باب سده

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باب سده، از درهای ضلع شمالی مسجدالحرام می باشد.
باب سده نخستین در از درهای دیوار شمالی مسجدالحرام بود که در گسترش دوران منصور عباسی (حک: ۱۳۷-۱۴۰ق.) ساخته شد. باب سده مشهورترین نامی است که این در از سده ۶ق. با آن شناخته می شد. سیل هایی که از سمت کوه قعیقعان به سوی مسجدالحرام روانه می شد، از این در وارد مسجد می شد. هم زمان با جاری شدن سیل، تخته چوبی از ساج را بر دهانه این در قرار می دادند تا از ورود آن پیش گیری کند. در دو طرف دیوارهای باب، دو حفره ایجاد کردند تا لبه های این تخته چوب درون آن فرورود و در برابر سیل به قدر کافی مقاومت کند. شماری بر این باورند که این باب به علت بسته شدن و سپس باز شدن، به سده شناخته شده است.
نام دیگر باب سد
در منابع سده سوم ق. این در با نام باب دار عمرو بن عاص به سبب نزدیک بودن به منزل وی خوانده شده است. در دوره های بعد، با نام های دیگر از این باب یاد شده است؛ همچون: باب الوسیط در سده ۵ق. ؛ باب الطبری در سده ۶ق. ؛ باب سده الرهوط/ سده الوهوط در سده ۹ و ۱۰ق. ؛ باب ابن عتی ق در سده ۱۱ق. به سبب نزدیکی به خانه عبدالرحمن بن عبدالله بن عتیق حضرمی، وزیر شریف حسن بن ابی نمی امیر مکه (حک: ۹۹۲-۱۰۱۰ق.) . در برخی منابع، از این باب با نام سدره یاد شده که یا بر اثر همجواری با درخت سدر و یا به سبب تصحیف نام سده، چنین خوانده شده است.
مرمت باب سده
این در کوچک با یک ورودی در حکومت مهدی عباسی (حک: ۱۵۸-۱۶۹ق.) مرمت گشت. باب سده دارای ۱۰ ذرع طول (حدود پنج متر) و چهار ذرع عرض (حدود دو متر) بود و با هفت پله به صحن مسجدالحرام می رسید. هنگامی که سیل، گل و لای را به درون مسجد می آورد، برخی پله های باب زیر آن مدفون می گشت. در سده هفتم ق. کنار این در، مسافرخانه ای به نام رباط قزوینی قرار داشت. به سال ۹۸۴ق. در دوران حکومت سلطان مراد سوم عثمانی (حک: ۹۸۲-۱۰۰۳ق.) این باب ویران و به همان شکل پیشین ساخته شد. در جدید دو لنگهی بود و ۵/۲ متر وسعت داشت. در بالای آن، شش کنگره به شکل برگ های سه ضلعی طراحی شده بود. بر بالای چهار چوب این در، عبارت «لا اله الا الله محمد رسول الله» را حکاکی کرده بودند. پله های این در را ۱۵ یا ۱۱ عدد دانسته اند. این باب در گسترش اول سعودی، به سال ۱۳۸۱ق. برداشته شد.

[ویکی حج] باب سُده: از درهای ضلع شمالی مسجدالحرام می باشد. این باب در گسترش دوران منصور عباسی، ساخته شد که اولین در از درهای دیوار شمالی مسجدالحرام بود. این در با نام هایی دیگری چون باب دار عمرو بن عاص، باب الوسیط، باب الطبری، باب سده الرهوط، یا باب سده الوهوط، باب ابن عتی و باب سدره، یاد شده است. در حکومت مهدی عباسی این در مرمت گشت و در دوران حکومت سلطان مراد سوم عثمانی، این باب ویران و به همان شکل پیشین ساخته شد. این باب در گسترش اول سعودی، در سال ۱۳۸۱ق. برداشته شد.
باب سده نخستین در از درهای دیوار شمالی مسجدالحرام بود که در گسترش دوران منصور عباسی (حک: 137-140ق.) ساخته شد.
باب سده مشهورترین نامی است که این در از سده 6ق. با آن شناخته می شد.سیل هایی که از سمت کوه قُعَیقَعان به سوی مسجدالحرام روانه می شد، از این در وارد مسجد می شد. هم زمان با جاری شدن سیل، تخته چوبی از ساج را بر دهانه این در قرار می دادند تا از ورود آن پیش گیری کند. در دو طرف دیوارهای باب، دو حفره ایجاد کردند تا لبه های این تخته چوب درون آن فرورود و در برابر سیل به قدر کافی مقاومت کند.شماری بر این باورند که این باب به علت بسته شدن و سپس باز شدن، به سده شناخته شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس