التفسیر الحدیث

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] « التفسیر الحدیث» اثر محمد عزة دروزة تفسیری است کامل از همه آیات و سوره های قرآن کریم، که ویژگی اصلی اش ترتیب سوره ها بر اساس تاریخ نزول است. چنانکه تفسیر را از سوره حمد و پس از آن علق شروع کرده و سایر سوره ها را بر اساس ترتیب نزول پی گرفته و تلاش بسیار نموده که این ترتیب را مستدل سازد. فکر این تفسیر حاصل دوران زندان وی است که مقدمات آن را پس از آزادی در سال 1941- 1945 م که در ترکیه می زیست، پی نهاد، پس از بازگشت به سوریه، نوشته های خود را بازبینی و تکمیل نموده، اقدام به چاپ آن کرد.
محمد عزت دروزه به قدسیت ترتیب مصحف شریف اذعان دارد و بیان می کند از آن روی که سیره نبوی با این روش آسان فهم تر است به چنین اقدامی دست زده و از آن روی که تفسیر، مصحفی مستقل برای مطالعه عبادی به شمار نمی آید اشکالی در این کار نمی بیند. با این وصف استفتای دو تن از علمای سوریه مبنی بر عدم منع اینگونه تفسیر را همراه خود می کند. علاوه بر آن وجود روایاتی مبنی بر تفسیر برخی سور بدون ترتیب مصحف و وجود تفسیری از علی( ع) بر اساس ترتیب نزول، او را بر این امر مصمم می دارد، خصوصا که انگیزه خود را خدمت به قرآن می داند.
وی در بیان انگیزه خود می نویسد:« از خداوند خواستم مرا توفیق دهد تفسیری بنویسم که شامل تمام قرآن گردد( در کنار کتب قبلی ایشان که هر کدام تفسیر بخشی از قرآن محسوب می شوند) و بیان کننده حکمت تنزیل، با بررسی معانی و مبادی قرآن و مطالب عام آن به شیوه جدیدی باشد که نیاز امروز عصر ما را برآورده سازد.
التفسیر الحدیث شیوه ای عقلی، اجتهادی با رویکرد اجتماعی دارد و سعی نموده تعصب مذهبی را نمایان نکند، از این روی در ردیف تفاسیری که در صدد تقریب بین المذاهب باشند، قرار می گیرد.
شیوه کار در الحدیث را با استفاده از مقدمه آن در موارد زیر می توان بیان کرد:
1- تقسیم دسته آیات به جمله های تام و گویا که بتوان از جهت معنا و نظم و سیاق به آنها پرداخت، گاهی این جمله تام، یک آیه، چند آیه یا سلسله ای از آیات می باشد.
2- شرح مختصر کلمات و تعابیر غریب و غیر معروف، بدون تعمّق لغوی، نحوی و بلاغی مگر در موارد ضروری.
3- شرح اجمالی مولوی جمله با بیانی واضح. و ارزیابی موضوعات مختلف آن و پرداختن به موضوعات مهم.

[ویکی نور] التفسیر الحدیث (ترتیب السور حسب النزول)، اثر محمد عزه دروزه، از مفسران معاصر اهل سنت، تفسیری تاریخی به ترتیب نزول سوره ها می باشد که به زبان عربی و در سال 1380ق نوشته شده است.
می توان هدف مؤلف از تدوین این کتاب را در دو امر زیر خلاصه کرد:
- ارائه تفسیری کامل از قرآن کریم با نگاهی تاریخی و در بستر زمان نزول آن که در قالبی نو و به ترتیب نزول، تفسیر شده باشد.
- ارائه تفسیری اجتماعی از قرآن که بتواند عطش فکری و علمی نسل جوان را سیراب کرده، آنان را از تفکرات و عقاید انحرافی جدید حفظ کند و با شرح میراث گران قدر دینی، قومی، اخلاقی و اجتماعی شان، از نتایج وحشتناک اعراض از سنت و تفکر دینی، نجاتشان دهد ....
کتاب با دو مقدمه از مؤلف آغاز و مطالب در ده جلد، تنظیم شده است.

[ویکی فقه] التفسیر الحدیث (کتاب). «التفسیر الحدیث» اثر محمد عزة دروزة تفسیری است کامل از همه آیات و سوره های قرآن کریم، که ویژگی اصلی اش ترتیب سوره ها بر اساس تاریخ نزول است. چنانکه تفسیر را از سوره حمد و پس از آن علق شروع کرده و سایر سوره ها را بر اساس ترتیب نزول پی گرفته و تلاش بسیار نموده که این ترتیب را مستدل سازد.
فکر این تفسیر حاصل دوران زندان وی است که مقدمات آن را پس از آزادی در سال ۱۹۴۱- ۱۹۴۵ م که در ترکیه می زیست، پی نهاد، پس از بازگشت به سوریه، نوشته های خود را بازبینی و تکمیل نموده، اقدام به چاپ آن کرد.
← انگیزه نگارش کتاب
۱- مقدمات تفسیر الحدیث و سایر مجلدات آن ۲- دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی به کوشش بهاء الدین خرمشاهی ج۱ ص۶۹۶ و ص۱۰۵۳ ۳- تفسیر و مفسران آیت الله معرفت جلد ۲ ص۵۱۹ ۴- المفسرون حیاتهم و منهجهم سید محمد علی ایازی صفحه ۴۵۲

پیشنهاد کاربران

بپرس