البیان فی اخبار صاحب الزمان

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] البیان فی اخبار صاحب الزمان (عج). البیان فی أخبار صاحب الزمان(عج) تألیف محمد بن یوسف شافعی
نویسنده این کتاب را به نام محمد بن نصر (م. 656) جانشین خلیفه در اربل نوشته چنان که کتاب کفایة الطالب را نیز به همو تقدیم کرده است. گنجی خود می گوید مطالبش را طریق شیعه نقل نمی کند بلکه از طریق دیگران نقل می کند تا احتجاج به آن موکدتر باشد. بنابر این وی از منابع و نوشته های اهل سنت احادیث را نقل می کند.
کتاب در 25 باب تنظیم شده که باب اول در موضوع خروج امام زمان است. عناوین برخی از ابواب دیگر چنین است: مهدی از فرزندان فاطمه است؛ مهدی از سادات بهشت است؛ سفارش رسول خدا به پیروی از مهدی؛ یاری مهدی توسط اهل مشرق؛ مقدار حکومت مهدی پس از ظهور؛ نماز خواندن عیسی به امامت حضرت مهدی؛ مهدی از فرزندان امام حسین(ع)؛ کرم و بزرگواری مهدی؛ رد کسانی که گمان می کنند مهدی همان عیسی است؛ کنیه حضرت مهدی و شباهت اخلاق وی به پیامبر؛ قیافه ظاهری حضرت مهدی؛ زنده بودن حضرت مهدی پس از غیبت تا کنون. همچنین مؤلف درباره زنده بودن حضرت مهدی تا زمان حاضر مفصل به استدلال و ارائه نمونه می پردازد.
احادیث این اثر از طریق مشایخ مؤلف نقل شده اما منبع مکتوبی که از آن بسیار یاد می شود کتاب «مناقب المهدی» ابونعیم اصفهانی است. وی به طور معمول به دیگر منابع حدیثی اهل سنت نیز مراجعه می کند و آنچه را از مشایخ خود نقل می کند با یافتن در آن کتابها و آدرس دادن به آنها تقویت می کند. همچنین از صحیح مسلم، مسند احمد، الفردوس ابن شیرویه دیلمی، کشف المخفی فی مناقب المهدی مطالبی نقل شده است.
مطالعه کتاب البیان فی أخبار صاحب الزمان(عج) در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور

[ویکی فقه] البیان فی اخبار صاحب الزمان (کتاب). البیان فی اخبار صاحب الزمان اثر گنجی شافعی درباره امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می باشد.
گنجی شافعی این کتاب را به نام محمد بن نصر (م. ۶۵۶) جانشین خلیفه در اربل نوشته چنان که کتاب کفایة الطالب را نیز به همو تقدیم کرده است. گنجی خود می گوید مطالبش را طریق شیعه نقل نمی کند بلکه از طریق دیگران نقل می کند تا احتجاج به آن موکدتر باشد. بنابر این وی از منابع و نوشته های اهل سنت احادیث را نقل می کند.
گزارش محتوا
کتاب در ۲۵ باب تنظیم شده که باب اول در موضوع خروج امام زمان است. عناوین برخی از ابواب دیگر چنین است: مهدی از فرزندان فاطمه است؛ مهدی از سادات بهشت است؛ سفارش رسول خدا به پیروی از مهدی؛ یاری مهدی توسط اهل مشرق؛ مقدار حکومت مهدی پس از ظهور؛ نماز خواندن عیسی به امامت حضرت مهدی؛ مهدی از فرزندان امام حسین علیه السّلام ؛ کرم و بزرگواری مهدی؛ رد کسانی که گمان می کنند مهدی همان عیسی است؛ کنیه حضرت مهدی و شباهت اخلاق وی به پیامبر؛ قیافه ظاهری حضرت مهدی؛ زنده بودن حضرت مهدی پس از غیبت تا کنون. همچنین مؤلف درباره زنده بودن حضرت مهدی تا زمان حاضر مفصل به استدلال و ارائه نمونه می پردازد.
منابع مؤلف
احادیث این اثر از طریق مشایخ مؤلف نقل شده اما منبع مکتوبی که از آن بسیار یاد می شود کتاب «مناقب المهدی» ابو نعیم اصفهانی است. وی به طور معمول به دیگر منابع حدیثی اهل سنت نیز مراجعه می کند و آنچه را از مشایخ خود نقل می کند با یافتن در آن کتابها و آدرس دادن به آنها تقویت می کند. همچنین از صحیح مسلم، مسند احمد، الفردوس ابن شیرویه دیلمی، کشف المخفی فی مناقب المهدی مطالبی نقل شده است.
منبع
...

[ویکی شیعه] البیان فی اخبار صاحب الزمان (کتاب). اَلْبَیان فی اَخْبار صاحبِ الزّمان (عج) نوشته محمد بن یوسف بن محمد گنجی شافعی (متوفای ۶۵۸) است. این عالم شافعی مذهب، موضوع کتاب «البیان» را در ۲۵ باب به امام زمان، حضرت مهدی (عج) اختصاص داده است. مؤلف در نگارش این کتاب، بیشتر از مشایخ خود و منابع اهل سنت بهره برده است.
حافظ فخرالدین ابی عبداللّه محمد بن یوسف بن محمد گنجی شافعی از عالمان بزرگ شافعی در اوائل قرن هفتم هجری است که نویسندگان منابع رجالی اهل سنت، از او با عناوینی چون محدث مفید، امام حافظ، ثقه عدل، دیّن، حافظ قرآن و سنت و... یاد کرده اند. وی به خاطر اظهار علاقه ای که به امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب (ع) از خود نشان داد، مورد کینه و خشم و ذم و قدح گروهی اندک قرار گرفت و برخی چون ابن تَغْری بِرْدی و ابن کثیر دمشقی، وی را علی رغم جوانمردی و امانتداری در نقل روایات و احادیث و احتیاط در نقل آن ها، رافضی خبیث خواندند.
سرانجام گنجی تحت فشار این گروه از موصل اخراج گردید و برای فراگرفتن حدیث رهسپار دمشق شد و در سال ۶۵۸ق در مسجد جامع دمشق به قتل رسید.

پیشنهاد کاربران

بپرس