انبه

/~anbe/

لغت نامه دهخدا

انبه. [ اَم ْب ُه ْ ] ( ص ) مخفف انبوه است. ( برهان قاطع ) ( از غیاث اللغات ) ( آنندراج ). بسیار. متعدد. کثیر :
گروه انبه ایشان چو لشکر یأجوج
سلاح محکم ایشان چو سد اسکندر.
عنصری.
از گله انبه چه غم قصاب را
انبهی هش چه بندد خواب را؟
مولوی.
با سپاهی همچو استاره اثیر
انبه و فیروز صفدر ملک گیر.
مولوی.
- انبه شدن ؛ انبوه شدن. بسیار شدن. گرد آمدن :
همیدون بر آن دیده بان یک گروه
شدند انبه از زیر آن برز کوه.
اسدی ( گرشاسب نامه ص 188 ).
|| مملو و پر. || فروریختن دیوار. || ( اِ ) بسیاری چیزها باشد خواه از مردم خواه از حیوانات دیگر. ( برهان قاطع ). کثرت :
گریزان چنان شد در آن گردگرد
کز انبه همی مردبر مرد مرد.
اسدی ( گرشاسب نامه ص 225 ).
|| جماعت. گروه :
بدان انبه اندریکی مرد مست
بسنگی بر از دور تیغی بدست.
اسدی ( گرشاسب نامه ص 143 ).
کجا باره زانبه بپرداختند
خم پنجه در باره انداختند.
اسدی ( گرشاسب نامه ).
- پرانبه ؛ پرانبوه. پرجمعیت :
بیاکند گنجش ز گنج مهان
پرانبه شدش بارگاه از شهان.
اسدی ( گرشاسب نامه ).
و رجوع به انبوه شود.

انبه.[ اُم ْ ب َ / ب ِ ] ( اِ ) سرپا ایستادن قاب قمار مقابل شاه و وزیر و دزد. قائم و ایستاده ماندن قاب قمار. امبه. ( یادداشت مؤلف ). در آذربایجان اُنبا گویند.

انبه. [ اَم ْ ب َ/ب ِ ] ( از سانسکریت ، اِ ) میوه ایست معروف در هندوستان. ( برهان قاطع ). میوه ایست مشهور که آنرا آنب گویند. ( غیاث اللغات ) ( از آنندراج ). درختی از دسته بلادریان جزو تیره سماقیان که در حدود سی گونه از این گیاه در آسیای جنوبی ( در مناطق استوایی ) مخصوصاً هندوستان شناخته شده. ( فرهنگ فارسی معین ). لغت هندی است و آنب نیز نامند و بتورانی نغزک [ گویند ]، درخت آن بسیار عظیم و بزرگتر از درخت گردکان [ است ]، باختلاف اراضی و اهویه بعد از سه چهار سال از نشانیدن تخم آن و تا هشت و نه سال بثمر می آید و هنگام بهار... وقت رسیدن ثمر آن ، نیز باختلاف بلدان هنگام بودن آفتاب در برج جوزا و سرطان است و تا پنجاه و شصت سال ثمر میدهد و ثمر آن در اوایل ، سال بسال بهتر می شود و در اواخر، بالعکس ، و برگ آن طولانی شبیه ببرگ ساذج هندی و از آن بزرگتر و در رائحه نیزشبیه بتمر [ است ] و ثمر آن در ابتدا بسیار عفص میباشد و آهسته آهسته ترش می گردد و پس شروع مینماید بشیرینی و شیرین می گردد و در بعضی اماکن اشجار تمام سال ثمر می دهد ولیکن بشیرینی و خوبی آنچه در فصل و موسم آن میشود نمیرسد... در بزرگی و کوچکی و شکل و طعم و رائحه و شادابی و بیریشگی و ریشه داری و لحمی و کم آبی باختلاف اقسام آن هیچ میوه نمیرسد [ چنانکه ] در بزرگی از نیم آثار تا دو آثار که یک من تبریزی است تخمیناً در بنگاله دیده شده و از بعضی درختها یک آثار و سه پا و نیم آثار که یک چهار یک من تبریزی است تخمیناً و در کوچکی برابر هلیله کابلی. ( از مخزن الادویه ، ذیل انبج ). ثمر درختیست هندی بقدر درخت گردکان و ثمربعضی مثل بادام سبز و از اول تکون تا رسیدن سبز است و بعد از رسیدن زرد میشود و بعضی را ثمر مثل سیب [ است ] و نارس او با عفوصه و اندک ترشی ، و چون برسد سرخ و ترش و شیرین گردد و در انتها زرد شود و شیرین وهر دو قسم او خوشبو میباشد. ( از تحفه حکیم مؤمن ، ذیل انبج ). در بلوچستان ایران در حدود سراوان ، قصرقند، چاه بهار و قسمت ساحلی عمان بطور خودرو هست و تربیت اهلی آن در آن امکنه آسان است. در میناب و نیک شهر نیز کاشته شده است. ( از یادداشت مؤلف ). از درختان میوه گرمسیری است که در هندوستان و مصر فراوان میباشد. میوه آن خیلی لذیذ است. در ایران نیز در صفحات جنوب یافت میشود و از میوه نارس آن ترشی میسازند. ( جنگل شناسی کریم ساعی ج 1 ص 288 ). انبج. ( منتهی الارب ).هند. آنب. اَنْب. آم. ( فرهنگ فارسی معین ). عنب. عنبا. ( یادداشت مؤلف ). و رجوع به انبج و انبجات شود.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

۱ - ( صفت ) یکجا جمع شده و بهم پیوسته. ۲ - بسیار متعدد کثیر. ۳ - پر مملو. ۴ - پر جمعیت . ۵ - ( اسم ) کثرت : انبوه جمعیت .
تنبیه کننده تر و خبر دهنده تر

فرهنگ معین

(اَ نِ ) [ هند. ] (اِ. )درختی تناور، در جنگل - های هندوستان می روید میوه اش ابتداء ترش مز ه می باشد و بعد شیرین می شود و آن را خام می خورند و از آن مربا و ترشی هم درست می کنند.

فرهنگ عمید

= انبوه
۱. درختی تناور با برگ های دراز و نوک تیز و گل های خوشه ای که بلندیش به ده متر می رسد و در هندوستان می روید.
۲. میوۀ این درخت که بزرگ وگوشتی است و هسته ای بزرگ دارد.

دانشنامه عمومی

انبه ( نام علمی: Mangifera ) میوه ای گرمسیری و گیاه آن از سردههای تیرهٔ سنجدیان است. خاستگاه انبه شبه جزیرهٔ هند، پاکستان تایلند، بنگلادش و آسیای جنوب شرقی است. میوهٔ انبه علاوه بر مصرف خوراکی، آشپزی و آب میوه همچنین به عنوان طعم دهنده، رنگ دهنده و عطر نیز کاربرد دارد.
هند با تولید سالانه بیش از ۴۵ درصد انبه در جهان در میان کشورها سرآمد است.
درخت انبه قد بلندی دارد و ممکن است به ۳۵ تا ۴۰ متر برسد. قطر قسمت شاخ و برگ دار آن نیز می تواند به ۱۰ متر برسد. عمر این درخت طولانی است و برخی از درخت های انبه با وجود ۳۰۰ سال سن هنوز میوه می دهند.
این میوه پر خاصیت در هند به سافدا معروف است، انبه با پسته و بادام هندی هم خانواده است و ۱۰۰۰ نوع مختلف دارد. [ ۲]
رنگ برگ های درخت انبه در ابتدا و پس از جوانه زدن نارنجی مایل به صورتی است، که با گذشت زمان به رنگ قرمز تیره، و سپس سبز تیره در می آید. شکوفههای انبه کوچک و سفیدرنگ به صورت خوشه های ۱۰ تا ۴۰ سانتی متری هستند. هر شکوفه ۵ گلبرگ، ۵ کاسبرگ و ۵ پرچم دارد و رایحه ای همچون موگهٔ بهار دارد.
ضماد برگ درخت انبه، پوست سر و مو را تقویت می کند و خاصیت رنگی ( سیاه ) نیز دارد. [ ۳]
رسیدن میوه ها حدود ۳ تا ۶ ماه طول می کشد. وزن انبه ها می تواند بین ۵۰۰ گرم تا ۲٫۵ کیلوگرم باشد. رنگ و اندازهٔ انبه های رسیده با توجه به محیط و نور متغیر است. میوهٔ رسیده می تواند زرد، نارنجی، قرمز یا سبز باشد. به هنگام رسیدن میوه ها بوی شیرهٔ ملایمی می دهند و با فشار ملایمی فرومی روند. در وسط میوه هستهٔ درشتی است که با توجه به نوع درخت می تواند صاف یا دارای رشته و فیبرهایی در گوشت میوه باشد. گوشت میوه به رنگ زرد تیره و شیرین است. طعم انبه ها با توجه به گونه شان بسیار متفاوت است. به علاوه، با توجه به نوع میوه یا این که بیش از حد رسیده باشد، گوشت آن می تواند صاف یا رشته رشته ای باشد. [ ۴]
درخت انبه از هزاران سال پیش در شبه جزیرهٔ هند پرورش داده می شد و بین قرن پنجم و چهارم پیش از میلاد به آسیای شرقی رسید. از سدهٔ دهم میلادی، انبه توسط اعراب به شرق آفریقا، و سپس به برزیل، کارائیب و مکزیک برده شد.
امروزه یک دوم کل محصولات انبه به کشور هند تعلق دارد. علاوه بر این کشور، انبه در آمریکای شمالی، مرکزی، جنوبی، کارائیب، جنوب و مرکز آفریقا، استرالیا، چین، پاکستان و آسیای جنوب شرقی پرورش داده می شود.
عکس انبهعکس انبهعکس انبهعکس انبهعکس انبهعکس انبه

انبه (سرده). انبه ( نام علمی: Mangifera ) نام یک سرده از تیره پسته ایان است.
عکس انبه (سرده)

انبه (گیاه). انبه ( نام علمی: Mangifera indica ) نام یک گونه از سرده انبه ها است. این درخت بومی شبه قارهٔ هند است. صدها رقم از ارقام پرورشی آن نیز به دیگر مناطق گرم جهان معرفی شده اند. این درخت میوه، درخت بزرگی است که می تواند به ارتفاع و عرض تاج در حدود ۳۰ متر و دور تنهٔ بیشتر از ۳٫۷ متر رشد کند.
این گونه برای نخستین بار توسط لینه در سال ۱۷۵۳ مورد ارزیابی قرار گرفت و نام گذاری شد. انبه میوهٔ ملی هند، پاکستان و فیلیپین و درخت ملی بنگلادش است. این درخت سبز و زیبا در دو استان هرمزگان و سیستان و بلوچستان نیز پرورش می یابد.
یک درخت سبز بزرگ که بیشتر برای میوه هایش چه سبز و چه رسیده ارزشمند است. تقریباً ۲۱۰ رقم انبه گزارش شده است. این درخت می تواند بین ۱۵ تا ۳۰ متر رشد کند. درخت در لوم شنی با زهکشی خوب، بهترین رشد خود را دارد و در خاک های سنگین و خیس رشد خوبی ندارد. پی اچ بهینهٔ خاک برای رشد مناسب این درخت باید بین ۵٫۲ تا ۷٫۵ باشد.
گل ها در پایان زمستان و آغاز بهار پدید می آیند. هر دو گل نر و ماده روی یک درخت به وجود می آیند. شرایط آب و هوایی تأثیر بسزایی در زمان گلدهی انبه دارد.
انبه میوه ای نامنظم، تخم مرغی شکل و گوشتی است. انبه ها معمولاً بین ۸ تا ۱۲ سانتی متر درازا و رنگ زردی مایل به سبز دارند. میوه ها می توانند گرد، بیضی، قلبی یا کلیه ای شکل باشند. میوه های انبه هنگام نارسی سبز هستند. گوشت داخلی به رنگ نارنجی روشن و نرم است و یک گودال مسطح بزرگ در وسط آن قرار دارد. از انبه خام می توان در تهیهٔ ترشی استفاده کرد. انبهٔ رسیده میوهٔ محبوب در سراسر جهان است. پوست و پالپ ۸۵٪ و دانه ۱۵٪ از جرم انبه را تشکیل می دهند.
این درخت بیشتر به خاطر میوه اش شناخته می شود تا چوب آن، اما با وجود این درخت های انبه را زمانی تبدیل که طول عمر آن ها به پایان رسیده باشد می توان به الوار تبدیل کرد. چوب این درخت در معرض آسیب قارچ و حشرات است. از این چوب برای ساخت آلات موسیقی مانند یوکللی، تختهٔ سه لایی و مبلمان کم هزینه استفاده می شود. همچنین از این چوب مواد فنولی تولید می شود که می تواند سبب درماتیت تماسی شود.
عکس انبه (گیاه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اَنْبِه (mango)
اَنْبِه
اَنْبِه
درخت همیشه سبزی متعلق به تیرۀ سماق۱، با نام علمی Mangifera indica، از درختان بومی هند و مالزی. میوه های خوش طعم و بیضی شکل بزرگش به فراوانی در دیگر مناطق حاره ای و نیم حاره ای، مانند هند غربی، کاشته می شود. در ایران، محل اصلی رویش انبه بلوچستان است، ولی آن را در بندر عباس و سایر نواحی خط ساحلی جنوب کاشته اند. در این نواحی، انبه به موانبه، نغزک، و منجو نیز معروف است. قسمت های گوناگون گیاه انبه خواص دارویی دارد. برگش قابض، و گل های آن اشتهاآور و قابض است. همچنین برای رفع ناراحتی هایی با منشأ صفراوی نیز مفید است. میوۀ نارس آن تصفیه کنندۀ خون و میوۀ رسیده اش مقوی قوۀ باه و اشتهاآور است.Anacardiaceae

مترادف ها

mango (اسم)
انبه، درخت انبه، میوهء انبه

پیشنهاد کاربران

به نظر من این سایت واقعاً خوبه چون من راحت تر
زبان یاد می گیرم
اسامی میوه های مختلف به انگلیسی:
apple = سیب 🍏 🍎
seed ( American ) / pip ( British ) = تخم سیب
pear = گلابی 🍐
banana = موز 🍌
grape = انگور 🍇
watermelon = هندوانه 🍉
...
[مشاهده متن کامل]

melon = خربزه، ملون
cantaloupe = طالبی
honeydew melon = طالبی
❗️لطفا برای مشاهده تفاوت این دو طالبی، عکس های هر کدام را در گوگل سرچ و مشاهده کنید
plum = آلو
greengage = آلو سبز
apricot = زردآلو
peach = هلو 🍑
nectarine = شلیل
cherry = گیلاس 🍒
sour cherry = آلبالو
fig = انجیر
persimmon = خرمالو
mango = انبه 🥭
pineapple = آناناس 🍍
avocado / avocado pear = آووکادو 🥑
strawberry = توت فرنگی 🍓
blueberry = بلوبری
blackberry / bramble ( British ) = توت سیاه
raspberry = تمشک
❗️بعضی جا ها هر دو کلمه رو تمشک معنا کردند. برای مشاهده تفاوت این دو، لطفا هم blackberry و هم raspberry رو در گوگل سرچ کنید و تصاویر هر کدام رو مشاهده کنید
orange = پرتقال
tangerine = نارنگی 🍊
clementine = نارنگی یافا
lemon = لیمو 🍋
lime = لیمو ترش
pomegranate = انار
kiwi / kiwi fruit = کیوی 🥝
quince = به
stone ( British ) / pit ( American ) = هسته میوه

به فارسی مَنگُ هس
انبه = مَنگُ یا همان
Mango
mangoi یعنی یکجور دیگر انبه
Mango

بپرس