود وعده داد که این توافق را لغو خواهد کرد. با این حال، او در زمان ریاست جمهوری خود، فرمان لغو بخشی از تحریم ها را امضا کرد؛ اگرچه هشدار داد که این آخرین فرصت برای پنج کشور حاضر در قرارداد است تا با آمریکا برای رفع مشکلات عمده و اساسی موجود در برجام، همکاری کنند. از آن جایی که ایران به تمام تعهدات خود در برجام پایبند مانده بود، هیچ کدام از قوای پنج گانه به درخواست ترامپ پاسخ مثبت ندادند. بدین ترتیب، او در 18 اردیبهشت 1397 خروج آمریکا از برجام و همچنین، بازگشت دوباره ی تحریم های ایالات متحده علیه ایران را اعلام نمود.
برای مشاهده ی متن کامل برجام، می توانید به این لینک مراجعه کنید.
منابع:
https://www.isna.ir/news/94042313130/ https://www.theguardian.com/world/2018/may/08/iran-nuclear-deal-what-is-it-why-does-trump-want-to-scrap-it https://www.armscontrol.org/factsheets/JCPOA-at-a-glance

پیشنهاد کاربران

این آنچه بود که توانستیم ونه آنچه که ما خواستیم
کلمه برجام که از حروف اول کلمات . . ( ب ) . . رنامه ( ر ) . . . اهبردی ( ج ) . امع ( ا ) . . قدام ( م ) . . شترک خلق کلمه کلیدی وبا مفهومی است . وباید در بخشی در پایان لغت نامه اضافه شود مانند ( ساواک ) سازمان اطلاعت وامنیت کشور
برجام:
مخفف چندکلمه است، یعنی حروف اول چند کلمه را که اشاره به موضوعی بین المللی داردرابرداشته وکلمه جدیدی به نام برجام ساخته اند
برجام: ( برنامه راهبردی جامع اقدام مشترک )
برجام={برنامه، راه بردی، جامع، اقدام، مشترک{
یه مفهوم کلی که همون مخفف و ابتدای کلمات برنامه جامع کاربردی ملل هست رو میرسونی و علاوه بر اون تعبیر نزدیک لغوی پابرجا هم به ذهن خطور میکنه که خیلی زیبا کرده این نامگذاری رو.
می بایست به عنوان "ترکمنچای دوم"یا"خسارت محض"در لغت نامه ها نوشته شود
مخفف "برنامه جامع اقدام مشترک" بر و جام
= Abbreviation of " Joint Comprehensive Plan of Action " JCPOA
برجام درسته معنی نگهبان پایدار محکم هستم اقتدار هستم پای بند هستم . . . . . . وغیره ولی این رمز روحانی برای پایان دادن دشمنی میان ایران وآمریکاست . . . . حالا اومد برنامه سو پیاده کنه حالا عده ای نزاشتن
...
[مشاهده متن کامل]
و موشک رو به سمت تلاویو نشونه گرفتن بموند ولی در کل الان لج کرده برنامه اشم همین دلار برد بالا. . . . ولی احتمالا سال آخرش یا همون ماهای اخرش یه حرکت میزنه اگه امریکایی ها بازم بهشون پشت نکنن

برقراری روابط جهانی آحاد ملل
این واژه مانند سایر واژگان مخفف که بجای استفاده از یک ترکیب چند کلمه ای فقط از حروف اول هر کلمه در ترکیب و چسباندن آنها بهم بطوریکه بتواند دارای مفهوم نیز باشد و مفهومی را در ذهن متبادر کند استفاده میشود در زمان توافق هسته ای ایران و غرب یا همان برنامه جامع اقدام مشترک ساخته شد و به علت نزدیکی و هم وزنی با کلمه ی فرجام این معنی را نیز در ذهن متبادر میکند، این نوع واژگان را در اصل نمیتوان واژه ی معنادار و در زیرمجموعه فرهنگ لغات قرارداد ولی میتوان بخشی به آخر فرهنگ لغات فارسی اضافه نمود و جایی برای این لغات قائل شد که بعنوان مرجع برای استفاده کنندگان فارسی زبان و زبان های دیگر قابل استفاده باشد، همچنانکه در دنیا نیز مرسوم است و مثلا دیکشنری آکسفورد هرسال ویرایش جدید آن چند صفحه ای به آخر آن اضافه میشود که شامل لغات وام گرفته از زبانهای دیگر که جدیدا در کشورهای انگلیسی زبان مصطلح شده و همچنین لغاتی از این دست که مخفف ترکیباتی خاص بوده و میان مردم بیشتر از اصل ترکیب مصطلح است و مورد استفاده دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

در همین ایران هم برجام طوری مصطلح شده که اگر شما بگویید برنامه جامع اقدام مشترک شاید باشند بسیاری کسان که متوجه منظور اصلی شما نشوند اما با یک اشاره به برجام حتی عامی ترین افراد هم معنی کلمه را میفهمند و این از خواص مصطلح بودن یک لغت در جامعه هست و کار بسیار عالی، هوشمندانه و شایسته ای هم بوده بخصوص اینکه در این مورد لغت برجام یک بار معنایی مرتبط با قضیه یعنی فرجام و پایان و نتیجه ی کار را نیز به ذهن متبادر میکند.

کلمه برجام بر وزن فرجام هیچ سابقه ای در ادبیات فارسی ندارد و فقط یک واژه سیاسی ملخص و مخفف جدیدی است که در جریان توافق هسته ای ایران با پنج کشور صاحب حق وتو بعلاوه آلمان برای راحتی و به عنوان سر واژه برای
...
[مشاهده متن کامل]
عبارت " برنامه راهبردی جامع اقدام مشترک" وضع شده است همان طوری که واژه " نزاجا" به خودی خود هیچ سابقه و معنایی در ادبیات فارسی نداشته اما برای عبارت " نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران " وضع و بکار گیری می شود.

پیشنهاد:بنده معتقدبه این هستم که درزمان ابرازمطالبی درمورد برنامه هسته ای مسئولین وکارشناسان این حوزه بهتراست است کل جملات را بجای اختصار برجام بیان کنند مثلا برنامه راهبردی جامع اقدام مشترک استفاده شود وطرح جملات خارجی راهم دربین صحبت های خود خیلى مإهرانه به شنونده تفهیم نمایند.
خطة العمل المشترک
مخفف عبارت "برنامۀ جامع اقدام مشترک" واژۀ سیاسی که در جریان مذاکرات هسته ای ایران و 1 5 ساخته شد. معادل انگلیسی برجام، JCPOA، مخفف عبارت Joint Comprehensive Plan of Action است.
واژه ای سیاسی است، که در جریان مذاکرات هسته ای ایران و 5 به علاوه ی1 ساخته شد!
این واژه وام گرفته شده از فرجام است >>> هر دوی آن ها ( ساده ) هستند.
مثل: خندوانه ( مشتق ) که وام گرفته شده از هندوانه ( ساده ) است!
برجام سَر واژه ی: برنامۀ راهبردیِ جامعِ اقدامِ مشترک
که معادلِ انگلیسی آن JCPOA سرواژه:
Joint Comprehensive Plan Of Action
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٥)

بپرس