براثا

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بَراثا (یا بُراثا)، محلّه و مسجدی در مغرب بغداد می باشد.
این محلّه که امروزه در جنوب دروازه مُحَوَّل قرار دارد، در اصل حدود سه کیلوم تر با مرکز بغداد کهن فاصله داشته است.

معنای براثا
نام براثا از لغت آرامی «بَرثیا» به معنی «بیرون» گرفته شده است.

قدمت محله براثا
قدمت محله به پیش از اسلام می رسد، اما در دوره اسلامی، بیش تر به سبب وجود مسجد مقدّس شیعیان در آن جا شهرت یافته است.

نماز گزاردن امام علی در محله براثا
...

[ویکی شیعه] بَراثا، یا بُراثا، محله و مسجدی مقدس نزد شیعیان در بغداد قدیم. اهمیت مسجد براثا نزد شیعیان به سبب روایاتی درباره اقامت حضرت علی (ع) و ظهور کراماتی از وی در محل مسجد هنگام بازگشت از نهروان است. همچنین گفته شده که بعضی از انبیای الهی در این مکان نماز گزارده اند. در دوره ای، مرکزیت نشر احادیث اهل بیت (ع) در این مسجد بوده است.
امروزه مسجد براثا یکی از مراکز مهم شیعیان برای نماز جمعه در بغداد به شمار می آید.
محله براثا در بخش غربی بغداد، در منطقه کَرْخ و در جنوب محله باب مُحوَّل واقع بوده است. براثا معرب واژه آرامی بَرَیثا به معنای «بیرونی » است.

دانشنامه آزاد فارسی

بَراثا
(یا: بُراثا) محله و مسجد مقدس شیعیان در بغداد. محلة براثا امروزه در جنوب دروازة محول قرار دارد. نام براثا از لغت آرامی به معنی «بیرون» گرفته شده است. ظاهراً در محل مسجد مشهور براثا، در گذشته دیری برپا بوده که تا سال ۳۷ق در اختیار راهبی مسیحی قرار داشته است. تقدس مسجد نزد شیعیان به سبب توقف حضرت علی (ع) در آن محل است و از گفت¬وگوی حضرت علی (ع) با آن راهب مسیحی سخن گفته اند. در اواخر قرن ۳ و اوایل قرن ۴ق، این مسجد به پایگاه فعالیت های شیعیان بغداد تبدیل شده بود و افزون بر اعمال عبادی، محلی مناسب برای نشر احادیث شیعی بود. اجتماع انبوه شیعیان در این مسجد و سعایت دشمنان، خشم مقتدر عباسی را برانگیخت. در یک روز جمعه که انبوه شیعیان در مسجد مشغول نماز بودند، آن را با خاک یکسان کرد و بسیاری از حاضران دستگیر شدند. در سال ۳۲۸ق/۹۴۰م، به درخواست شیعیان و با حکم ماکانی، که وزیر الوافی، خلیفۀ عباسی، بود حکم به بازسازی و توسعه مسجد داده شد. پس از آن، تاریخ براثا با حوادث و درگیری های متعددی پیوند خورده و رونق آن تابعی از نفوذ سیاسی شیعۀ در بغداد بوده است. در روزگار اقتدار سلاطین شیعه آل بویه در بغداد، براثا اهمیتی فراوان یافت. از اوایل قرن ۵ق از رونق مسجد براثا کاسته شد و به تعطیلی کشیده شد. در سال ۹۱۴ق شاه اسماعیل صفوی، پس از فتح بغداد دستور داد مسجد را بازسازی کنند. در قرن ۱۳، به فرمان ناصرالدین شاه قاجار پاره ای تعمیرات در آن صورت گرفت. در طول تاریخ، براثا مورد توجه و عنایت شیعیان بوده و بسیاری از بزرگان از این محله برخاستند. در برخی روایات شیعی، براثا به عنوان جایگاه نماز حضرت مریم، حضرت عیسی و حتی حضرت ابراهیم معرفی شده است. امروزه با توسعۀ شهر کاظمین و بنای شهرک العطیفیه در اطراف این محله، محلة براثا به این شهر متصل و در مغرب بزرگراه بغداد ـ کاظمین واقع شده است و مقام حضرت علی (ع) در قبله گاه مسجد قرار دارد.

پیشنهاد کاربران

بپرس