بتدین

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بِتَدّین ، شهرکی در شهرستان شوف واقع در منطقه جبل لبنان . بتدین مخفف بیت الدین ، واژه ای سامی ، مرکب از دو کلمه بیت (خانه ) و دین (قضا و داوری ، حکومت و عبادت ) است . گویا این محل در گذشته عبادتگاه دروزیان ، یا جایگاه قضا بوده است .
این شهرک در ارتفاع ۸۵۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است و با بیروت ۴۵ کم فاصله دارد. از شمال به عالیه ، از جنوب به جزین از توابع استان لبنان جنوبی ، از مشرق به باروک ، و از مغرب به دیرالقمر در نزدیکی دریای مدیترانه محدود است . ۳ مسیر اصلی ، آن را به صیدا، جزین و سوریه (طریق الشام ) مرتبط می سازد. به سبب آب های فراوان زیرزمینی ، این منطقه برای پرورش انواع درختان میوه مستعد است . بتدین از دیرباز تاکنون از مراکز اصلی دروزی نشین در جنوب لبنان بوده است .
پیشینه تاریخی
بتدین در سده ۱۲ق /۱۸م روستای کوچکی از توابع استان مناصف واقع در شهرستان شوف بود. آنگاه که امیر بشیر بن قاسم شهابی (حک ۱۷۸۹-۱۸۴۰م ) بر مسند امارت منطقه جبل دست یافت ، مقر حکومت خود را از دیرالقمر به بتدین منتقل گردد. بتدین پس از استقرار او به سرعت رو به آبادانی نهاد. امیر بشیر سال ها در بتدین حکم راند و به کمک متحدان خود حمله حکمرانان محلی به این منطقه را دفع کرد. در ۱۲۴۹ق /۱۸۳۲م به منظور حراست از شهرستان شوف در برابر حملات عثمانی ها، نیروهای مصری در بتدین مستقر شدند. پس از سقوط حکومت شهابی در ۳ ذیحجه ۱۲۵۷ق /۱۶ ژانویه ۱۸۴۲م ، عمرپاشا در بتدین به قدرت رسید. وی پس از سرکوبی مخالفان در راه عمران و آبادانی آنجا کوشید. با ورود نخستین چاپخانه به بتدین در ۱۸۵۳م این منطقه رونق بیشتری یافت . حکمرانان دوره «متصرفین » نیز بتدین را مرکز اداری حکومت خود قرار دادند و در توسعه راه های ارتباطی ، احداث مدارس و گردشگاه ها و پیشرفت اجتماعی و فرهنگی آن کوشیدند. در ۱۸۶۷م مقر کشیش های مارونی به بتدین منتقل شد.. در آتش سوزی ِ ژوئیه ۱۹۱۲ خسارت های فراوانی به قصر معروف بتدین وارد شد. از این رو، متصرفین مقر حکومت خود را به بعبدا منتقل ساختند. نیروهای نظامی متفقین پس از اشغال لبنان در ۱۹۱۸م در بتدین مستقر شدند و فرماندار نظامی فرانسه قصر بتدین را برای اقامت خود برگزید. در دوره ریاست جمهوری بشاره خوری ، در ۱۹۴۷م پیکر امیر شهابی از استانبول به بتدین منتقل ، و در جوار همسر اولش در گوشه ای از باغ کاخ باشکوهی که ساخته بود، به خاک سپرده شد.
کاخ بتدین
امیر بشیر شهابی برای خود و پسرانش قصرهای باشکوهی در بتدین ساخت که برخی از آن ها از میان رفته است و برخی دیگر در حال حاضر در اختیار وزارت جهانگردی لبنان قرار دارد. بتدین امروزه همه شهرت خود را مدیون کاخ سلطنتی امیر بشیر است . کاخ بتدین در ۱۸۱۰م برفراز تپه ای مشرف بر دیرالقمر در نهایت زیبایی و استحکام ساخته شد. امیر بدین منظور معماران و هنرمندانی را از حلب ، دمشق ، استانبول و ایتالیا به بتدین فراخواند. این قصر جلوه زیبایی از هنر شرق جهان اسلام است . با این همه ، نمی توان تأثیر سبک معماری عثمانی و ایتالیایی را بر آن نادیده انگاشت . کاخ امیر شهابی با تالارها، اتاق های متعدد، برج ها، باروها، گنبدها و راهروهای باشکوه در زمره زیباترین قصرهای جهان است . دارالضیافه ، دارالحریم ، دارالدواوین ، دارالوسطی و دارالخیل از قسمت های اصلی قصر به شمار می آیند که با پل هایی به یکدیگر مرتبط می شوند. در اطراف قصر باغ هایی زیبا و حوض هایی بزرگ احداث ، و مدخل آن ، با ارتفاع ۱۵ متر با انواع سنگ های مرمر و تصاویر زیبا از اشکال مختلف هندسی تزیین شده است . در بالای مدخل کتیبه های هلالی منقوش به طغرای سلطنتی به چشم می خورد. پله های سنگی پر پیچ و خمی در دامنه تپه صعب العبور تا مدخل ورودی قصر کشیده شده است . در این قصر مسجد، کلیسا و عبادت گاهی برای دروزیان نیز احداث کرده اند. در ۱۹۵۱م بخشی از قصر بتدین بازسازی ، و به موزه تبدیل شد. این قصر که هم اکنون از آثار باستانی لبنان به شمار می رود، استراحتگاه تابستانی رؤسای جمهور این کشور است و همه ساله جهانگردانی را به خود جلب می کند.

پیشنهاد کاربران

بپرس