اسدالله صنیعی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سپهبد اسدالله صنیعی از چهره های طراز اول بهائیت محسوب می شد. وی در زمان رضا پهلوی ستوان پیشکار، آجودان و رئیس دفتر ولیعهد زمان محمدرضا بود و همراه ایادی نقش مهمی در تحکیم مواضع بهائیان در نهادهای نظامی رژیم پهلوی داشت.
اسدالله صنیعی فرزند آقاخان در سال ۱۲۸۳ش در همدان متولد شد. پدرش – میرزا آقاخان – فرزند آقا رشید از مقربین دربار محمدشاه و ناصرالدین شاه قاجار بود و صمیمیت ناصرالدین شاه با او به اندازه ای بود که او را «آقا عمو» خطاب می کرد. اسدالله که اولین فرزند خانواده بود، نام خانوادگی صنیعی را برای خود برگزید و دیگر برادر و خواهرانش – پرویز، ماه منظر، ماه طلعت و ماه منیر – شهرت رشیدی را برای خود برگزیدند. اسدالله صنیعی با خانم توران (توراندخت) پروینی ازدواج کرد که حاصل آن چهار فرزند به نامهای بهمن، بیژن، مریم و ژاله می باشد.
مشاغل سپهبد صنیعی
او در اول مهرماه ۱۳۰۵ وارد ارتش شد و در سال ۱۳۰۷ دانشکده افسری را به پایان رسانید. در سال های پیش از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ مشاغل صنیعی به شرح زیر است: رئیس دایره شکایات دفتر نظامی شاه (در بدو سلطنت محمدرضا پهلوی)، رئیس بازرسی اداره نظام وظیفه، عضو هیئت نظارت بانک سپه و بازرس بانک سپه، بازرس درجه یک مالی ـ اداری، بازرسی کل ارتش و معاون وزارت دفاع ملی (۱۰ اسفند ۱۳۳۱ – ۲۸ مرداد ۱۳۳۲) در دولت دکتر محمد مصدق.از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تا سال ۱۳۴۰، صنیعی مشاغل مهم مالی چون مدیریت عامل شرکت تعاونی مصرف ارتش، ریاست اداره سررشته داری ارتش (اداره تدارکات کل ارتش ـ اتکا) و ریاست هیئت مدیره سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی و وزارت جنگ را به دست داشت.
روابط صنیعی و مصدق
نکته قابل بررسی در بیوگرافی اسدالله، اعتمادی است که مصدق به صنیعی ابراز داشت و علیرغم شناخت وابستگی او به دربار و بهائیت وی را به عنوان (وزارت دفاع به عهده مصدق بود) به دولت خود وارد نمود. شاید پیوندهای مرموز صنیعی با حسین علاء توضیحی براین معما باشد. سپهبد صنیعی نیز ارادت خاصی به دکتر مصدق داشت تا آنجا که در جای جای کتاب خاطرات خود به تمجید و تحسین وی پرداخته است و می نویسد: «شاه، دکتر مصدق را در ۲۹ مرداد ۱۳۳۲ در سرآغاز دوره دوم سلطنت خود که با کودتای (کیم روزولت) فراهم شده بود، به زندان فرستاد تسلیم دادگاه نظامی نمود، به مرگ محکوم شد. اعلیحضرت برخلاف نصایح پدرانه دکتر مصدق که متجاوز از ۲۰ سال قبل ادا کرده بود، روشی دیکتاتوری محض پیشی گرفتند، به طرد شخصیت ها و نفی رجال پرداختند، فردی را به نخست وزیری برگزیدند که دعوی تصدی این مقام را نداشت و برای انجام تکالیف صدارت ساخته نشده بود...». تیمسار صنیعی برای ابراز عظمت دکتر مصدق می نویسد: «کدام سیاستمدار شرافتمند معاصر می تواند، عظمت نهضت دکتر مصدق را نادیده انگارد، بعلاوه وی در جهان به عنوان یکی از بزرگترین قهرمانان مشرق زمین شناخته شده که در مبارزه ملی شدن نفت و اخراج انگلیسی ها مقام بس والایی دارد و مایه تاسف است که با انجام کودتای انگلیسی و آمریکایی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ مسیر تاریخ ایران عوض شد.»
صنیعی و کاپیتولاسیون
...

پیشنهاد کاربران

بپرس