اسپرِسو ( به ایتالیایی: Espresso ) گونه ای قهوهٔ غلیظ است که در اوایل قرن بیستم در تورین ایتالیا ابداع شده است. اسپرسو با عبوردادن آب نزدیک به نقطۀ جوش، با فشار بسیار از میان پودر قهوه تهیه می شود. اسپرسو یک قهوه دارای غلظت بالاتری از مواد محلول و معلق جامد است. اسپرسو بیشتر به وسیلهٔ دستگاه اسپرسوساز عصاره گیری می شود.
اسپرسو را لوییجی بتزرا، صاحب یک شرکت تولیدی در سال ۱۹۰۳ اختراع کرد. ایدهٔ او وارد کردن فشار به فرایند دم کردن قهوه بود که زمان لازم برای دم کشیدن قهوه را کاهش می داد. او نام دستگاه جدیدش را ”دستگاه قهوهٔ اسپرسو” گذاشت. اسپرسو در ایتالیایی به معنای سریع است.
اسپرسو پایه برخی از نوشیدنی ها مانند کافه لاته، کاپوچینو، کافه ماکیاتو، کافه موکا و کافه آمریکانو است. در تهیۀ کاپوچینو حتماً اسپرسو را به کار می برند اما در تهیۀ کافه لاته این امر ناگزیر نیست. میزان کافئین موجود در اسپرسو در واحد حجم از سایر نوشیدنی ها بیشتر است و به این دلیل هم هست که بیشتر در مقیاس های کوچک سرو می شود. یک اسپرسو ۶۰ میلی لیتری دارای ۸۰ الی ۱۵۰ میلی گرم کافئین است درحالی که یک قهوه معمولی با حجم ۲۴۰ میلی لیتر داری ۹۵ الی ۲۰۰ میلی گرم کافئین است. [ ۱]
اسپرسو با عبور آب بسیار داغ ( حدود ۹۵ درجه سیلسیوس ) که تحت فشار است از روی قهوه آسیاب و به هم فشرده شده درست می شود. [ ۲] هیچ استاندارد جهانی برای استخراج اسپرسو تعریف نشده است، [ ۳] قوری موکا ( موکاپات ) و دستگاه اسپرسوساز مهم ترین ابزارآلات برای تهیه این نوشیدنی می باشند. اما چند تعریف منتشر شده وجود دارد که سعی کرده اند تا در ارتباط با میزان و نوع پودر قهوه، دما و فشار آب و نرخ استخراج محدودیت هایی را ایجاد کنند. [ ۴] [ ۵]
اسپرسو گونه ای دانه مخصوص یا سطح خاصی از برشته شدن نیست بلکه هر نوع دانه قهوه، با هر سطحی از برشتگی می تواند برای تولید یک اسپرسو معتبر مورد استفاده قرار گیرد. به طور مثال در نواحی جنوبی ایتالیا معمولاً از انواع بیشتر برشته شده ( تیره تر ) و هرچه رو به شمال می روید از انواع کمتر برشته شده ( روشن تر ) استفاده می شود و اگر هم به خارج ایتالیا بنگرید تنوع گسترده تری را مشاهده خواهید کرد.
پارامترهای فنی که توسط «انیستیتو ملی اسپرسوی ایتالیا» برای یک فنجان اسپرسو تأیید شده از سوی این انیستیتو مشخص شده است در جدول زیر آورده شده است
اسپرسو را لوییجی بتزرا، صاحب یک شرکت تولیدی در سال ۱۹۰۳ اختراع کرد. ایدهٔ او وارد کردن فشار به فرایند دم کردن قهوه بود که زمان لازم برای دم کشیدن قهوه را کاهش می داد. او نام دستگاه جدیدش را ”دستگاه قهوهٔ اسپرسو” گذاشت. اسپرسو در ایتالیایی به معنای سریع است.
اسپرسو پایه برخی از نوشیدنی ها مانند کافه لاته، کاپوچینو، کافه ماکیاتو، کافه موکا و کافه آمریکانو است. در تهیۀ کاپوچینو حتماً اسپرسو را به کار می برند اما در تهیۀ کافه لاته این امر ناگزیر نیست. میزان کافئین موجود در اسپرسو در واحد حجم از سایر نوشیدنی ها بیشتر است و به این دلیل هم هست که بیشتر در مقیاس های کوچک سرو می شود. یک اسپرسو ۶۰ میلی لیتری دارای ۸۰ الی ۱۵۰ میلی گرم کافئین است درحالی که یک قهوه معمولی با حجم ۲۴۰ میلی لیتر داری ۹۵ الی ۲۰۰ میلی گرم کافئین است. [ ۱]
اسپرسو با عبور آب بسیار داغ ( حدود ۹۵ درجه سیلسیوس ) که تحت فشار است از روی قهوه آسیاب و به هم فشرده شده درست می شود. [ ۲] هیچ استاندارد جهانی برای استخراج اسپرسو تعریف نشده است، [ ۳] قوری موکا ( موکاپات ) و دستگاه اسپرسوساز مهم ترین ابزارآلات برای تهیه این نوشیدنی می باشند. اما چند تعریف منتشر شده وجود دارد که سعی کرده اند تا در ارتباط با میزان و نوع پودر قهوه، دما و فشار آب و نرخ استخراج محدودیت هایی را ایجاد کنند. [ ۴] [ ۵]
اسپرسو گونه ای دانه مخصوص یا سطح خاصی از برشته شدن نیست بلکه هر نوع دانه قهوه، با هر سطحی از برشتگی می تواند برای تولید یک اسپرسو معتبر مورد استفاده قرار گیرد. به طور مثال در نواحی جنوبی ایتالیا معمولاً از انواع بیشتر برشته شده ( تیره تر ) و هرچه رو به شمال می روید از انواع کمتر برشته شده ( روشن تر ) استفاده می شود و اگر هم به خارج ایتالیا بنگرید تنوع گسترده تری را مشاهده خواهید کرد.
پارامترهای فنی که توسط «انیستیتو ملی اسپرسوی ایتالیا» برای یک فنجان اسپرسو تأیید شده از سوی این انیستیتو مشخص شده است در جدول زیر آورده شده است
wiki: اسپرسو
اسپرسو (طیف نگار). اسپرسو ( انگلیسی: ESPRESSO ) کوته نوشت ( طیف نگار اشل برای مشاهدات طیف سنجی فراسیاره ای سنگی و پایدار ) [ ۱] یک طیف نگار نسل سوم، تغذیه شده با فیبر، پراکنده متقاطع و اشل است که بر روی تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا ( VLT ) نصب شده است. این واحد نخستین نور خود را در ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۶ دید. [ ۲] [ ۳]
اسپرسو جانشین خطی از طیف سنج های اشل است که شامل CORAVEL, Elodie, Coralie و HARPS است. تغییرات در طیف نور را با حساسیت زیاد اندازه گیری می کند و برای جستجوی سیاره های فراخورشیدی سنگی به اندازه زمین از طریق روش سرعت شعاعی استفاده می شود. به عنوان مثال، زمین یک تغییر سرعت شعاعی ۹ سانتی متر بر ثانیه در خورشید ایجاد می کند. این «لرزش» گرانشی باعث تغییرات جزئی در رنگ نور خورشید می شود که برای چشم انسان نامرئی است اما توسط ابزار قابل تشخیص است. نور تلسکوپ به ابزاری که در آزمایشگاه VLT Combined - Coude در فاصله ۷۰ متری تلسکوپ قرار دارد، تغذیه می شود، جایی که می توان نور تا چهار تلسکوپ واحد VLT را با هم ترکیب کرد.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفاسپرسو جانشین خطی از طیف سنج های اشل است که شامل CORAVEL, Elodie, Coralie و HARPS است. تغییرات در طیف نور را با حساسیت زیاد اندازه گیری می کند و برای جستجوی سیاره های فراخورشیدی سنگی به اندازه زمین از طریق روش سرعت شعاعی استفاده می شود. به عنوان مثال، زمین یک تغییر سرعت شعاعی ۹ سانتی متر بر ثانیه در خورشید ایجاد می کند. این «لرزش» گرانشی باعث تغییرات جزئی در رنگ نور خورشید می شود که برای چشم انسان نامرئی است اما توسط ابزار قابل تشخیص است. نور تلسکوپ به ابزاری که در آزمایشگاه VLT Combined - Coude در فاصله ۷۰ متری تلسکوپ قرار دارد، تغذیه می شود، جایی که می توان نور تا چهار تلسکوپ واحد VLT را با هم ترکیب کرد.
wiki: اسپرسو (طیف نگار)