برج سازی فرعون

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] برج سازی فرعون (قرآن). در این مقاله به بررسی دستور فرعون به برج سازی برای اینکه از خدای موسی اطلاعاتی بدست آورد البته این شیطنتی بیش نبود تا عوام مردمش را بفریبد.
و قال فرعون... فاوقد لی یـهـمـن علی الطین فاجعل لی صرحا... «فرعون گفت: ای جمعیت (درباریان! ) من خدائی جز خودم برای شما سراغ ندارم! (اما برای تحقیق بیشتر) ای هامان آتشی بر گل بیفروز! (و آجرهای محکم بساز) و برای من برج بلندی ترتیب ده، تا از خدای موسی خبر گیرم هر چند من گمان می کنم او از دروغگویان است!».
← سرانجام کار ظالمان
و قال فرعون یـهـمـن ابن لی صرحا... «فرعون گفت: ای هامان! برای من بنای مرتفعی بساز شاید به وسائلی رسم».در این آیه فرعون به وزیر خود هامان دستور می دهد: برایش بنای بلندی بسازد، تا به وسیله آن از اله موسی اطلاعی به دست آورد، و گویا این دستور را در اثنای بگومگویش با مؤمن آل فرعون، و بعد از منصرف شدن از کشتن موسی داده، و به همین جهت در بین موعظه های مؤمن نامبرده و احتجاجات او واقع شده.مقصود از فرعون از اینکه به وزیر خود گفت: یا هامان ابن لی صرحا ابلغ الاسباب...کلمه (صرح)- به طوری که صاحب مجمع البیان گفته - به معنای بنایی است که از چشم بیننده، هر قدر هم دور باشد پوشیده نماند. و کلمه (اسباب) جمع (سبب) است که به معنای هر چیزی است که به وسیله آن به مقصد و هدف دور خود برسی.و جمله (لعلی ابلغ الاسباب) به منزله تعلیلی است برای دستور مزبور، و معنایش این است که: اگر به تو دستور می دهم برای من برج بلندی بسازی، علتش این است که امیدوارم به وسیله آن و با صعود بر بالای آن به اسباب دست یابم.
فرمان فرعون
و قال فرعون یـایها الملا ما علمت لکم من الـه غیری فاوقد لی یـهـمـن علی الطین فاجعل لی صرحا لعلی اطلع الی الـه موسی وانی لاظنه من الکـذبین. در این آیه فرعون به وزیر خود هامان دستور می دهد: برایش بنای بلندی بسازد، تا به وسیله آن از اله موسی اطلاعی به دست آورد، و گویا این دستور را در اثنای بگومگویش با مؤمن آل فرعون، و بعد از منصرف شدن از کشتن موسی داده، و به همین جهت در بین موعظه های مؤمن نامبرده و احتجاجات او واقع شده.مقصود از فرعون از اینکه به وزیر خود گفت: یا هامان ابن لی صرحا ابلغ الاسباب...کلمه ((صرح)- به طوری که صاحب مجمع البیان گفته - به معنای بنایی است که از چشم بیننده، هر قدر هم دور باشد پوشیده نماند. و کلمه (اسباب) جمع (سبب) است که به معنای هر چیزی است که به وسیله آن به مقصد و هدف دور خود برسی.و جمله (لعلی ابلغ الاسباب) به منزله تعلیلی است برای دستور مزبور، و معنایش این است که: اگر به تو دستور می دهم برای من برج بلندی بسازی، علتش این است که امیدوارم به وسیله آن و با صعود بر بالای آن به اسباب دست یابم.
زیرکی و شیطنت فرعون
...

پیشنهاد کاربران

بپرس