اگره

لغت نامه دهخدا

اگره. [ اَ گ َ رَ ] ( اِخ ) دهی از دهستان پشتکوه سورتیجی بخش چهاردانگه شهرستان ساری. سکنه آن 270 تن است. آب آن از قنات. محصول عمده آنجا غلات است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

فرهنگ فارسی

( آگره ) شهری است در هندوستان کنار رود جمنا از شعب رود گنگ دارای آثار و ابنیه دوره حکومت اسلامی است و بنای معروف [ تاج محل ] در آن جا است .
ده از دهستان پشتکوه سورتیجی بخش چهار دانگه شهرستان ساری .

گویش مازنی

/agare/ از دهکده های متروک و قدیمی فخرالدین واقع در استرآباد رستاق & روستایی از دهستان چهاردانگه سورتچی ساری

دانشنامه عمومی

آگره. آگره ( انگلیسی: Agra، هندی: आगरा ) سومین شهر بزرگ در ایالت اوتار پرادش در هندوستان است. این شهر در کنار رودخانه یامونا ( جمنا ) قرار گرفته و از دهلی پایتخت هند، با ماشین تنها دو ساعت و نیم، با قطار ۴ ساعت و با هواپیما ۳۰ دقیقه فاصله دارد.
نام آگره به شکل «آگرهبانا» نخستین بار در کتاب حماسی ماهابهاراتا آمده و معناشناسان آن را «پردیس» یا «بهشت» معرفی کرده اند. در قرن های ۱۶ یا ۱۷ میلادی آگره به راستی تمثالی از پردیس در روی زمین شده بود. [ ۱] آگره در زمان حکومت اکبر، جهانگیر و شاه جهان اهمیت زیادی یافت. این شهر پایتخت حکومت اکبر، پادشاه بزرگ امپراتوری مغولی هند یا گورکانیان بوده و در آن زمان تبدیل به مرکز هنر، فرهنگ، تجارت و یادگیری کشور پهناور هندوستان گردید. از این رو در گذشته این شهر را اکبرآباد می نامیدند.
مساحت آگره ۱٬۸۰۰ و جمعیت آن بیش از ۱٬۴۰۰٬۰۰۰ نفر ( در سال ۲۰۰۱ ) می باشد. ارتفاع آن از سطح دریا ۱۷۱ متر است و در مورد وضعیت کلی آب و هوای شهر آگره می توان گفت بهترین آب و هوا را از اکتبر تا مارس دارد و در تابستان هوا حدوداً بین ۲۲ تا ۴۵ درجه و زمستان ۴ تا ۳۱ درجه است. [ ۲]
آگره در سدهٔ ۱۶ میلادی توسط سکندر لودهی ( سلطان دهلی از دودمان لودهی متوفی به سال ۱۵۱۷ ) کشف شد. سپس بابر مؤسس سلسله امپراتوری مغولی هند برای مدتی در آگره ماند و ساخت باغ هایی چهار گوش به سبک باغ های ایرانی را در آنجا مرسوم کرد. اکبر در این شهر قلعه آگره را ساخت و جهانگیر آن را با کاخ ها و باغ های بسیار زیبا مزین کرد. همچنین شاه جهان با ساخت تاج محل شهرتی عالمگیر برای این شهر به ارمغان آورد. هم اکنون این شهر از مراکز گردشگری هند به شمار می رود.
آگره با نام «اکبرآباد» پایتخت شاهانی چون اکبر، جهانگیر و شاه جهان بوده که زبان مادری شان فارسی بود و در گسترش زبان فارسی در شبه قاره هند کوشیدند و کامیار بودند. نخستین باغ معروف به «باغ های پارسی» در کرانه رود یامونا در همین شهر شکل گرفت و سازندهٔ آن شاه بابر بود. نام خاص این باغ ایرانی آرام باغ است.
اکبرشاه، نوهٔ بابر، قلعه لعل را ساخت و آگره را به مرکز هنری، بازرگانی و مذهبی تبدیل کرد. شهرک فاتح پورسیکری در حومهٔ آگره هم از میراث اکبر است. باغ های سبز و انبوه قلعه سرخ بازمانده از جهانگیر، پسر اکبر مغول است. و اما شاه جهان با علاقه ای که به هنر معماری داشت، به آگره و هندوستان ساختمانی را تقدیم کرد که همین حالا هم درخشان ترین نگین تاج سر هند محسوب می شود. شاه جهان پایتخت اش را به دهلی منتقل کرد؛ اما پسرش اورنگ زیب دوباره به اکبرآباد برگشت و پدرش را به زندان قلعه سرخ انداخت. بعد از مدتی، سال ۱۶۵۳، پایتخت اورنگ زیب به شهر اورنگ آباد در فلات دکان هند کوچید و تا پایه های امپراتوری بابری یا مغول هند به لرزه افتاد، اکبرآباد تحت نفوذ قوم های ماراتها و جاث واقع شد و آگره نام گرفت و از سال ۱۸۰۳ میلادی تسلیم امپراتوری بریتانیا شد. [ ۱]
عکس آگرهعکس آگرهعکس آگرهعکس آگرهعکس آگرهعکس آگره
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آگره. رجوع شود به:آگرا

پیشنهاد کاربران

اگره:از واژه سنسکریت agAra اگاره به معنای خانه و محل سکونت گرفته شده

بپرس