اشرف افغان

دانشنامه آزاد فارسی

اشرف اَفغان ( ـ۱۱۴۲ق)
دومین پادشاه دولت افغانی در ایران (حک: ۱۱۳۷ـ۱۱۴۲ق)، پسر میرعبدالله افغان و پسرعم و جانشین محمود افغان بود و در ۱۱۳۷ق، با حمایت رؤسای افغانان در اصفهان بر تخت نشست و محمود را به قتل رساند و درصدد بازپس گیری سرزمین های غصب شدۀ آذربایجان از عثمانی برآمد و موفقیت هایی نیز به دست آورد. دولت های روسیه و عثمانی در ۱۱۴۰ق، پادشاهی اشرف را در ایران به رسمیت شناختند و وی نیز بخشی از ولایات ایران را به عثمانی واگذاشت. با این حال، شاه طهماسب دوم صفوی به کمک نادرقلی افشار در مهماندوست دامغان سپاه اشرف را شکست داد. اشرف ناگزیر به سمت اصفهان عقب نشینی کرد و در مورچه خورت در برابر سپاه نادر ایستادگی کرد ولی پس از شکست راهی اصفهان شد و نخست شاه سلطان حسین صفوی را کشت (۱۱۴۲ق) و سپس به سمت شیراز گریخت . نادرقلی پس از ورود به اصفهان به تعقیب اشرف پرداخت و در زرقان فارس سپاه او را شکست داد. اشرف پس از این شکست به سوی سیستان فرار کرد ولی در راه در ۱۱۴۲ق، به دست یکی از رؤسای بلوچ ها به قتل رسید و سرش را به اصفهان نزد شاه طهماسب دوم فرستادند و به این ترتیب حکومت افغانان در ایران انقراض یافت .

پیشنهاد کاربران

اشرف خان غلجائی یا اشرف شاه هوتکی چهارمین پادشاه دودمان هوتکی در میانه ۱۷۲۵ تا ۱۷۲۹ میلادی بود. وی پسر عبدالعزیز هوتک و پسرعموی محمود افغان سومین پادشاه این سلسله بود. اشرف در سال ۱۷۲۵ میلادی پس از کشتن پسر عمویش محمود، برای مدت کوتاهی به سلطنت رسید.
...
[مشاهده متن کامل]

تهماسب میرزا پسر شاه سلطان حسین صفوی پس از تصرف اصفهان توسط هوتکیان به استرآباد که تحت حکومت فتحعلی خان قاجار بود، پناه برد. با سقوط صفویه، پتر یکم به ایران لشکر کشید و قشون روسیه در سپتامبر ۱۷۲۲ میلادی دربند و در ۱۷۲۳ باکو را به اشغال خود درآوردند. طبق قراردادی که در سپتامبر ۱۷۲۳ تنظیم گردید، پتر یکم به تهماسب میرزا وعده داد که او را در مبارزه با افغانان یاری دهد؛ و تهماسب نیز دربند و باکو را جز قلمرو روسیه شناخت و گیلان را نیز در اختیار آن ها گذاشت. در این رابطه، اسماعیل بیگ - نماینده تهماسب در روسیه - نیز در تاریخ ۱۲ سپتامبر ۱۷۲۳ در پتروگراد اولین عهدنامه بین ایران ( دولت تهماسب دوم ) و روسیه را امضاء کرد. به موجب بند دوم این معاهده: «اعلیحضرت شاه ( تهماسب ) شهرهای دربند و باکو را با تمام زمین ها و جاهایی که به این دو شهر بسته است و در کنار دریای خزر جای دارند و نیز ایالات گیلان، مازندران و استرآباد را برای تصرف و تصاحب ابدی به اعلیحضرت امپراتور سراسر روسیه ( پتر ) واگذار می کند و این سرزمین ها از این زمان تا جاودان متعلق به اعلیحضرت امپراتور سراسر روسیه و در تابعیت او خواهد بود…» تهماسب، ولایات غربی ایران را نیز به دولت عثمانی واگذارد و آنان هم بلافاصله همدان، ایروان و تبریز را اشغال کردند.
مدتی بعد تهماسب میرزا که ادعای سلطنت نموده بود، قزوین را پایتخت خود اعلام کرد. پس از این، شاه محمود به سوی قزوین قشون اعزام کرده و تهماسب به سوی آذربایجان گریخت؛ اما مردم قزوین علیه سپاه او قیام کرده و به اردوی سپاه شبیخون زده و عده زیادی از لشکر هوتکی را کشتند. صرف نظر از تهماسب میرزا، دو مدعی دیگر تاج و تخت صفوی به نامهای صفی میرزا و سلطان محمد میرزا هم شروع به شورش و سرکشی و تشکیل قوای مسلح نمودند. این حوادث به تدریج باعث بروز بیماری روانی در شاه محمود گردید و او به همه دربار حتی اعضای خاندان هوتکی بدگمان گردید. چنان که اشرف و امان اله از سرداران افغان، به قندهار فرار کردند. او بیشتر فرزندان شاه سلطان حسین ( به جز دو تن ) را که در اصفهان تحت نظرش بودند، در دوران بیماری ( و به دلیل بدگمانی ) کشت و نیز تعداد زیادی از درباریان را بی جهت از میان برد. بالاخره در سال ۱۷۲۵ میلادی، شاه محمود پس از حدود سه سال شاهنشاهی ایران در سن ۲۸ سالگی به علت بیماری عصبی و ابتلا به فلج در گذشت.

اشرف افغان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/اشرف_افغان

بپرس