المهدی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] المهدی (ابهام زدایی). المهدی ممکن است اسم برای اشخاص ذیل و یا عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • امام مهدی علیه السلام، موعود امم و دوازدهمین امام معصوم شیعیان • المهدی (کتاب)، اثر سیدصدرالدین صدر (۱۲۹۹- ۱۳۷۳ ق)• المهدی المنتظر الامام الذی یملا الارض قسطا و عدلا، نام کتابی در موضوع مهدویت، به زبان عربی• المهدی المنتظر عند الشیعة الاثنی عشریة، اثر جواد علی یکی از محققان و مورخان معاصر عراقی• المهدی المنتظر فی الفکر اسلامی، اثر عربی سید ثامر هاشم العمیدی• المهدی المنتظر فی الفکر اسلامی (ترجمه)، ترجمه شده به قلم محمدباقر محبوب القلوب به زبان فارسی• المهدی المنتظر من ولد الامام الحسن ام الامام الحسین، اثر مهدی حمد فتلاوی درباره تبارشناسی حضرت مهدی (عجّل الله فرجه الشریف)• المهدی الموعود المنتظر عند علماء أهل السنة و الإمامة، تالیف شیخ نجم الدین جعفر بن محمد العکسری (متولد ۱۳۱۳)، از علمای معاصر امامیه• المهدی حقیقة لاخرافة، اثر محمد بن احمد ابن اسماعیل، نقد و بررسی دیدگاه های فرق مختلف اسلامی درباره مهدی موعود (عجّل الله فرجه الشریف)
...

[ویکی نور] المهدی (عج). المهدی (عج) به زبان عربی اثر سید صدرالدین صدر (1299- 1373ق) می باشد.
اثر، مجموعه روایات و احادیث از منابع اهل سنّت در تبیین اندیشه مهدویّت و اوصاف امام دوازدهم است.
مؤلف در مقدّمه، سبب تألیف را این گونه بیان می کند: در جلسه ای که بعضی از برادران فاضل و دانشمند شرکت داشتند، گفتگو درباره انواع و اقسام حدیث مطرح شد تا این که ذکر مهدی منتظر به میان آمد. بعضی از حاضرین در جلسه در خصوص نظر اهل سنت در این باره جویا شدند که آیا از طریق ایشان احادیثی وارد شده که با اخبار و احادیث شیعیان موافق باشد؟ و آیا علماء آنان کتابی در این موضوع تألیف نموده اند؟ شرکت کنندگان در جلسه تقاضا نمودند که شمارساله ای در این باره تهیه و تنظیم نمائید و اثر حاضر را در اجابت از درخواست آن عزیزان به نگارش درآوردم.
پایان نگارش اثر، 14 صفر 1358ق در آخر کتاب رقم خورده است.
فطرت بشری، از ستم و بیدادگری بیزار و دوست دار عدالت، خواهان عدل و انتظار برقراری آن را دارد. و چیزی را که همه افراد بشر جویای آن هستند، به طور یقین وجود پیدا خواهد کرد و روزی خواهد آمد که بشر به این خواسته فطری خود برسد. حال این سوال مطرح می شود، شخصی که می خواهد بشر را به این هدف عالی برساند و این رهبر عدل جهانی بایستی دارای چه شرایط و ویژگی هایی باشد؟ و این شخص چه کسی می باشد؟ این همان مهدی موعود در فرهنگ اسلامی می باشد که خدای بزرگ او را ذخیره نگه داشته تا روزی که اراده اش تعلّق گیرد، حضور پیدا کند و خواسته فطری بشر را جامه عمل بپوشاند. مؤلف در یک مقدّمه، هشت فصل و یک خاتمه و ساماندهی مناسبی که بین اجزاء اثر به وجود آورده با بهره گیری از آیات، مستندات تاریخی و بخشی از احادیث شریف و روایات از رسول اکرم اسلام، اهل بیت گرامی ایشان(ع)، یاران و پیروان آن حضرت که از طریق اهل سنّت نقل شده، هم چنین آثار و نقل قول هایی از علمای ایشان درباره امام عصر (عج) کوشیده تا سیمای امام زمان(عج) را از هنگام ولادت تا زمان غیبت کبرا و تا زمان ظهور به تصویر بکشاند.

[ویکی فقه] المهدی (کتاب). المهدی عجّل الله فرجه الشریف به زبان عربی اثر سید صدرالدین صدر (۱۲۹۹- ۱۳۷۳ ق) می باشد.اثر، مجموعه روایات و احادیث از منابع اهل سنت در تبیین اندیشه مهدویت و اوصاف امام دوازدهم است.
مولف در مقدمه، سبب تالیف را این گونه بیان می کند: در جلسه ای که بعضی از برادران فاضل و دانشمند شرکت داشتند، گفتگو درباره انواع و اقسام حدیث مطرح شد تا این که ذکر مهدی منتظر به میان آمد. بعضی از حاضرین در جلسه در خصوص نظر اهل سنت در این باره جویا شدند که آیا از طریق ایشان احادیثی وارد شده که با اخبار و احادیث شیعیان موافق باشد؟ و آیا علماء آنان کتابی در این موضوع تالیف نموده اند؟ شرکت کنندگان در جلسه تقاضا نمودند که شمارساله ای در این باره تهیه و تنظیم نمائید و اثر حاضر را در اجابت از درخواست آن عزیزان به نگارش درآوردم. پایان نگارش اثر، ۱۴ صفر ۱۳۵۸ ق در آخر کتاب رقم خورده است.
ساختار کتاب
فطرت بشری، از ستم و بیدادگری بیزار و دوست دار عدالت ، خواهان عدل و انتظار برقراری آن را دارد. و چیزی را که همه افراد بشر جویای آن هستند، به طور یقین وجود پیدا خواهد کرد و روزی خواهد آمد که بشر به این خواسته فطری خود برسد. حال این سوال مطرح می شود، شخصی که می خواهد بشر را به این هدف عالی برساند و این رهبر عدل جهانی بایستی دارای چه شرایط و ویژگی هایی باشد؟ و این شخص چه کسی می باشد؟ این همان مهدی موعود در فرهنگ اسلامی می باشد که خدای بزرگ او را ذخیره نگه داشته تا روزی که اراده اش تعلق گیرد، حضور پیدا کند و خواسته فطری بشر را جامه عمل بپوشاند. مولف در یک مقدمه، هشت فصل و یک خاتمه و ساماندهی مناسبی که بین اجزاء اثر به وجود آورده با بهره گیری از آیات ، مستندات تاریخی و بخشی از احادیث شریف و روایات از رسول اکرم اسلام ، اهل بیت گرامی ایشان علیه السّلام ، یاران و پیروان آن حضرت که از طریق اهل سنت نقل شده، هم چنین آثار و نقل قول هایی از علمای ایشان درباره امام عصر عجّل الله فرجه الشریف کوشیده تا سیمای امام زمان عجّل الله فرجه الشریف را از هنگام ولادت تا زمان غیبت کبرا و تا زمان ظهور به تصویر بکشاند.
گزارش محتوا
مولف در ابتدا با نظر اجمالی به منابع غیر شیعی، مسئله مهدی علیه السّلام را از مسائلی می داند که احادیث متواتر درباره آن وجود دارد. وی با مروری بر آیات ناظر بر موضوع، به نقل روایات مربوط به نسب، پدران و نیاکان امام زمان علیه السّلام ، داستان ازدواج امام حسن عسگری علیه السّلام با نرجس خاتون و تولد امام زمان علیه السّلام می پردازد. در ادامه از صفات ظاهری و اخلاقی، مقام و منزلت و طول عمر، اخبار وارده در غیبت، فلسفه غیبت و چگونگی بهره گیری از امام علیه السّلام سخن گفته می شود. مولف در علل غیبت امام علیه السّلام ، دلایلی را از جمله تادیب و مجازات مسلمانان ، آزاد بودن در دعوت و استقلال در کار، کامل نمودن نفوس و اصلاح آن و امتحان و آزمایش مردم ذکر می کند. در ادامه، غیبت های مشابه غیبت امام عصر عجّل الله فرجه الشریف را از انبیای پیشین آورده است. در پایان ضمن بررسی سندی احادیث و اخبار مربوط به نشانه های آسمانی آخرالزمان و عصر ظهور، مسائل و بحران های اجتماعی و قیام های قبل از ظهور امام علیه السّلام ، روایات صحیح را انتخاب و برخی علائم قیام امام عصر عجّل الله فرجه الشریف را ذکر نموده است. در فصول پایانی، ظهور حضرت مهدی علیه السّلام با طرح مباحث مربوط به آن چون انتظار، محل و چگونگی ظهور، یاران، سیره، اعمال اصلاحی، فتوحات و مدت حکومت آن حضرت ادامه می یابد. در خاتمه، مولف لیستی از کتب و منابعی که در تالیف از منابع اهل سنت سودجسته، برای اطلاع خوانندگان ارائه می دهد.
گزارش وضعیت
...

پیشنهاد کاربران

بپرس