انگدان

لغت نامه دهخدا

انگدان. [ اَ گ ُ ] ( اِ ) گیاهی از تیره چتریان که علفی است وپایا میباشد. این گیاه در اکثر صحاری ایران فراوان است. ارتفاعش 2 تا 2/5 متر و ریشه اش راست و ستبر است. ابر کبیر. حلتیت. انجدان. ( فرهنگ فارسی معین ). انگذان. معرب آن انجدان است. ( برهان قاطع ) :
تا به مذاق انس و جان ندْهد و ناورد جهان
نکهت گل ز انگدان لذت می ز آمله.
فلکی شروانی ( از انجمن آرا ).
- بیخ انگدان ؛ اباض. ( یادداشت مؤلف ).
|| نسناس را گویند یعنی دیومردم ، و آن جانوری باشد وحشی شبیه به آدمی. ( برهان قاطع ) ( از انجمن آرا ) ( از آنندراج ). || در مؤیدالفضلاء به معنی بسباس آمده است که بهندی جاوتری می گویند.( برهان قاطع ). و رجوع به انجدان و آنندراج شود.

فرهنگ فارسی

( اسم ) گیاهی از تیره. چتریان که علفی است و پایا میباشد . این گیاه در اکثر صحاری ایران فراوانست . ارتفاعش ۲ تا ۲/۵ متر و ریشهاش راست و ستبر است ابر کبیر حلتیت انجدان انگوزاکما انگیان .

فرهنگ عمید

= انجدان

دانشنامه عمومی

انگدان (گیاه). انگدان ( نام علمی: Levisticum officinale ) گیاهی است علفی و دارای ساقه ضخیم استوانه است به قطر سه تا چهار سانتیمتر و به ارتفاع یک تا دو متراست. این گیاه برگهایی ضخیم، گوشتدار، منقسم به برگچه هایی با ظاهر لوزی شکل و دندانه های نامساوی به رنگ سبز تیره و منتهی به دمبرگ استوانه ای مشخص دارد.
گلهای انجدان رومی بسیار کوچک به ابعاد سه میلی متر، به رنگ زرد و مجتمع به صورت چتر مرکب به دوازده شعاع نابرابر هستند و زنبورعسل از گلهای آن، غذای پرارزشی به دست می آورد. قسمت مورد استفاده گیاه ریشه آن است که بویی معطر و طعمی تلخ، گزنده و کمی شیرین دارد و دارای خواص دارویی بسیار است. انجدان معرب انگدان است.
ریشه انجدان رومی معده را تقویت می کند و هضم کننده غذاست و مصرف آن در نارسایی های کبدی و کلیوی مؤثر است.
این گیاه با نام دیگر کاشم در از بین بردن بیماریهای پوست مفید است و ضعف عمومی را برطرف می کند. مصرف انجدان رومی در آب آوردن بافت های بدن، آب آوردن قوزک پا، ورم کلیه، ورم مثانه، دفع ادرار، رماتیسم مؤثر ذکر شده است.
این گیاه درمیان سبزی های اروپایی ها جایگاه ویژه ای دارد. مزهٔ آن مانند کرفس است.
انتشار جغرافیایی این گیاه در مناطقی مانند مازندران، گیلان، آذربایجان، تهران و خراسان، کهگیلویه وبویراحمد ذکر شده است. مرکز پیدایش این گیاه انجدان اراک بوده وروستایی به همین نام در استان مرکزی وجود دارد.
عکس انگدان (گیاه)عکس انگدان (گیاه)عکس انگدان (گیاه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس