اسپاسیا

دانشنامه عمومی

آسپاسیا. آسپاسیا ( /æˈspeɪʒ ( i ) ə, - ziə, - ʃə/ ; [ ۲] زبان یونانی: Ἀσπασία یونانی:  ; ح.   ۴۷۰  – پس از ۴۲۸ پیش از میلاد[ الف] ) یک زن متیک ( غربتی ) در آتن باستان بود. او در شهر میلتوس ( ملط ) به دنیا آمد و به آتن نقل مکان کرد و با دولتمرد برجستهٔ این شهر، پریکلس، رابطه داشت و از او پسری به نام پریکلس جوان داشت. بر اساس روایت تاریخ سنتی، او روسپی گری می کرد و به اتهام آسِبیا ( بی تقوایی ) محاکمه شد؛ و این در حالی است که محققان مدرن مبنای واقعی هر یک از این ادعاها را، که هر دو از کمدی باستانی نشات می گیرند، زیر سؤال برده اند. اگرچه آسپاسیا یکی از بهترین زنان جهان یونانی - رومی و مهم ترین زن در تاریخ آتن قرن پنجم است، تقریباً هیچ چیز در مورد زندگی او نمی دانیم.
آسپاسیا در کمدی کهن به عنوان یک فاحشه و خاله، و در فلسفه باستان به عنوان یک معلم و سخنور به تصویر کشیده شده است. او تا به امروز سوژه هنرمندان تجسمی و ادبی بسیاری بوده و هست. از قرن بیستم میلادی، او را هم به عنوان یک زن در فضای جنسیت زده و شخصی آزاده و هم به عنوان یک الگوی فمینیستی که برای حقوق زنان در آتن باستان مبارزه می کرد، به تصویر کشیده اند.
ما باید به منابعی که از او نام می برند بسنده کنیم، حتی اگر اساساً واقعیت را تحریف کنند.
آسپاسیا یک شخصیت مهم – و مهم ترین زن – در تاریخ آتن قرن پنجم بود[ ۵] و در جهان یونانی - رومی یکی از زنانی است که سنت های زندگی نامه ای قابل توجهی به او پرداخته اند. [ ۶] اولین منابع ادبی که از آسپاسیا نام می برند، در زمان حیات او نوشته شده اند که این آثار غالباً کمدی آتنی هستند. [ ۶] در قرن چهارم پیش از میلاد از وی در مکالمات سقراط نیز یاد شده است. [ ۷] پس از قرن چهارم، تنها منابع به او اشاره های مختصر کرده اند یا در منابع ناقصی درباره اش صحبت شده که جلد کاملشان اکنون مفقود است. [ ۸] در قرن دوم پس از میلاد پلوتارک کتاب زندگی نامه پریکلس را نوشت و این اثر طولانی ترین و کامل ترین منبع باستانی در مورد آسپاسیا بوده است. [ ۹] زندگی نامه های مدرن آسپاسیا بیش از هر منبعی به پلوتارک وابسته هستند؛[ ۱۰] و این در حالی است که او تقریباً هفت قرن پس از مرگ آسپاسیا کتابش را نوشت. [ ۹]
به سختی می توان از هر یک از این منابع نتیجه گیری محکمی دربارهٔ آسپاسیای واقعی داشت؛ همان طور که رابرت والاس می گوید: «از نظر ما، خود آسپاسیا تقریباً هیچ واقعیت تاریخی ندارد و نمی تواند داشته باشد». [ ۱۱] جدای از نام، نام پدر و محل تولد، زندگی نامهٔ آسپاسیا تقریباً به طور کامل غیرقابل تأیید است و نوشته های باستانی دربارهٔ او اغلب بیش از آن که واقعیتی تاریخی باشند، پیش بینی های خودشان ( بدون استثناء مردان ) را پیش بینی می کنند. [ ۱۲] بیوگرافی کامل مادلین هنری آنچه را که از زندگی آسپاسیا شناخته شده است تنها در ۹ صفحه پوشش می دهد. [ ۱۳]
عکس آسپاسیاعکس آسپاسیاعکس آسپاسیاعکس آسپاسیا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آسپاسیا. آسْپاسیا (قرن ۵پ م)
ملکۀ زیباروی دورۀ هخامَنِشی. معشوقۀ یونانی کوروش صغیر و سپس همسر اردشیر دوم، شاهنشاه هخامنشی، بود. آسپاسیا اهل کایا از شهرهای ایونی بود که در یک ضیافت شام، کوروش صغیر، فرزند داریوش هخامنشی دوم، عاشق وی شد و همان شب او را به اقامتگاه خود برد. آسپاسیا در جنگ کوناکسا اسیر اردشیر شد. داریوش، پسر اردشیر دوم، در مراسم انتخاب ولایتعهدی سلطنت هخامنشی ـ برابر رسم معمول پارسیان ـ باید هدیه ای از پدرش می خواست؛ داریوش که عاشق آسپاسیا شده بود، او را از اردشیر طلب کرد و اردشیر با ناخرسندی مجبور شد آسپاسیا را به داریوش بدهد. پس از مدتی، اردشیر که بسیار آزرده خاطر بود دستور داد آسپاسیا به معبد آناهیتا در هِگمَتانه (در محل کنگاور کنونی) تبعید شود، تا از پسرش دور باشد. بدین ترتیب آسپاسیا تا پایان عمر نمی توانست ازدواج کند. برخی از پژوهندگان تاریخ همین رویداد را سبب ساز حوادثی می دانند که به قتل داریوش دوم انجامید.

پیشنهاد کاربران

بپرس