ایورودا

دانشنامه عمومی

آیورودا. آیوروِدا ( به انگلیسی: Ayurveda ) ( به سانسکریت: आयुर्वेद به معنی «علم زندگی» ) یک علم باستانی و کهن و نزد بسیاری از افراد هندی و اروپا و آمریکا است که از هندوستان ریشه گرفته و به خصوص در هند بسیار مرکز توجه است، اگرچه در کشورهای دیگر نیز در قالب طب جایگزین استفاده می شود. در آیورودا از گیاهان طبی، ماساژ و یوگا برای درمان بیماران استفاده می شود. [ ۱] [ ۲] [ ۳] [ ۴]
آیورودا از تعالیم هندو و بودا تأثیر زیادی گرفته است. یکی از مفاهیمی که از این طریق به آیورودا راه یافته مفهوم «تعادل» است، که بر اساس آن مقابله با نیازهای طبیعی باعث از بین رفتن تعادل در بدن و ایجاد بیماری می شود.
توصیه به رژیم های غذایی جایگاه ویژه ای در آیورودا دارد. همچنین بهداشت — هم چنان که یکی از ارکان مذهبی هندوها است — در آیورودا از اهمیت زیادی برخوردار است. آیورودا یک واژه سانسکریت است و به معنای علم زندگی است. ودا نام اولین کتابی است که به انسان ها از جانب خداوند نازل شده است اما تاکنون به درستی مشخص نشده توسط چه کسی به زمین فرستاده شده است. تعالیم آیورودا بر اساس چند بخش از کتاب آسمانی ودا مثل ریگ ودا می باشد. آیورودا تنها سیستم طبی است که هدف آن از طبابت و تعلیم رسیدن به خدا است. یک دانش همه جانبه که شامل جیوتیشا ( علوم کیهانی ) ، داروسازی، آزمایش طبی، طب سوزنی، ماساژ، جراحی، گیاه پزشکی، دامپزشکی و هر آنچه مربوط به طب باشد است. آیورودا به چند دلیل علمی مقدس به شمار می آید و در دانشگاه های هندوستان به عنوان یک رشته پزشکی جامع و کامل در حال تدریس است. به پزشک آیورودایی، آیورودیک یا وید می گویند.
براساس عمیق ترین آموزه های آیورودا: زندگی انسان، تعادلی ست میان بدن، ذهن، احساسات و روح. هیچ چیزی وجود نخواهد داشت مگر برای رسیدن به آگاهی برتر. آفرینش پیوندی از دو عالم درون و برون است و آیورودا پلی ست که این دو عالم را به یکدیگر پیوند می دهد. عملکرد و حرکت تمام خلقت، انسان، مواد معدنی، نباتات، قلمرو حیوانات، همگی نشئت گرفته از برهم کنش سه نیرو و انرژی بنیادین می باشند. این سه نیرو که در منابع امروزی دوشاها خوانده می شوند، شامل: واتا، پیتا و کافا هستند. [ ۵]
• اگر شما بیماری خاصی مثل بیماری قلبی یا دیابت دارید، فقط به آیورودا تکیه نکنید و از درمانهای معمول پزشکی هم استفاده کنید.
• روشهای پاکسازی مثل تنقیه یا استفاده زیاد از ملین، ممکن است تعادل شیمیایی بدن را بهم بریزد. از این روش ها با احتیاط استفاده کنید.
• اگر شما از یک رژیم غذایی خاص برای دیابت یا بیماری قلبی خود استفاده می کنید، پیش از استفاده از رژیم غذایی آیورودا با پزشک خود مشورت کنید زیرا گاهی ممکن است این رژیم ها با هم در تضاد باشند.
عکس آیورودا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آیورودا. آیورْوِدا (Ayurveda)
روشی از نظام پزشکی طبیعی درمانی، مبتنی بر کتاب مقدس باستانی هندو، وِداها. در هند بسیار به کار می رود. در این روش، درمان های بیمارستانی و نسخه های تجویزشده غیراختصاصی اند و درمان های کل نگر جسم، ذهن، و روح را هماهنگ می کنند.

پیشنهاد کاربران

از دو لغت Ayu به معنی زندگی و veda به معنای دانستن.
یک سیستم کلی پزشکی در هندوستان است. ارتباط ذاتی بین روح، آگاهی کیهانی، انرژی و ماده، ایورودا سلامتی و مرض را به صورت جامع می نگرد.
آیورودا Ayurveda - بمعنی دانش حیات.
نظام درمانیِ باستانی و مبتنی بر اصول یوگا که بر تعادل بخشی روی مزاج ها ( عناصر بنیادین ) و پراناها ( انرژی ها ) در بدن متمرکز است. نقطۀ قوت اصلی در این سیستم در واقع کاربرد کیفیات طبیعی و اقداماتی پیشگیری کننده است که از بروز بیماری ها جلوگیری بعمل آورده و یا قبل از آنکه بتوانند به شکل مزمن درآیند آنها را برطرف می نماید. آیورودا می تواند کمک بسیاری در رفع بی تعادلی ها و انرژی های تشدید یافتۀ درونی ایجاد نماید. ناهماهنگی هایی که میتوانند در راه یوگا ظاهر گشته و اخلال ایجاد کنند
...
[مشاهده متن کامل]

آیورودا Ayurveda ) ) ، «علم زندگی» یا طول عمر و یکی از علوم کل گرای جانشین است که از هند سرچشمه گرفته و بیش از 5000 سال قدمت دارد. اعتقاد بر این است که آیورودا کهن ترین علم شفادهی است که به وجود آمده و اساس سایر علوم شفادهی را پایه ریزی کرده است. بودیسم ( Buddhism ) ، تائوئیسم ( Taoism ) ، علم تبتی ( Tibetan ) و سایر طب های فرهنگی، با آیورودا وجوه تشابه دارند. رمز و راز روش فردی شفادهی آیورودا در هند حفاظت شده، در صورتی که این رمز در سایر فرهنگها از بین رفته یا کنار گذاشته شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

نخستین طب جهانی
گفته می شود که آیورودا طب جهانی است و کل گراترین یا جامع ترین سیستم طبی موجود است. پیش از پیدایش خط، فرزانگی باستانی شفادهی، پیشگیری و طول عمر، بخشی از سنت روحانی دین جهانی بوده است. شفادهندگان از اقصی نقاط جهان به دور هم گرد می آمدند و دانش طبی خود را به هند می آوردند. ودا ویاسا ( veda vyassa ) فرزانه ی معروف، دانش کامل آیورودا و نیز بینش های معنوی تر اخلاق، فضیلت و درک نفس را به صورت نوشته حفظ کرد. دیگران می گویند آیورودا از خداوند به فرشتگان و سرانجام به انسان رسیده است.
روش های مورد استفاده برای یافتن این دانش از گیاهان، اغذیه، عطرها، بلورها، رنگها، یوگا، مانتراها، شیوه ی زندگی و عمل جراحی افسون کننده و متفاوت است. حکیم پزشکان جراحان آن عصر همان حکمایا رسولانی بودند که خود را وقف قداست کرده و سلامت را به عنوان بخش جدانشدنی زندگی معنوی می دانستند. گفته شده است که این افراد از طریق شناخت مستقیم در طول انجام مدیتیشن ( مراقبه ) ، آیورودا را آموخته اند. یعنی، دانش استفاده از روشهای متفاوت شفادادن، پیشگیری، طول عمر و عمل جراحی از طریق مکاشفه ی الهی حاصل شده است و حدس و گمان یا آزمایش روی حیوانات در آن جایی ندارد. این مکاشفات از سنت سینه به سینه به شکل نوشتار درآمده و در آن جنبه های زندگی فانی و معنویت جای داده شده است.
در ابتدا، چهار کتاب معنویت ودایی ( vedic spirituality ) موجود بود. مطالب این کتب شامل بهداشت، نجوم، تجارت معنوی، دولت، مسایل نظامی، شعر و زندگی اخلاقی بود. این وداها ( veda ) را به ترتیب به نام های ریک ( rik ) ، ساما ( sama ) ، یایور ( yajur ) و آتاروا ( atharva ) می نامیدند. آیورودا همراه علم نجوم ودایی ( موسوم به جیوتیش ( jyotish ) ، یعنی «نور درونی» انسان ) مورد استفاده بود. در نهایت، آیورودا در سیستم بهداشتی متراکم خود سازمان یافته بود و شاخه یی از آتاروا ودا به حساب می آمد. این شاخه/ یوپاودا ( ( upaveda به بررسی جنبه های شفادهی معنویت اهتمام می ورزید، ولی به طور مستقیم، به مساله ی رشد معنوی نمی پرداخت. بخش هایی از وداهای مختلف که با آیورودا در ارتباط بود به طور اهم به صورت کتابهای جداگانه ترکیب شد که فقط به بررسی آیورودا می پرداخت. در میان 572/10 سرودریک ودا، مباحثی درباره ی 3 سرشت ( دوشا dosha ) یعنی هوا ( وایو vayu ) ، آتش ( پیتا pitta ) و آب ( کافا kapha ) وجود دارد. مطالب این بخش شامل است بر پیوند اندام، اندام مصنوعی و استفاده از گیاهان برای شفای بیماریهای ذهن و جسم و ایجاد شرایط مساعد برای طول عمر.
در زمان آتریا ( atreya ) ، دو مکتب آیورودا وجود داشت، مکتب طبیبان و مکتب جراحان. این دو مکتب، موجبات تحول آیورودا را به سیستم طبی علمی و قابل بررسی و قابل طبقه بندی فراهم آوردند. از طریق پژوهش و آزمودن، این دو گروه، شک افرادی را که ذهن عملی تر و علمی تر داشتند از بین بردند و هاله ی ابهامی را که در پیرامون مکاشفه ی الهی ( Divine revelation ) موجود بود برطرف کردند. در نتیجه، با توجه به این مسایل، آیورودا توسعه یافت و در هند به صورت سیستم شفادهندگی به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفت. برای یادگیری کامل این طب، مردم بسیاری از کشورها به دانشکده های هندی آیورودا می رفتند. چینیان، تبتی ها، یونانیان، رومیان، مصریان، افغانی ها، ایرانیان و سایرین به هند سفر کرده و این فرزانگی را جذب نموده و به کشورهای خود می بردند. جاده ی ابریشم هند، راه تجارتی مستقری میان آسیا ( چین، تبت و غیره ) ، خاورمیانه ( افغانستان، ایران و غیره ) و اروپا ( رم، یونان و غیره ) به شمار می آمد و میان این فرهنگها را پیوند می داد. در این جاده بود که مسافران برای نخستین بار به کشف آیورودا نایل شدند ( نمودار 1 ) .
چاراک و سوشروت دو نفر از سازمان دهندگان مجدد آیورودا به شمار می آیند که هنوز هم کارهای شان باقی است. سومین رساله ی مهم، آشتا نگاهریدایام نامیده می شود که در واقع روایت جامع تحقیقات چاراک و سوشروت به شمار می رود. به این ترتیب، سه متن مهم و باستانی آیورودایی که هنوز هم مورد استفاده اند عبارتند از چاراک سامهیتا ( گردآوری ) ، سوشروت سامهیتا و آشتانگا هریدا یاسامهیتا. اعتقاد بر این است که این کتب بیش از 1200 سال قدمت دارند و حاوی اطلاعات اولیه و کامل این طب جهانی آیورودایی می باشند. در نتیجه، آیورودا، تنها سیستم طبی باستانی موجود است.

بپرس