بازوپایان

دانشنامه عمومی

بازوپایان ( Brachiopoda ) یکی از شاخه های اصلی جانوران بی مهره هستند. بازوپایان شاخه ای از سلسلهٔ جانوران است با بدنی دوقسمتی که یا به وسیلهٔ پایک ( pedicle ) ماهیچه ای به بستر دریا متصل می شوند یا آزادزی هستند و معمولاً یک دریچهٔ پایکی شکمی و یک دریچهٔ بازویی پشتی دارند و دارای جُبه ای ( mantle ) هستند که حفرهٔ جُبه ای را می پوشاند؛ این جانوران تقارن دوطرفی پشتیـ شکمی دارند و تاجیانهٔ ( lophophore ) آن ها دهان را احاطه کرده و پوشیده از شاخک های مژه دار است
بازوپایان کف زی و دریازی هستند و بدنشان دارای دو کفه می باشد و به این خاطر ظاهر ایشان با دوکفه ای ها همانندی دارد ولی درون این کفه ها تفاوت بسیاری بین بازوپایان و دوکفه ای ها وجود دارد. تفاوت عمده ای نیز در تقارن جانبی این کفه ها میان این دو گروه وجود دارد. بازوپایان معمولاً به وسیله اندام ساقه مانندی به نام پایک به ته نشست های کف حوضه رسوبی متصل می شوند. اندازه بازوپایان معمولاً از ۵ میلی متر تا ۸۰ میلی متر است.
بازوپایان از جمله مهم ترین فونای جانوری در دیرینه زیستی بودند. این جانداران پس از انقراض عظیم اواخر پرمین هیچ گاه دیگر نتوانستند به فراوانی پیشین برگردند، در صورتی که دوکفه ای ها بسیار فراوان تر شده اند. بازوپایان هم چنین از فراوان ترین بی مهرگان در توالی های رسوبی دوونین شمار می روند. [ ۱] [ پیوند مرده] امروزه ۷۰ سرده ( جنس ) از آن ها بجا مانده است و ۳۰ هزار سرده سنگواره ای از بازوپایان شناسایی شده است.
عکس بازوپایانعکس بازوپایانعکس بازوپایانعکس بازوپایانعکس بازوپایانعکس بازوپایان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس