باسماتی ( هندی: बासमती، اردو: باسمتی، تلوگو: బాస్మతి ) نام نوعی برنج دانه بلند است که به طور سنتی در جنوب آسیا کشت می شود.
باسماتی در زبان سانسکریت به معنای خوشبو است. این برنج به طور سنتی در مناطق شمالی هند و پاکستان امروزی از چندین هزار سال پیش کشت می شده است و برای نخستین بار توسط تاجران هندی و ایرانی به خاورمیانه معرفی گردید. هند همچنان بزرگ ترین تولیدکننده برنج باسماتی است. برنج باسماتی کاربرد بسیاری در تعداد زیادی از خوراک های هندی دارد و امروزه در دیگر کشورها و سایر خوراک ها از آن استفاده می شود.
برنج باسماتی طعمی چون طعم گیاه کادی دارد که این به دلیل وجود پروتئین ۲ - استیل - ۱ - پیررولین ( به انگلیسی: Protein 2 - Acetyl - 1 - pyrroline ) در این گیاه می باشد. برنج باسماتی دارای ۴ نوع اصلی است که بر اساس محل کشت آن مشخص می گردد، شامل برنج باسماتی هندی، برنج باسماتی پاکستانی، برنج باسماتی کنیایی و برنج باسماتی آمریکایی. بر اساس گزارش انجمن دیابت کانادا برنج باسماتی شاخص گلوکز برابر با ۵۶ تا ۶۹ دارد که آن را برای استفاده افراد دیابتی در مقایسه با مواد خوراکی که از آرد سپید تهیه گشته اند مناسب می سازد.
برنج باسماتی خواص و ویژگی هایی دارد که آن را از سایر انواع برنج ها متمایز می کنند. برخی از این خواص عبارتند از:
• این نوع برنج نسبت به سایر برنج ها ارزش غذایی بالاتری دارد و حتی از رشد سلول های سرطانی نیز جلوگیری می کند.
• این برنج به دلیل این که دارای شاخص گلیسمی پایینی است، برای افراد دارای دیابت، بهترین گزینه است.
• به دلیل این که این نوع برنج غنی از کربوهیدرات بوده و خاصیت سیر کنندگی بالایی دارد، از این رو برای انواع رژیم غذایی مناسب است.
• این برنج مقدار فیبر بالایی دارد، به همین دلیل موجب تقویت سیستم ایمنی بدن نیز می شود. علاوه بر این فیبر بالا و مواد مغذی موجود در این نوع برنج، به درمان یبوست نیز کمک می کند.
• در صورتی که این برنج به صورت مداوم مصرف شود، به کنترل فشارخون و در نتیجه کاهش بیماری های قلبی و همچنین سکته های مغزی کمک می کند.
• سطح آرسنیک برنج باسماتی نسبت به سایر انواع برنج ها، کمتر است. این مسئله به ویژه در مورد کسانی که برنج، از جمله عناصر اصلی رژیم غذایی آن ها محسوب می شود، اهمیت زیادی دارد؛ چرا که آرسنیک از جمله فلزات سنگین است که در برنج بیشتر از غلات دیگر وجود دارد و این ماده خطر ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت و برخی از سرطانها را افزایش می دهد.
• این برنج جزو برنج های دانه بلند است که نسبت به انواع دانه کوتاه، باریک تر بوده و از لحاظ قد نیز کشیده تر است.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفباسماتی در زبان سانسکریت به معنای خوشبو است. این برنج به طور سنتی در مناطق شمالی هند و پاکستان امروزی از چندین هزار سال پیش کشت می شده است و برای نخستین بار توسط تاجران هندی و ایرانی به خاورمیانه معرفی گردید. هند همچنان بزرگ ترین تولیدکننده برنج باسماتی است. برنج باسماتی کاربرد بسیاری در تعداد زیادی از خوراک های هندی دارد و امروزه در دیگر کشورها و سایر خوراک ها از آن استفاده می شود.
برنج باسماتی طعمی چون طعم گیاه کادی دارد که این به دلیل وجود پروتئین ۲ - استیل - ۱ - پیررولین ( به انگلیسی: Protein 2 - Acetyl - 1 - pyrroline ) در این گیاه می باشد. برنج باسماتی دارای ۴ نوع اصلی است که بر اساس محل کشت آن مشخص می گردد، شامل برنج باسماتی هندی، برنج باسماتی پاکستانی، برنج باسماتی کنیایی و برنج باسماتی آمریکایی. بر اساس گزارش انجمن دیابت کانادا برنج باسماتی شاخص گلوکز برابر با ۵۶ تا ۶۹ دارد که آن را برای استفاده افراد دیابتی در مقایسه با مواد خوراکی که از آرد سپید تهیه گشته اند مناسب می سازد.
برنج باسماتی خواص و ویژگی هایی دارد که آن را از سایر انواع برنج ها متمایز می کنند. برخی از این خواص عبارتند از:
• این نوع برنج نسبت به سایر برنج ها ارزش غذایی بالاتری دارد و حتی از رشد سلول های سرطانی نیز جلوگیری می کند.
• این برنج به دلیل این که دارای شاخص گلیسمی پایینی است، برای افراد دارای دیابت، بهترین گزینه است.
• به دلیل این که این نوع برنج غنی از کربوهیدرات بوده و خاصیت سیر کنندگی بالایی دارد، از این رو برای انواع رژیم غذایی مناسب است.
• این برنج مقدار فیبر بالایی دارد، به همین دلیل موجب تقویت سیستم ایمنی بدن نیز می شود. علاوه بر این فیبر بالا و مواد مغذی موجود در این نوع برنج، به درمان یبوست نیز کمک می کند.
• در صورتی که این برنج به صورت مداوم مصرف شود، به کنترل فشارخون و در نتیجه کاهش بیماری های قلبی و همچنین سکته های مغزی کمک می کند.
• سطح آرسنیک برنج باسماتی نسبت به سایر انواع برنج ها، کمتر است. این مسئله به ویژه در مورد کسانی که برنج، از جمله عناصر اصلی رژیم غذایی آن ها محسوب می شود، اهمیت زیادی دارد؛ چرا که آرسنیک از جمله فلزات سنگین است که در برنج بیشتر از غلات دیگر وجود دارد و این ماده خطر ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت و برخی از سرطانها را افزایش می دهد.
• این برنج جزو برنج های دانه بلند است که نسبت به انواع دانه کوتاه، باریک تر بوده و از لحاظ قد نیز کشیده تر است.
wiki: باسماتی