استان هرمزگان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] استان هرمزگان با وسعت ۸/۶۸۴۷۵ کیلومتر مربع، در جنوب ایران و در شمال تنگه هرمز قرار دارد. کرانه های این استان در شرق بر دریای عمان و در غرب بر خلیج فارس قرار دارند. تنگه هرمز، یکی از حساس ترین و حیاتی ترین گذرگاه های آبی عصر حاضر، در قلمرو سیاسی این استان قرار دارد.. همچنین چهارده جزیره کوچک وبزرگ به نام های ابوموسی، بنی فرور، تنب بزرگ و کوچک، سیری، شتور، فرور، کیش، لاوان، قشم، لارک، هرمز، هندورابی و هنگام در محدوده آب های ساحلی این استان قرار دارند.
بخش عمده ای از مساحت این استان را مناطق کوهستانی در برگرفته اند. کوه های این منطقه ادامه رشته کوه های زاگرس اند که به تدریج از شمال شرقی به جنوب شرقی امتداد می یابند. با توجه به مشخصات اقلیمی و استقرار استان هرمزگان در منطقه فوق حاره ای، گرمی هوا مهم ترین پدیده مشهود اقلیمی آن است. استان هرمزگان از مناطق گرم و خشک ایران است و اقلیم آن تحت تأثیر آب و هوای نیمه بیابانی و بیابانی قرار دارد. هوای نوار ساحلی در تابستان ها، بسیار گرم و مرطوب است و گاهی نیز دمای آن از پنجاه و دو درجه سانتی گراد تجاوز می کند.. از ویژگی های آب و هوایی استان هرمزگان، یک فصل طولانی گرم و یک فصل کوتاه خنک است. فصل گرم همراه با هوای شرجی نه ماه به درازا می کشد. نزولات جوی استان اندک است . رطوبت نسبی در نواحی ساحلی بسیار بالاست و بین بیست تا صد در صد نوسان دارد.

جمعیت
جمعیت استان براساس سرشماری سال ۱۳۸۵، تعداد ۱۴۰۳۶۷۴ نفر بوده است.

زبان
زبان مردم هرمزگان عموما لهجه های گوناگون گویش بندری است که از زیر شاخه های زبان فارسی و لری است که دارای پیوندهایی با زبان مردم لارستان استان فارس میباشد. ونیز در نواحی غربی و جزایر ایرانی خلیج فارس زبان عربی رایج است،همچنین در نواحی شرقی مانند جاسک زبان بلوچی رواج دارد.

منبع
...

پیشنهاد کاربران

استان هرمزگان یکی از استان های ایران است. این استان از جهت شمال و شمال شرقی با استان کرمان، غرب و شمال غربی با استان های فارس و بوشهر و از شرق با استان سیستان و بلوچستان همسایه است و جنوب آن را آب های خلیج فارس و دریای عمان در نواری به طول تقریبی ۹۰۰ کیلومتر دربرگرفته است. این استان در منطقهٔ ۲ کشور قرار دارد و مرکز آن، بندرعباس است. جمعیت آن تا سال ۱۳۹۵ حدود ۱٫۷۷۶ میلیون برآورد شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

استان هرمزگان تا سال ۱۳۱۶ جزئی از ایالت بندرها و جزایر خلیج فارس به مرکزیت بوشهر بوده است. در آبان سال ۱۳۱۶ براساس قانون تقسیمات کشوری ابتدا کشور ایران به شش استان شامل استان های شمال غرب، غرب، شمال، شمال شرق، جنوب و مکران تقسیم شد. بندرعباس که آن زمان عباسی نامیده می شد بخشی از استان جنوب بود. دی ماه همان سال مجدداً تقسیمات جدیدی صورت گرفت و در آن کشور ایران به ۱۰استان تقسیم شد که استان هشتم ( به مرکزیت کرمان ) شامل شهرستان های کرمان، بم، بندرعباس، خاش و … بود. بخش های میناب، قشم و جاسک جزو فرمانداری بندرعباس قرار گرفتند. اما بعضی از شهرستان های غربی این استان شامل بندرلنگه، بستک و گاوبندی پارسیان به صورت سه بخش از توابع شهرستان لار جزو استان هفتم ( به مرکزیت شیراز ) محسوب می شدند. تا سال ۱۳۳۹ نام استان های ایران به همان صورت یکم، دوم و … باقی ماند ولی از آن سال به بعد با سوابق تاریخی مناطق، این تقسیمات تغییر یافت و با توجه به آن تأسیس تعدادی فرمانداری کل تصویب شد که فرمانداری کل بندرها و جزایر دریای عمان ( به مرکزیت بندرعباس ) از آن جمله است. در سال ۱۳۳۲ بندر لنگه به شهرستان تبدیل شده و بستک، گاوبندی، شیبکوه و جزایر کیش و حومه بخش های پنج گانه آن شدند. در سال ۱۳۳۴ میناب هم به شهرستان تبدیل شد و با بخش های رودان – سیریک و حومه، دوران سیاسی نوین خود را آغاز کرده و بخش های فین و خمیر به شهرستان بندرعباس افزوده شدند. از مجموع شهرهای بندرعباس و میناب فرمانداری کل بندرها و جزایر بحر عمان تشکیل شد. در سال ۱۳۴۶ فرمانداری کل بندرها و جزایر دریای عمان و فرمانداری کل بندرها و جزایر خلیج فارس منحل شده و استان بندرها، جزایر، سواحل خلیج فارس و دریای عمان ( به مرکزیت بندرعباس ) تشکیل شد و شهرستان چابهار و بوشهر نیز جزء شهرهای استان ساحلی محسوب گردید. در سال ۱۳۵۵ بنا به پیشنهاد وزیر کشور، هیئت وزیران تصویب کرد که نام استان ساحلی، بندرها، جزایر خلیج فارس و دریای عمان به استان هرمزگان تغییر یابد. در نامه وزیر کشور به استاندار وقت در توجیه نام هرمزگان آمده است: واژه هرمزگان به مناسبت نام هرمز و به خاطر موقعیت خاص تنگه هرمز که برای ایران ارزش حیاتی خاص دارد و به خاطر موقعیت جغرافیایی این استان که کاملاً در مقابل تنگه هرمز قرار گرفته است انتخاب شده است.

استان هرمزگاناستان هرمزگاناستان هرمزگاناستان هرمزگاناستان هرمزگاناستان هرمزگان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/استان_هرمزگان

بپرس