بانک مرکزی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بانک مرکزی ایران از مرداد ۱۳۳۹ رسماً شروع به کار کرد که از اهم وظایف آن نگهداری حساب دولت، اجرای سیاست ارزی، پولی، اعتباری و نظارت بر کار بانکها و حفظ منافع ملی و نشر اسکناس است.
با توسعه بانکداری در ایران، بانک ملی برای هدایت بانکها و نظارت بر آن ها اختیارات بیشتری به دست آورد، اما نتوانست از آن استفاده کند. این بانک، که بزرگترین بانک بازرگانی کشور و در واقع مهمترین رقیب به شمار می رفت و حق انحصاری نشر اسکناس را داشت و حسابهای پردرآمد دولتی در آن باز شده بود، چون رقیب بلامنازع سایر بانک ها شمرده می شد، نمی توانست از همکاری های آن ها بهره مند شود. از طرف دیگر، چون هم وظایف بانک مرکزی، یعنی نگهداری حساب دولت، اجرای سیاست ارزی، پولی، اعتباری و نظارت بر کار بانکها و حفظ منافع ملی برعهده آن بود، و هم مؤسسه ای انتفاعی، و در پی توسعه اعتبار و تحصیل بیشترین سود و منفعت بود، به تنهایی از عهده این دو وظیفه مهم برنمی آمد؛ ازینرو کمبود بانک مرکزی احساس می شد.

آغاز فعالیت بانک مرکزی
لایحه اساسنامه پولی و بانکی ایران، پس از چهار سال مطالعه، در ۱۳۳۷ ش تهیه شد و در ۱۳۳۹ ش به صورت قانون درآمد و به دولت ابلاغ شد تا به مدت پنج سال، به طور آزمایشی، به اجرا گذاشته شود. بدین ترتیب، بانک مرکزی ایران از مرداد ۱۳۳۹ رسماً شروع به کار کرد و پس از قریب هفتاد سال فعالیت بانکی در کشور، مؤسسه مستقلی برای هدایت پولی و بانکی ایران به وجود آمد.

سرمایه اولیه بانک مرکزی
سرمایه بانک مرکزی در بدو تأسیس ۰۰۰، ۰۰۰، ۶۰۰، ۳ ریال بود که بعد به پنج میلیارد ریال ترقی کرد. طبق ماده ۳۰ قانون پولی و بانکی، مصوب ۱۳۳۹ ش، تفاوت ارز ریالی پشتوانه، که نزد بانک ملی بود، به بانک مرکزی منتقل شد.

اهداف بانک مرکزی
...

دانشنامه عمومی

بانک مرکزی مهم ترین مؤسسه مالی و هدایت کننده اصلی سیستم پولی کشورهاست. بانک مرکزی نهادی است که مسئولیت کنترل سیستم پولی هر کشور را به عهده دار است. معمولاً برای تعریف این نهاد از مسئولیت های آن کمک گرفته می شود. بانک مرکزی به بانکی که مسئولیت های بانک های تجاری را تعیین می کند و نماینده مالی دولت است، شهرت دارد. [ ۱] بانک مرکزی یک بانک تجاری نیست و نرخ بهره، میزان پول در گردش، تورم و حتی بیکاری و توزیع درآمد را می تواند متأثر کند. این بانک در برخی از کشورها ( مثلاً ایران ) به عنوان بازوی پولی دولت عمل می کند، ولی در شماری دیگر از کشورها این بانک مستقل از دولت و سیاست های دوره ای آن ها به اهداف کلان خود می پردازد. درجه استقلال بانک های مرکزی نیز از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. [ ۲]
وظایف بانک مرکزی با بانک های تجاری متفاوت است. این بانک به دنبال تأمین منافع گروهی خاص از افراد تعیین نمی شود و در آن انگیزه های منفعت طلبانه وجود ندارد. از طرف دیگر، بانک مرکزی بانکدار دولت است و بر فعالیت های آن اثر می گذارد. این بانک صرفاً از طریق بانک های تجاری با مردم ارتباط برقرار می کند و از هیچ فردی سپرده دریافت نمی کند. [ ۱]
وظایف کلی بانک مرکزی عبارت هستند از:
• بانک ناشر اسکناس
• بانکدار و مشاور مالی دولت
• متولی ذخایر خارجی
• آخرین مرجع وام ( آخرین قرض دهنده )
• اتاق پایاپای برای تسویه و پرداخت چک ها که به عهده سایر بانک ها است
• کنترل کننده اعتبارات و حجم نقدینگی[ ۱]
عکس بانک مرکزیعکس بانک مرکزیعکس بانک مرکزیعکس بانک مرکزی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

[اصطلاح تخصصی ارزهای دیجیتال]
Central Bank
در اقتصادهای معاصر، بانک مرکزی مسئول تدوین و انتقال سیاست های پولی و همچنین تنظیم بانک های عضو است.
سلام خسته نباشید من یک بنده ای حقیر هسنتم ازشما میخوام یک وامی بدین ممنون

بپرس